Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Laboral

Currículum vitae (CV)

El currículum vitae (CV) és un resum breu de les teves experiències formatives i laborals i de les teves habilitats professionals. El seu objectiu és demostrar la idoneïtat de la teva candidatura a un lloc de treball concret i permetre't accedir al procés de selecció.

Es tracta d'una eina essencial per al desenvolupament professional de qualsevol persona, perquè constitueix una oportunitat per a demostrar als responsables de selecció de personal que ets el candidat o candidata ideal per a cobrir una vacant d'ocupació. Convé tenir-ho sempre actualitzat, perquè mai saps en quin moment de la teva carrera es pot presentar l'ocasió d'optar al lloc desitjat.

A continuació, t'expliquem les claus per a aconseguir que el teu currículum destaqui i et permeti aconseguir els teus objectius professionals.

1. Elements del currículum
2. Disseny del currículum
3. Consells per crear un bon currículum
4. Com destacar el teu CV per sobre dels altres

Elements del currículum

Els principals elements que es recomana incloure en el CV són els següents:

Nom i cognoms + professió

  • El teu nom va associat a la teva marca personal. Convé que aparegui en un lloc destacat del currículum, al principi d'aquest, amb un format atractiu.
  • Sota el nom es recomana citar la professió que desitges desenvolupar en el lloc al qual optes. No necessàriament ha de coincidir amb les funcions que hagis estat exercint fins al moment: es tracta del treball al qual aspires, per al qual t'has format.

Fotografia

  • No és imprescindible, però sí recomanable incloure-la a l'inici del CV, prop del teu nom.
  • Depenent de l'oferta d'ocupació a la qual estiguis optant la foto pot tenir més o menys protagonisme en el currículum.
  • Assegura't que la qualitat de la imatge és bona, ha de veure's correctament.
  • En alguns sectors professionals convé que la fotografia sigui formal. Encara que no sigui el teu cas, intenta transmetre sempre una imatge positiva a través de la foto que insereixis en el CV.

Dades personals

  • Lloc de residència (no és imprescindible indicar adreça completa)
  • Telèfon i correu electrònic
  • Enllaços a les teves xarxes socials professionals, pàgina web, blog, etc.

Perfil professional

  • Breu síntesi de les habilitats i assoliments professionals que desitgis destacar per a deixar constància de les teves expectatives laborals. Pot incloure experiències personals o valors que contribueixin a reforçar la marca personal.
  • Aquest apartat pot titular-se simplement "Perfil", "Qui sóc", "Sobre mi", o fins i tot obviar-se el títol, perquè s'identifica fàcilment quina informació conté.
  • Es recomana situar el perfil a l'inici del CV, després de la fotografia.


Experiència laboral

  • Per a cada ocupació realitzada, especifica l'empresa i ciutat en la qual s'ha exercit el treball, inici i finalització de contracte (mes i any), càrrec ocupat i funcions.
  • Pots afegir l'experiència laboral sense contracte i, si encara no tens experiència laboral o aquesta és molt escassa, les pràctiques o activitats de voluntariat realitzades.
  • Utilitza l'ordre cronològic invers, és a dir, escriu en primer lloc el teu actual lloc de treball o el més recent.

Formació acadèmica

  • Aquest apartat recull, principalment, els estudis oficials que hagis cursat.
  • Convé assenyalar l'any en què vas obtenir cada titulació i el centre on vas cursar els estudis.
  • Indica la teva formació per ordre cronològic invers. Escriu en primer lloc la titulació acadèmica més recent.

Formació complementària

  • Es tracta d'un apartat opcional en el qual es poden detallar els cursos de formació no reglada, jornades, seminaris, etc. que t'interessi reflectir.
  • Evita informació innecessària, no fa falta afegir formació addicional que no tingui relació amb el treball que estàs buscant.

Competències/Habilitats

  • Pots dividir aquest apartat en dos:
    • Competències tècniques, com per exemple, el domini de llenguatges i programes informàtics especificant el nivell. Si has obtingut algun diploma, pots indicar el centre on l'has cursat i l'any.
    • Competències transversals vinculades al teu sector professional, com el lideratge, la flexibilitat, el treball en equip, etc.

Idiomes

  • Si aquests tenen importància per si mateixos, ja que el lloc de treball el requereix, es detallaran apart. Si no és així, es poden indicar en l'apartat de competències tècniques o en el de formació complementària.
  • Has d'especificar el nivell d'idiomes, la titulació (per exemple, First Certificate) i l'any en què l'has obtingut.
  • En cas que no tinguis cap títol, indica el nivell de coneixement per a cada idioma: bàsic, intermedi, avançat o nadiu.

Altres dades d'interès

  • Aquí s'inclou el que no entra en les categories anteriors, però pot ser útil per al lloc al qual optes. Per exemple, permís de conduir i vehicle propi, disponibilitat horària, disponibilitat d'incorporació, cartes de recomanació, aficions o interessos (només si tenen relació amb el lloc de treball).


