Orientació Acadèmica

Beques, ajuts, subvencions i premis - Beques i ajuts per estudiar

Beques i ajuts per estudiar

Conèixer les beques i ajuts per accedir als estudis del teu interès, sense que el condicionant econòmic influeixi a la decisió.
Beques i ajuts per estudiar
 • Quan et planteges estudiar, un dels condicionants és l'econòmic, que pugues en alguns casos, influir en la presa de decisions cap a uns estudis o, fins i tot, en l'elecció d'un centre educatiu o universitat. 

  Per això, és necessari tenir en compte ajudes i beques, finançament, fraccionament de pagament, o altres opcions que permetin fer front a la matriculació i els pagaments periòdics.

  En aquest sentit, és important diferenciar que les beques poden ser convocades pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, per les Comunitats Autònomes, i els centres educatius i/o universitats que promouen les seves pròpies convocatòries. Aquestes últimes, tenen sol·licituds diferents a les quals són publicades per l'Administració pública.

  Pots consultar-les a la web, i conèixer el període en el qual has de començar a tramitar la teva sol·licitud. T'especificaran quina documentació necessites acreditar, a més dels requisits que són imprescindibles per optar a la prestació.

  En el cas del fraccionament de pagament, els centres poden plantejar els cobraments en diferents termes i períodes del curs, en comptes de fer-ho en un únic pagament. Es tracta d'una forma còmoda de costejar els estudis, i atenent a les necessitats econòmiques dels estudiants. Et permet tenir una previsió i planificació amb un marge de temps.

  D'altra banda, el finançament i els préstecs poden ser a través d'entitats que ja es dediquin a aquest tipus d'ajudes, com són els bancs i caixes, o altres entitats privades.
   

  Com saber quina serà la quantitat rebuda?

  Has de tenir en compte que en les ajudes del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, s'estableixen quanties i objectius diferenciades: beca de matrícula, quantia fixa associada a la residència com a estudiant, quantia fixa a la renda, beca bàsica, quanties variables, quanties addicionals.

  A continuació et detallem aquells aspectes clau a tenir en compte:
  • Beca de matrícula. És atorgada a estudiants que estan en ensenyaments universitaris. Perquè te la concedeixin, tindran en compte les matèries a les quals t'has matriculat, i per descomptat, el llindar familiar (específicament de tipus 3).
  • Quantia fixa en referència a la renda de l'estudiant. És per a aquells estudiants que realitzen els seus estudis presencials. Per obtenir la prestació has de fer la matriculació completa. Valoraran que la renda sigui dins de l'establert en el llindar 1.
  • Quantia fixa en relació a la residència de l'alumnat. Es tindran en compte que els estudis que realitzis siguin en modalitat presencial, i com en el cas anterior, si la matriculació és completa. Et demanarà acreditar que resideixes fora del domicili familiar, o que viuràs en internats, residències, etc. Per assignar-te la prestació valoressin que estàs dins del llindar familiar 2.
  • Beca bàsica. Es tracta d'una ajuda econòmica per a alumnat d'ensenyaments no universitaris. No et permetran obtenir-la si t'han assignat la de quantia fixa per renda. Per a l'assignació tindran en compte el llindar familiar 3.
  • Quantia variable. És una prestació a la qual poden optar aquells que volen cursar ensenyaments universitaris i no universitàries. Tindran en compte la nota mitjana (en funció de l'etapa educativa que s'estigui cursant), la renda per càpita, i unes altres requisits que calculen per concedir-te l'ajuda.
  • Quantia addicional. Si ets resident a Espanya insular, o a Ceuta o Melilla, rebràs una quantia afegida a la beca o ajuda per a l'estudi, pel fet d'utilitzar el transport marítim o aeri, i poder arribar així al centre d'estudis. Tindran en compte el llindar familiar 2.

  * El llindar familiar està establert en cada convocatòria de beca i ajuda, de manera que en funció dels membres de la unitat familiar, es té en compte uns imports concrets. Revisa que estiguis en el requerit.
   

  10 consells per sol·licitar una beca

  • Informa't de totes les beques que tens al teu abast. Busca-les en funció de l'etapa educativa, el tipus de préstec, en relació al que pots cobrir amb l'ajuda rebuda, etc. Et recomanem que exploris les possibilitats que tens a l'abast abans de decantar-te per una. 
  • Llegeix atentament les bases de les convocatòries. Cadascuna de les ajudes i beques, t'especifica els requisits, la documentació que necessites presentar, els terminis de lliurament de la sol·licitud, i quin compromís tens en rebre aquesta ajuda.  
  • Fes una llista amb les ajudes i beques al teu abast. Després d'explorar i conèixer a fons en què consisteix cadascuna, es bo que ordenis les idees. Per això mateix, si crea un llistat de totes les beques, ja que t'ajudarà a prioritzar quin d'elles són les que has de sol·licitar. 
  • Crea un calendari de planificació. Busca-les mesos abans al període de matriculació. En un calendari, incorpora les dates clau, i així segur que respectes els terminis de lliurament de les sol·licituds. Anota les dades de contacte, com el correu electrònic, telèfon, o seu presencial, per no perdre la pista d'on buscar assessorament. Aquest pas t'ajudarà amb la planificació i seguiment de la teva sol·licitud. 
  • Prepara la documentació. Els principals tràmits es fan on-line. Tingues a mà el DNI o passaport, les dades bancàries, les dades del centre o de la universitat, l'acreditació de família nombrosa, de discapacitat, etc, perquè la sol·licitud on-line té el seu temps d'espera abans de tancar la sessió com a usuari. 
  • Emplena la sol·licitud. Solen ser formularis estàndard, amb preguntes generals per a tots els usuaris. Recorda que pot ser necessari complementar-ho amb la presentació de la documentació en seus oficials. Si primer cal crear un usuari i una contrasenya, posa-t'ho fàcil! Utilitza dades que puguis recordar bé. I si no és així, perquè vénen predefinits, apunta'ls per tenir a mà el teu accés on-line.  
  • Revisa totes les teves dades. Abans d'enviar la sol·licitud, repassa que totes les dades són correctes; que segueixen sent els que vas començar en l'esborrany. És important que revisis que has escrit correctament el correu electrònic o el correu postal, perquè és on arribarà tot el veredicte d'assignació, així com, el compte bancari, que és on ingressaran la prestació. 
  • Tramita la beca. És el moment d'enviar tota la documentació. És clau tenir un justificant o un certificat conforme ha arribat tot correctament, i que verifiqui que estàs dins del procés. Si no ho tens clar, truca als referents. 
  • Seguiment de la sol·licitud. No deixis passar el temps. Segueix la teva sol·licitud des del primer moment. Això t'ajudarà a avançar-te a qualsevol problema que pugui passar. Pensa que amb l'usuari on-line, pots estar connectat estiguis on estiguis, a qualsevol moment. 
  • Període de reclamació. Si t'arriba un avís que l'ajuda o beca ha estat denegada, t'especificaran les raons en l'enviament del dictamen. Si és necessària més documentació, et proposen un període de temps perquè puguis enviar-ho o aclarir els dubtes. Si així i tot, segueixen denegant la teva sol·licitud, recorda que existeixen altres alternatives.

  Busca l'opció que més encaix per arribar al teu objectiu professional, i que el teu projecte no quedi en esborrany.