Orientació Laboral

Com buscar feina? - Buscar feina - El procés de selecció - Agenda de seguiment per buscar feina

 • agenda seguiment  El procés de recerca de feina implica una organització i planificació al llarg de totes les fases. Es pot dir que buscar feina ja és una feina. La bona organització i un seguiment adequat de les ofertes a les que t'inscrius t'ajudarà a saber en quin punt estàs i a poder planificar adequadament els següents passos.   

  Per a què serveix l'agenda de seguiment?

  Des del primer contacte amb les empreses és de gran utilitat fer una agenda de seguiment en la qual anotar les principals dades i informació de contacte, així com, en quin moment del procés de recerca de feina et trobes com a candidat i informació addicional que t'ajudarà a valorar la teva actuació durant el procés de selecció.

  A l'agenda de seguiment pot ser interessant treballar en paral·lel els contactes que ja tens amb la introducció dels nous contactes a mesura que evoluciona el procés de selecció.

  Pel que fa als contactes ja existents, cal destacar aquelles persones o entitats amb les que ja hi ha tens una relació professional i que poden avalar la teva predisposició al treball i, després, ser recomanats per a una oferta laboral de l'entorn. La xarxa de contactes és una de les millors eines per a la recerca de feina.

  L'agenda permet fer un procés de recerca de feina més controlat i alhora estar més tranquil veient l'evolució amb cadascuna de les empreses, mentre que si ho fas de memòria, no visualitzaràs realment tot el que has aconseguit i el temps que ha passat és relatiu, i no real.

  Com crear l'agenda de seguiment

  No hi ha una única manera de fer l'agenda de seguiment, tot i que sí que hi ha recomanacions dels apartats més convenients, almenys com a base per treballar el procés i contacte amb les empreses. Ha de ser de la forma que et resulti més còmoda per a tu.

  El més recomanable és que facis una taula amb columnes i files diferenciades entre si, de manera que només calgui omplir els camps seleccionats i que permeti la visualització ràpida o, més organitzada, de totes les dades recollides. Pot fer-la a mà o a ordinador, encara que amb la segona opció és més adaptable la informació aconseguida.

  Com a candidat és important que tinguis en compte els següents punts d'incloure a l'agenda:
   
  • La data de contacte; facilita el seguiment de l'oferta de feina o de l'autocandidatura, sabent el temps entre el primer contacte i els següents proposats per tu mateixos i/o per l'empresa. No cal que aquest apartat només estigui en un espai de l'agenda, pot ser necessari incloure-ho en més d'una ocasió per diferenciar l'evolució aconseguida amb l'empresa o bé amb la persona de referència.
  • Les dades de l'empresa; no només hi apareixerà el nom de la companyia sinó també aquelles dades de contacte que són una referència. Has d'incloure el telèfon (general, de recursos humans, de la persona en concret que entrevista ...), correus electrònics, adreça postal, enllaç web, etc. Si es tracta d'una empresa de selecció de personal extern, és interessant tenir anotat el nom de l'entitat.
  • Moment del procés de selecció; si has enviat o presentat el currículum, si ha estat un contacte per telèfon, si has enviat un correu electrònic, si ha estat una oferta de treball a través d'un portal de referència, etc. La recerca de feina pot ser a través de diferents canals i és adient recordar com ha estat aquesta acció realitzada i el canal pel qual s'ha fet. Si cal, aquest mateix apartat pot ser mostrat en més d'una ocasió a mesura que es manté el seguiment.
  • Respostes dels seleccionadors; anotar aquelles apreciacions que donen els seleccionadors, com dates de referència, comentaris a remarcar, correus electrònics a recordar, paraules clau durant la conversa, etc. Si cal, pot ser un apartat que vagi molt lligat als moments del procés de selecció, ja que això implica recordar si has estat acceptats, si t'han rebutjat, si no obtens cap resposta o qualsevol altre indicador de com s'està establint contacte amb l'entitat.
  • Després de l'entrevista; si la selecció ha arribat fins a l'entrevista, és convenient apuntar després de realitzar-la aquells comentaris del seleccionador, si hi ha un cronograma de la selecció (demanar les dates de la resolució del procés, si n'hi ha), i qualsevol aspecte important destacar durant el contacte presencial o virtual.
  • Observacions addicionals; incloure referències no classificables anteriorment, ja sigui de l'empresa o del procés de recerca de feina.
  Portar l'agenda al dia t'ajudarà a planificar-te millor i a analitzar els diferents processos selectius en els que has participat per poder millorar la teva estratègia i preparació.

  A més de l'agenda de seguiment, no has d'oblidar mai treballar la teva marca personal i la teva xarxa de contactes. Són dos aspectes clau en el teu procés de recerca de feina.

  Segueix llegint la nostra secció de com buscar feina per trobar totes les claus. I si el que necessites és millorar les teves competències per augmentar la teva ocupabilitat, analitza el teu CV i troba els cursos que t'ajudaran a fer-ho.
Cursos relacionats