Orientació Acadèmica

Màsters i postgraus - Rànquings d'estudis de màster

 • Rànquings internacionals de formació de postgrau

  Els rànquings exerceixen una gran influència a nivell internacional. Aquestes classificacions, de tradició anglosaxona, tenen com a objectiu analitzar els programes de màster, les universitats i les escoles de negocis a partir d'uns criteris establerts per l'organització que les elabora.

  Tot i que tenen un efecte positiu per mesurar l'excel·lència, afavorir la transferència i la competitivitat entre universitats, els centres dubten de la rigorositat dels seus criteris d'avaluació que, sovint, no tenen en compte aspectes com la docència o els vincles dels centres amb la societat.

  Per això, si et planteges triar un programa de postgrau o un centre formatiu tenint en compte els rankings has de saber que, per mesurar la qualitat és necessari valorar elements com els resultats de l'aprenentatge o la docència. En aquest sentit, Raquel Andrés García y María de Frutos Sánchez, del Departament de Qualitat de la Universidad Europea de Madrid, consideren que els rànquings han de ser presos com a punt de referència però no com a un fidel reflex de la realitat ni definir la política universitària. Per mesurar la qualitat és necessari tenir en compte altres elements com els resultats d'aprenentatge i la docència.

  Segons Danny Byrne, Senior Writer Marcomms PR & Communications QSel millor paper que poden proporcionar els rànquings és el d'accelerar i facilitar el procés de preselecció, ajudant als estudiants a identificar aquelles institucions que estan més o menys en el seu camp de territori.

  Un dels rànquings més prestigiosos és l'Academic Ranking of World Universitaries (ARWU) de Shangahi Jiao Tong University, que compara la producció científica i acadèmica de les universitats de tot el món. A nivell europeu, diferents organitzacions i regions han dissenyat les seves pròpies propostes per valorar els aspectes que no té en compte l'ARWU. David Sánchez Alonso, membre de la Unitat Tècnica de Qualitat de la Universidad a Distancia de Madrid (UDIMA) destaca l'European Multidimensional University Ranking System (U-Multirank) o la clasificació que la OCDE està desenvolupant en el Assessment of Higher Education Learning Outcomes Project (AHELO), basat en els resultats de l'aprenentatge.

  Un altre rànquing a tenir en compte és el QS World University, que en la seva darrera classificació (2016-2017) inclou a dues universitats catalanes entre les 210 millors: la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.

  Si busques un rànquing que puntuï els millors MBA o les escoles de negocis, pots consultar les classificacions elaborades per revistes especialitzades en economia i finances com el Times Higher Education (THE) de la revista Times, que té en compte la docència i la recerca, així com la internacionalització d'alumnat i docents; el Financial Times Business Education de la Revista Financial Times, que publica diferents classificacions al llarg de l'any analitzant els programes d'MBA segons la seva durada ("full time" o "part time"), a qui van dirigits (emprenedors, etc.), modalitat (presencial o online), etc. També pots veure el rànquing elaborat per The Economist, on podràs consultar la informació dels millors MBA internacionals.

  Per últim, destaquem l'EQUIS, un sistema internacional d'avaluació de millora de la qualitat i acreditació de les titulacions d'educació superior especialitzades en gestió i administració d'empreses.

  Coneix els consells que t'ajudaran a escollir un màster i les formes de financiar-lo.
Cursos relacionats