Orientació Acadèmica

Estudiar a Catalunya - Accés al sistema educatiu català a través de programes de mobilitat o estades d'estudis

 • Si ets estranger no resident a Espanya, pots accedir al sistema educatiu realitzant alguna de les següents activitats:
   
  • Realitzar o ampliar els estudis en un centre autoritzat: pots accedir al sistema educatiu per a realitzar uns estudis a temps complert on obtinguis un títol o certificat d'estudis. Per poder-hi accedir, has de complir amb els requisits d'accés específics i contactar directament amb el centre per poder fer tots els tràmits d'admissió.
  • Activitats de recerca i formació: pots accedir a programes d'investigació i programes de formació sempre que aquests no siguin una activitat laboral, si és així hauràs de sol·licitar el permís de residència i treball. Per accedir a aquests programes has de contactar directament amb el centre que els oferix i sol·licitar-ne l'admissió.
  • Participar en un programa de mobilitat: els programes de mobilitat es realitzen en centres educatius oficialment reconeguts. Cada centre té uns acords d'intercanvi amb altres centres educatius, que poden ser per a realitzar diferents tipus d'estudis, i també de diferents durades. Com a estudiant pots participar en aquests programes sempre compleixis amb els requisits específics fixats pel centre.
  • Pràctiques no laborals: alguns organismes i entitats públiques i privades ofereixen la possibilitat de fer pràctiques no laborals. Aquestes pràctiques permeten adquirir competències professionals en un sector professional concret. Per poder-les realitzar, has de posar-te en contacte directament amb l'entitat o organisme promotor, i complir amb els requisits específics per poder fer les pràctiques.
  • Programes de voluntariat: existeixen molts tipus de voluntariat en diferents àmbits que persegueixen objectius d'interès general. Aquests programes estan promoguts per diferents organismes i busquen a persones que tinguin ganes de tenir una experiència internacional ajudant als demés o en un projecte d'interès. Per poder-hi participar només has de contactar amb l'organisme promotor per informar-te dels requisits que has de complir, els programes que s'ofereixen i els dates d'aquests.
  En tots els casos, conèixer el català i/o l'espanyol serà un requisit imprescindible per poder-hi accedir. I, en alguns casos, també et poden requerir el coneixement d'un altre idioma.

  Els programes de mobilitat els pots realitzar a les diferents etapes del sistema educatiu, a cada etapa pots accedir a un tipus de programes o altres. Normalment, els programes són promoguts pels mateixos centres educatius que tenen signats acords de col·laboració i intercanvi amb altres centres estrangers. La durada dels programes és variable en funció del tipus de programa i també, del tipus d'estudis.

  Entre els programes de mobilitat més comuns hi ha:

   
  Dins de la Unió Europea hi ha el Programa Erasmus+ que promou programes de mobilitat d'estudiants de diferents nivells educatius.

  Existeix també la possibilitat d'estudiar a Catalunya a través d'un programa dels que promou l'associació de batxillerat internacional. Aquesta entitat ofereix programes d'educació internacional a diferents països i de diferents nivells. Un dels seus programes més conegut és el programa diploma de Batxillerat Internacional.

  Una altra opció és fer una estada d'estudis en algun dels nivells postobligatoris del sistema educatiu. Per accedir a aquests estudis cal que acreditis els requisits d'accés i un nivell mínim d'espanyol o de català per poder seguir amb èxit els estudis. L'accés a estudis universitaris o postuniversitaris són dues de les estades més comunes.

  Per estudiar a Catalunya, a més de ser admès en un centre d'estudis, has de tramitar el visat d'estudis. En el cas que els estudis siguin d'una durada superior a 6 mesos, a més del visat hauràs de sol·licitar la targeta d'identitat d'estranger o Targeta d'Estudiant. Aquest visat es pot ampliar sempre que s'ampliï també el període d'estudis i acreditis haver superat un mínim d'assignatures.

  Tota la informació sobre els tràmits a realitzar la pots trobar al portal d'immigració del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

  Informa't sobre com accedir al sistema educatiu si ets immigrant o refugiat i de tota l'oferta formativa que tens al teu abast.
Cursos relacionats