Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Tràmits per estudiar a l'estranger

Tràmits per estudiar a l'estranger

Abans de marxar a estudiar a l'estranger et caldrà realitzar tot un seguit de tràmits. En funció de l'edat, del tipus d'estudi i de la durada d'aquest poden ser uns o altres. No és el mateix ser menor d'edat, realitzar una estada d'estiu d'idiomes, participar en un programa d'intercanvi o anar a cursar un màster a l'estranger. També en funció del país on vulguis estudiar els tràmits seran uns o altres. Estudiar dins o fora de la Unió Europea suposa diferències importants, tant pel que fa a facilitats de mobilitat, com de possibilitats de beques i programes per estudiants estrangers.



El que és important que tinguis en compte, en tots els casos, és que cal preparar-ho amb molta antelació, ja que la majoria dels tràmits són lents, i cal tenir en ordre tots els papers abans de marxar. Si no fas els tràmits a temps, pot ser que se't passi el termini per matricular-te a uns estudis, perdis un bitllet d'avió per no tenir un visat vàlid per viatjar, t'hagis d'esperar un altre any per demanar una sol·licitud de beca o presentar-te  a un examen oficial d'idiomes, per exemple. 

El millor lloc on dirigir-te per informar-te de tots els tràmits legals és al consolat o ambaixada del teu país de destí. Molts països i centres de formació grans com les universitats, disposen d'una Agència o Oficina d'Informació per Estudiants Estrangers o Internacionals, on també podràs trobar molta informació sobre els tràmits a realitzar, aspectes legals del país, la cultura del país, aspectes de la vida estudiantil, recursos útils, etc. Si es tracta d'estades organitzades dins el marc de programes, en el teu centre de formació d'origen també et podran ajudar. Et poden assessorar sobre què et cal fer i on dirigir-te per sol·licitar els diferents documents.

Aquí pots trobar, com a exemple, els enllaços d'algunes agències o oficines d'informació pels estudiants estrangers d'algunes de les destinacions més sol·licitades al nostre país:

Documentació bàsica

Cada país i centre de formació pot exigir unes gestions concretes, però en general et poden demanar:

  • Visat com estudiant: Alguns països exigeixen un visat, que pot ser de diferents tipus en funció de la  nacionalitat, edat, tipus d'estudis que vols fer, el temps d'estada que demanes, etc. Cal comprovar els temps previstos per portar a terme tot el procés de sol·licitud i d'expedició de visat, ja que depenent del cas, caldrà preveure un temps suficient per reunir tota la documentació necessària, concertar una cita, fer una entrevista personal, un temps de revisió de la sol·licitud per determinar si la resolució és positiva o no, pagar les taxes, etc. Et poden demanar documents per comprovar que disposes de mitjans econòmics suficients per fer aquesta estada al país (com un compte bancari o la resolució de la beca) o certificat d'antecedents penals, que expedeix el Ministeri de Justícia.

    Cal tenir en compte, que en cas que la sol·licitud sigui rebutjada, existeixen mesures per reclamar o afegir documents que puguin ser necessaris. També és important saber si cal presentar-se personalment a la cita (en la majoria de casos), sobretot si l'ambaixada o consolat  està lluny de la teva residència i, per tant, preveure un desplaçament. Per exemple, per demanar els visats a Regne Unit cal presentar-se personalment a Madrid. Alguns països, com els Estats Units,  també exigeixen disposar d'un passaport biomètric o electrònic; en el cas de l'estat espanyol, tots els passaports emesos després del 2007 ja compleixen aquest requisit.

    En general, els acords de l'Espai Econòmic Europeu permeten la lliure circulació de moviments i residència entre els ciutadans nacionals dels països que en formen part, pel que no és necessari un visat. 

  • Assegurança mèdica: durant la teva estada a l'estranger és necessari estar cobert/a per una assegurança mèdica. No té per què passar res, però és important conèixer quins són els teus drets i quins tipus d'assegurances existeixen depenent del lloc on vagis a estudiar, ja que si ho necessites, no hagis de començar a fer més tràmits. Abans de viatjar, consulta quin tipus d'assegurança és obligatòria. Al teu centre de destí et poden informar al respecte.

