Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Dissenya el teu pla d'estudi

Com dissenyar un pla d'estudi

El pla d'estudi o pla de treball ha d'incloure tot el que fa referència a una bona planificació i estructuració del temps real que dedicaràs a l'estudi, tenint en compte el nombre de matèries, la seva dificultat i el temps del qual disposes.

Pots utilitzar diferents eines d'organització i planificació online com Google Calendar, Trello o Todoist.

Pla d'estudi

Estableix objectius 

Abans de començar a definir el teu pla d'estudi, és necessari establir uns objectius d'aprenentatge. Tenir unes metes específiques i mesurables és el primer pas i el més important en la teva planificació.
 

Considera totes les activitats que realitzes en el teu dia a dia 

Sigues realista i tingues en compte el temps que inverteixes en altres activitats com fer esport, estar amb la teva família o amics, menjar o dormir. Pots reconsiderar el temps dedicat a aquestes activitats en funció de les teves prioritats.
 

Fixa un horari dedicat a l'estudi

Una vegada hagis definit aquests horaris, assenyala el període de temps que destinaràs de manera diària o setmanal al contingut que vols aprendre. Especifica que temes o unitats treballaràs en aquesta sessió d'estudi.

Recorda que, encara que el pla d'estudi ha de ser flexible, l'objectiu és complir-lo el màxim possible. 
 

Distribueix les hores d'estudi durant la setmana 

Has de tenir en compte que perquè puguis veure una millora en els teus resultats acadèmics és millor no focalitzar l'estudi en sol dia durant un llarg període de temps sense descansos, ja que el cervell es concentra per un temps limitat.

Per a augmentar l'eficiència en l'estudi, és recomanable estudiar en diferents dies de la setmana i tractar de recordar l'après el dia anterior

A més, alguns mètodes de gestió del temps, com la tècnica Pomodoro, que tracten de dividir el temps en intervals d'activitat i descans, poden ajudar-te a augmentar la productivitat.
 

Actualitza el pla d'estudi segons les teves necessitats

És important que tinguis en compte que el primer horari que facis no serà el definitiu. A mesura que vagis provant si s'ajusta a tots els continguts que has d'estudiar i al seu nivell de dificultat, així com als possibles imprevistos que es puguin donar, podràs modificar la planificació per ajustar-la a les teves necessitats de forma molt més exacta.

Una vegada hagis creat el teu horari i hagis pensat en la planificació, podràs començar a estudiar i podràs fer-ho de forma més productiva.
 
Recomanacions per a elaborar un pla d'estudi:
  • Organitza el material de treball.
  • Realitza una distribució flexible del temps.
  • Tingues presents les dificultats del contingut a treballar.
  • Analitza el ritme personal de treball.
  • Realitza una valoració de la comprensió, memorització...
  • Comença per les tasques més difícils i complicades.
  • Memoritza dades, comprèn-les i assimila-les.


Si distribueixes el temps de manera correcta, no tindràs la pressió i els nervis de l'examen per no saber tot el temari. El dia abans de la prova podrà ser un moment tranquil per a repassar. 

El problema que sol ocórrer en estudiar l'últim dia és fer-ho de manera superficial sense comprendre bé els conceptes i memoritzant més que entenent la matèria. No tindràs suficient temps per a relacionar les idees i fer esquemes i/o mapes conceptuals que t'ajudin a l'estudi. A més, si dediques més temps d'estudi l'últim dia, necessitaràs estudiar sense fer pauses entre hores i és possible que acabis saturat d'informació.

Tampoc és bo estar estudiant fins a la matinada, perquè això fa que dormis menys hores i no estiguis prou descansat per a contestar a les preguntes, pensar, etc. Com es comentava en l'apartat de què necessites per començar a estudiar, el descans és fonamental.

En resum, és millor estudiar amb força previsió i no esperar a última hora per llegir tot el temari. L'important és entendre el que estudies i estar tranquil les hores abans l'examen.

Coneix a fons les tècniques que t'ajudaran a estudiar, com també, com estudiar en grup o amb l'ajuda de les TIC.