Orientació Laboral

Com buscar feina? - Buscar feina - El procés de selecció

 • procés seleccióL'objectiu principal d'una selecció és trobar a la persona idònia que compleixi les característiques i requisits del lloc de treball. Per això, com a pas previ a la selecció ha de fer-se un anàlisi detallat del lloc de feina, per determinar el "perfil professional" del futur empleat.

  En general els professionals que realitzen la selecció tenen en compte tres punts bàsics:
  • La formació: els estudis realitzats fins al moment.
  • L'experiència professional: en llocs similars o relacionats ocupats anteriorment.
  • Les competències del candidat relacionades amb en el nou lloc de treball.

  Fases del procés de selecció

  El procés de selecció es divideix en les següents fases:
  • Publicació de l'oferta de feina: on s'especifica el perfil professional que s'està buscant. En aquesta fase, es descriu la formació, experiència i competències desitjades que hauria de tenir el candidat. No sempre és fàcil tenir totes les característiques del perfil, però sí moltes d'elles, així que si compleixes amb les principals característiques del perfil, no dubtis en presentar la teva candidatura.
  • Preselecció de candidats: en aquesta fase es seleccionen els possibles candidats i es descarten aquells que no compleixen amb els requisits. Aquesta preselecció es fa a través del CV i de la carta de presentació. Un bon CV t'ajudarà a passar el primer filtre.
  • Entrevistes i proves: una vegada seleccionats els possibles candidats és quan comença tot el procés d'entrevistes i proves. Prepara bé l'entrevista de feina per causar una bona impressió al teu reclutador. Respecte a les proves, cada vegada es realitzen més proves pràctiques de la professió, no dubtis de les teves capacitats i fes la prova de forma tranquil·la, això t'ajudarà a superar-la.
  • Fase de selecció: si has superat amb èxit tot el procés, arriba la darrera fase de selecció. Aquí pot ser que hagis de realitzar noves entrevistes o proves o que ja siguis el candidat seleccionat i comencis el teu període de proves a l'empresa. Aquesta fase pot tenir característiques diferents en funció del número de candidats que hi hagin arribat i de les característiques específiques del lloc de treball.
  La superació amb èxit de totes les fases et portarà a aconseguir la teva nova feina.

  Si optes per una feina a l'administració pública, el més probable és que hagis de passar per un procés d'oposicions o concurs per obtenir la plaça. Si és així, el procés a seguir serà diferent i hauràs d'estar molt atent al calendari de la convocatòria.

  5 claus per superar amb èxit un procés de selecció

  • Presentar-te als processos on tinguis possibilitats reals. No malgastis el temps en processos que saps que no et seleccionaran. Inverteix el teu temps en buscar oportunitats reals d'ocupació. Si et presentes a qualsevol feina pots donar la sensació de no tenir un objectiu professional clar, i això pot causar desconfiança als teus reclutadors.
  • Tingues sempre a punt el teu CV. La rapidesa en la resposta a una oferta de feina és una de les claus per optar a ella. El teu CV ha d'estar sempre al dia i no pots oblidar-te de cuidar la teva marca personal.
  • Adapta el teu CV i la carta de presentació a cada oferta. Personalitza la teva candidatura per a cada oferta per així poder ressaltar les competències.
  • Segueix el procés de selecció. Una vegada enviada la candidatura fes-ne el seguiment, que es noti que tens interès per la feina.
  • Mostra la teva predisposició per la feina. Si et truquen per a una entrevista, una prova o per fer-te unes preguntes, que notin que t'interessa la feina i tens disponibilitat per anar a fer l'entrevista o el que faci falta.
  Recorda que els teus coneixements i competències també han d'estar al dia, així que analitza el teu perfil i detecta les competències que pots millorar.
Cursos relacionats