Orientació Acadèmica

Formació Professional - FP - Com escollir un centre d'FP

Com escollir un centre d'FP

Aspectes a tenir en compte per escollir bé un centre de formació professional.
Com escollir un centre d'FP
 • En el moment d'escollir un cicle formatiu, s'ha d'escollir també el centre on es realitzarà. Per escollir bé un centre, és un procés en el que s'han de tenir en compte els següents aspectes:
   
  • Titulacions que ofereix el centre. Veure totes les titulacions de FP que ofereix, si són o no de la mateixa família professional. En el cas de matricular-se a un CFGM, és important conèixer els CFGS que ofereix en centre, i si aquests són de la mateixa família o estan relacionats amb el CFGM que es vol cursar.
    
  • Les instal·lacions del centre. Tots els cicles formatius tenen una part teòrica i una altra més pràctica. Per poder realitzar bé la part pràctica es necessiten unes instal·lacions adequades, amb tots els materials i recursos necessaris.
    
  • Els centres de pràctiques. Una de les assignatures obligatòries en un cicle formatiu és la de FCT (Formació en el Centre de Treball). És important saber amb quines empreses té conveni el centre per poder realitzar les pràctiques i també informar-se d'aquestes empreses.
    
  • El cost dels estudis. El cost dels estudis varia en funció de si el centre és de titularitat pública o privada, i també, de tots els serveis que aquest ofereix.
    
  • Horaris. Conèixer si la formació s'imparteix en en torn de matí o de tarda, i si aquest s'ajusta a la disponibilitat de l'estudiant determinarà la possibilitat de cursar els estudis a un centre o a un altre.
    
  • El professorat. El professorat diu molt d'un centre educatiu, és important conèixer quins professors realitzen el cicle formatiu i la seva experiència, tant com a docent com l'experiència laboral relacionada amb el cicle del que n'és professor.
    
  • Borsa de treball. L'estudiant ha de conèixer quina és l'oferta i la proposta d'empreses/centres/institucions que el centre té per a una posterior inserció en el món laboral, ja que aquesta formació es caracteritza per una preparació competencial molt específica per les professions en les que l'estudiant es forma.
    
  • Serveis del centre. Els serveis complementaris del centre com: biblioteca, borsa de treball, aula de treball, servei d'orientació, també són importants.
    
  • Localització del centre. Si el centre es troba a molta o poca distància, com així també la connexió amb els mitjans de transport disponibles per accedir a ell pot ser un element que influeixi en la seva elecció final.

  La majoria de centres de FP realitzen jornades de portes obertes durant la primavera, on ensenyen als seus futurs estudiants les instal·lacions i els estudis que ofereixen. Aquesta és una molt bona oportunitat per conèixer els diferents centres educatius.
Cursos relacionats