  • Permís de residència: per estades llargues de més de 3 mesos, és possible que hagis de tramitar, a més del visat, un permís de residència. Aquest s'ha de gestionar al país de destí, però és preferible que abans de marxar demanis a l'ambaixada o consolat quins papers necessitaràs perquè els puguis anar preparant.

  • Permís de treball: si vols compaginar la teva experiència estudiantil amb una feina a l'estranger per ajudar a cobrir les teves despeses, hauràs de sol·licitar el permís corresponent. En alguns casos, depenent del permís que tinguis de residència i visat d'estudiant, hi poden haver limitacions sobre els tipus de feines a les quals pots accedir.

Documents d'accés al centre de formació

  • Informe escolar o titulació acadèmica: et demanaran les certificacions dels títols obtinguts, amb les qualificacions corresponents: depenent dels estudis, pot ser necessari tenir una nota mitjana força alta. En altres casos, el requisit pot ser només tenir una determinada titulació, com per exemple, el Batxillerat i la prova de selectivitat, per poder accedir a una universitat per estudiar un grau. Respecte a les titulacions universitàries, pots sol·licitar el Suplement Europeu al Títol (SET), un document de caràcter oficial que facilita el reconeixement dels estudis en altres països de la UE.

  • Proves d'idiomes: excepte si vas a aprendre un idioma, en la resta de casos et demanaran un certificat oficial de l'idioma en que s'imparteix els estudis escollits, o hauràs de passar una sèrie de tests, proves o entrevistes. Cal tenir-ho molt en compte, ja que potser requereix que t'ho preparis amb temps d'antelació. Depenent del temps i el nivell d'estudis, et demanaran diferent nivell de l'idioma. Quan els estudis són de nivells superiors, i per estades més llargues, s'exigeix major domini lingüístic.

  • Proves específiques per a l'accés a aquells estudis: alguns estudis requereixen la superació d'unes proves específiques, cal que t'informis al centre d'estudis de destí de tot el procés d'admissió.

  • Carta de motivació dirigida al centre de destí: cal fer una carta personalitzada en cada cas, on es vegi que estàs realment interessat/da en estudiar en aquell centre de formació en concret, que has buscat una mica d'informació al respecte, i que tens l'actitud, les habilitats i les competències adequades per aprofitar els estudis i adaptar-te a la vida estudiantil d'allà.

  • Entrevistes amb el centre: cal preparar-la bé per tal de donar una bona imatge de tu mateix/a. És important saber qui i en quina llengua et faran l'entrevista, per tal de poder-la preparar.

  • Currículum vitae: a l'àmbit europeu pots utilitzar el model de CV Europass, que és conegut en la majoria d'institucions europees. També pots realitzar un CV més personalitzat o adaptar-lo a la institució a la que et dirigeixis.

  • Cartes de recomanació: com que dependràs de que les altres persones et redactin les cartes, cal demanar-les amb temps suficient perquè no li representin a l'altra persona un inconvenient. Es recomanable comentar el motiu de la demanda i quins aspectes t'interessa més que surtin destacats.

Altres recomanacions sobre tràmits

Si pots, busca un allotjament abans de marxar, encara que sigui temporal per les primeres setmanes. Pensa que quan arribis hauràs d'aprendre i fer moltes coses, i tot serà nou per a tu, així que tenir un lloc assegurat on poder menjar i dormir els primers dies t'ajudarà a ubicar-te molt millor. Si vas en el marc d'algun programa d'intercanvi, acostumen a explicar-te o oferir-te les possibilitats de residència, i sinó a les oficines de suport a l'estudiant estranger et poden assessorar.

També és important arribar amb uns dies de marge, abans de l'inici del  curs, perquè et doni temps a ubicar-te una mica, comprar el que et faci falta, conèixer com moure't per la ciutat, revisar que tens tota la documentació en regla, etc.

Un altre aspecte important és que coneguis una mica les característiques del país i les recomanacions per als ciutadans espanyols que volen fer una estada allà. Cada país té unes característiques i normatives que has de conèixer i complir. A la pàgina web del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació podràs trobar recomanacions per a viatjar als diferents països.

A continuació et facilitem els enllaços de les ambaixades d'algunes de les destinacions més sol·licitades, aquí hi trobaràs informació detallada del país, tant pel que fa als tràmits a realitzar per anar-hi, com el seu sistema educatiu i l'accés:

Informa't dels estudis que pots cursar a l'estranger, les beques que existeixen i com escollir destinació.