Orientació Acadèmica

Aprendre idiomes - Per què aprendre idiomes?

 • Per què aprendre idiomes?

  En un món globalitzat, poder-te comunicar amb persones de diferents països i cultures et serà de gran utilitat en els teus estudis, la teva feina i el teu temps lliure.

  Pels estudis

  L'accés a la informació és il·limitat. Pots accedir a molts materials, textos, vídeos, etc. que t'ajudaran en el teu estudi, però sovint, aquests materials estan en un altre idioma i la falta de domini de l'idioma estranger pot perjudicar-te en no poder accedir a aquesta informació. El coneixement d'un idioma estranger, en especial, l'anglès, et permetrà accedir a una gran varietat de materials educatius que t'ajudaran en el teu estudi.
  Potser també t'interessa estudiar a l'estranger, si no coneixes cap idioma, no podràs tenir aquesta oportunitat, ja que per poder cursar uns estudis a l'estranger és necessari que tinguis un domini mínim de l'idioma en el que s'imparteixen els estudis.

  Per la feina

  És possible que a la teva feina, a part de que hagis de llegir una documentació tècnica en un altre idioma, tinguis clients estrangers o participis en algun projecte internacional. Les competències en una llengua estrangera t'obriran les portes a que puguis desenvolupar-te amb èxit a la feina.
  La competència entre treballadors serà cada vegada major. Sense idiomes, et resultarà molt difícil progressar en la teva carrera professional. Diferents estudis sobre el mercat laboral apunten que el domini de, com a mínim, un idioma serà imprescindible per a qualsevol professional en un futur pròxim.

  Pel teu temps lliure

  Segurament has viatjat o viatjaràs en algun país estranger. Aquesta experiència, a banda d'oferir-te una desconnexió de la rutina, t'ajuda a conèixer altres països, cultures, persones i, en general, a obrir la teva ment cap a la novetat i la diversitat. Tot i que puguis viatjar sense conèixer l'idioma, l'experiència no serà la mateixa. Viatjar amb idiomes et permet poder interaccionar amb les persones, entendre millor totes les informacions i poder tenir una experiència de viatge molt més enriquidora.

  Quin idioma aprendre?

  Els tres idiomes amb un major número de parlants com a llengua materna són el xinès mandarí, l'espanyol i l'anglès. Tot i això, l'idioma que s'utilitza de forma majoritària als negocis i en la comunicació internacional és l'anglès.

  Si ja domines l'anglès, altres idiomes com l'alemany o en xinès poden ser-te de gran utilitat en el camp dels negocis.

  Per tal d'escollir l'idioma que aprendràs, és important que reflexionis sobre els idiomes que ja domines, i el per què vols aprendre altres idiomes, això t'ajudarà a definir el que serà més indicat. No és el mateix que hagis d'aprendre un idioma per poder anar a estudiar o treballar a l'estranger que ho facis per oci.

  5 motius per aprendre un idioma

  1. T'obre la ment
   Aprendre un altre idioma et desenvoluparà, a banda de la capacitat de comunicació en una altra llengua, la capacitat de comprensió i tolerància amb les altres cultures.
    
  2. Desenvolupa la teva capacitat cognitiva
   Segons un estudi publicat al The Journal of Neuroscience i recollit pel diari Huffingtonpost, va investigar la capacitat cognitiva en adults bilingues. Les dades van mostrar que aquells que parlaven dos o més llengües de de la infància tenien més flexibilitat cognitiva que els que només en parlaven una. És a dir, els bilingues tenien més facilitat d'adaptació en un context nou o imprevist, resolent els problemes amb més rapidesa i eficàcia.
    
  3. Podràs millorar la teva capacitat d'aprenentatge
   Molts estudis afirmen que els infants bilingues tenen una capacitat d'aprenentatge, anàlisi, matemàtica i creativa més desenvolupada que la mitjana dels infants que no ho són. En una publicació de l'Intenational Journal of Bilingualism, una investigació on van participar 121 infants d'uns 9 anys (la meitat bilingues) va concloure que aquests resolien els problemes matemàtics amb més facilitat i rapidesa, tenien més capacitat d'atenció i un vocabulari més ric.
    
  4. Augmentaràs les teves competències transversals
   A més de les competències tècniques d'una professió, les competències transversals, com els idiomes, estan molt ben valorades al mercat de treball. Aquestes et permeten poder destacar per sobre d'altres candidats i poder progressar en la teva carrera professional.
    
  5. Podràs veure pel·lícules en versió original
   Tot i que la majoria de pel·lícules estan doblades, en el doblatge es perd informació o algunes bromes o jocs de paraules. Poder veure una pel·lícula en versió original et pot ajudar a entrar millor a la pel·lícula i ajudar-te a practicar l'idioma.
   A banda de les pel·lícules, molts jocs o programes informàtics, per exemple, només existeixen en anglès, el domini de l'idioma t'ajudarà a poder-los fer servir sense cap dificultat.

  Consells per no fracassar en l'aprenentatge d'un idioma

  • Tingues clar el teu objectiu: per què vols aprendre aquest idioma? Aquesta és la primera pregunta que t'has de fer. Si tens clar l'objectiu, això ajudarà en la teva motivació, i si estàs motivat et resultarà molt més fàcil aprendre un idioma.
    
  • Marca't uns objectius realistes: escull un idioma pel que estiguis motivat i fixa't unes metes que siguin assolibles per a tu. No intentis aprendre més ràpid del que pots.
    
  • Organitza't bé el temps: una bona organització del temps és clau per a l'èxit en qualsevol estudi. Organitza el teu estudi segons el teu temps disponible. Això marcarà també que escullis cursar un curs d'idiomes de forma més intensiva o extensiva.

  On aprendre idiomes?

  Hi ha diferents formes d'aprendre idiomes, pots fer-ho de manera més estructurada, fent un curs específic, o de manera més informal.

  Pots estudiar idiomes de forma més formal a les escoles oficials d'idiomes, acadèmies de llengües o fent un curs d'idiomes a l'estranger.

  Una altra forma d'aprendre idiomes, de manera més informal, pot ser:
   
  • A través d'una APP per aprendre idiomes.
  • A través de llibres o materials d'autoaprenentatge.
  • Visualitzant vídeos en un altre idioma.
  • Participant en grups de conversa.
  • Viatjar en un altre país durant un temps.

  Informa't sobre els diferents nivells d'idiomes, quins idiomes es poden cursar a les escoles oficials d'idiomes i quins certificats i titulacions hi ha per acreditar el teu nivell d'idiomes i troba el teu curs d'idiomes.
Cursos relacionats