Disseny del currículum

Els encarregats de dur a terme la selecció de personal en les empreses solen fixar-se en aquells currículums que són més atractius gràficament. Actualment tens a la teva disposició infinitat d'aplicacions i recursos que et permeten elaborar un currículum creatiu per a presentar-te d'una forma visualment més agradable, i així diferenciar-te de la resta de candidats.

Convé que tinguis en compte quin format i disseny de CV pot encaixar millor amb els valors i objectius de l'empresa a la qual et dirigeixes.

A continuació, se citen eines i propostes de format que poden contribuir al fet que el teu currículum destaqui entre tots els aspirants a un determinat lloc de treball.

  • Aplicacions gratuïtes amb plantilles per a CV: pots utilitzar programes com Picktochart, CV Maker, Canva, etc. per a dissenyar un currículum amb una estètica moderna i que convenci als responsables de selecció de personal. Són programes molt intuïtius, no requereixen coneixements informàtics avançats. Permeten adaptar el format fàcilment, incloure icones i infografies.

  • Format web: crea una pàgina web personalitzada per a reforçar la teva marca personal online. Inclou els elements bàsics que ha de contenir un CV, a més d'altres aspectes com a publicacions, projectes realitzats, àrees d'interès, etc. Algunes de les plataformes que pots utilitzar són WordPress, Bloguera, About.me o Carrd.

  • Presentacions dinàmiques: pots utilitzar Prezi, PowerPoint o Genial.ly per a crear presentacions. També tens l'opció d'elaborar un videocurrículum i compartir-ho a través de YouTube, per exemple, restringint la visualització del teu CV a qui tu desitgis.

  • Currículum Europass. Model estandarditzat per a facilitar la cerca d'ocupació a Europa. Està especialment dirigit a aquelles persones que desitgen trobar treball en un país estranger membre de la Unió Europea.

  • Portafolis: selecció de la teva documentació representativa per a complementar la informació del CV. Es recomana especialment en aquells sectors vinculats amb l'art i el disseny. Pots fer-ho en Behance, Dribbble o Carbonmade.

És important que exploris les diferents modalitats i triïs la que creguis que és més indicada per la teva professió i perfil.

Consells per crear un bon currículum

1. Sigues breu. El teu currículum no ha de ser molt extens, preferentment una pàgina (màxim dos), però en ell ha d'aparèixer la informació clau del teu perfil.

2. Adapta-ho a les empreses. Modifica el teu currículum perquè encaixi amb cada candidatura. Destaca en cada cas les teves aptituds, competències, coneixements i experiència que et fan ideal per a ocupar el lloc de treball concret.

3. Cuida els aspectes formals del currículum. Inclou una bona fotografia, utilitza un tipus de lletra formal però agradable, cuida la redacció i estructura bé els diferents apartats. El CV ha de ser clar i tenir una bona presentació.

4. Utilitza aplicacions i plantilles que et permetin crear un CV atractiu. Eines online com Canva o Piktochart permeten dissenyar el teu CV de manera visual, creativa i professional a través de plantilles gratuïtes i personalitzables.

5. Sigues sincer. Comparteix informació veritable. La informació falsa sempre acaba sortint a la llum i perjudicarà el teu perfil.

6. Evita detalls innecessaris. No afegeixis detalls com el teu estat civil o que has realitzat un curs de ioga si no té relació amb l'oferta d'ocupació. Inclou únicament aquella informació que sigui d'interès per a la mena de treball que estàs buscant.

7. Utilitza i destaca paraules clau. Inclou totes les paraules clau que vols destacar del teu perfil i fes-les visibles. La primera lectura del teu currículum serà ràpida, si destaques bé les paraules clau que t'identifiquen ajudaràs al fet que els ocupadors es fixin en tu.

8. Afegeix els enllaços als teus blogs o xarxes professionals. Comparteix tots els enllaços en els quals es pugui trobar més informació sobre tu i mantingues aquesta informació actualitzada.

9. Inclou les teves competències, habilitats i coneixements. Pot ser que hagis adquirit competències i coneixements a través de vies no formals. Mostra-ho en el teu currículum, això et farà destacar per sobre dels altres.

10. Repassa-ho i demana opinió abans d'enviar-ho. Comparteix el teu currículum amb les persones que consideris oportunes perquè et diguin la seva primera impressió i en què s'han fixat.


Com destacar el teu CV per sobre dels altres



Una vegada hagis dissenyat el teu currículum, arriba el moment d'enviar-lo a les empreses juntament amb la carta de presentació, si ho consideres necessari. Busca feina a través dels diferents canals, com per exemple Internet, i no oblidis preparar bé l'entrevista de feina.

És possible que pel tipus de feina que t'agradaria fer necessites ampliar la teva formació. Troba els cursos que t'ajudaran a millorar les teves competències.