Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Laboral

Com millorar la teva posició en el mercat de treball

Les teves possibilitats de trobar feina depenen, entre altres factors, dels coneixements i competències que tinguis relacionats amb la feina que vols aconseguir.

Si vols millorar la teva posició en el mercat laboral, has de millorar les teves competències professionals, ja sigui cursant formacions específiques o realitzant altres activitats que t'ajudin a desenvolupar-les. Per a això, t'aconsellem que segueixis els següents passos:

Defineix el teu valor en el mercat de treball

Pregunta't: Què puc oferir?

Si ets conscient del teu valor al mercat laboral podràs dirigir-te a aquelles empreses que més et convinguin i et serà més fàcil convèncer-los del valor que té la teva formació i la teva experiència per cobrir les necessitats i els objectius de l'empresa.

Per definir els teus coneixements, habilitats, capacitats i experiència, pots respondre a les següents preguntes:
  • Quins coneixements, habilitats i experiència dels adquirits a través de la meva formació puc oferir?
  • Quins coneixements, habilitats i experiència adquirits en feines anteriors puc oferir?
  • Quines qualitats, de les quals em fan destacar sobre els altres, puc oferir en un lloc de treball?
  • Quines capacitats de les quals posseeixo són les més sol·licitades en les ofertes de feina?
  • En què sóc realment bo?
  • Quina experiència adquirida en la meva vida quotidiana i en les meves activitats de temps lliure podria aplicar en un lloc de treball?
  • Què és el que la gent sol apreciar de mi, allò pel que solen elogiar-me?
  • Quin tipus de formació m'ajudaria a millorar la meva posició al mercat laboral?

Quan hagis elaborat el llistat d'habilitats, formació i experiència, et serà més fàcil identificar les teves mancances i buscar la formació adequada.

Defineix el teu objectiu d'aprenentatge

Pregunta't: Com millorar el teu perfil? Què puc aprendre perquè les empreses que m'interessen vulguin contractar-me?

Establir un objectiu d'aprenentatge t'ajudarà a dibuixar un camí per millorar la teva posició al mercat laboral. Pot ser un objectiu a curt, mig o llarg termini.

Exemples d'objectius d'aprenentatge:

Elabora el teu pla d'acció

Pregunta't: Com aconseguir el meu objectiu?

Per implementar qualsevol canvi necessites un pla. En aquest cas, per millorar la teva posició al mercat de treball ampliant els teus coneixements i habilitats, has de començar per definir la situació a la qual vols arribar (per exemple, aprendre a utilitzar el programa de fulls de càlcul Excel).

Una vegada defineixis la situació a la qual vols arribar, pots planificar i desenvolupar el teu pla. Tingues en compte que un pla ha de complir amb els següents requisits:


Elements d'un pla d'acció

  • Objectiu. Ha d'estar definit de manera clara i completa sobre allò que t'agradaria aconseguir.

  • Temps. Estimació del temps que necessitaràs per a aconseguir l'objectiu. Estableix un calendari realista sobre el passos a dur a terme fins a aconseguir l'objectiu. A vegades el calendari i els terminis vénen ja predeterminats, per exemple, per la durada d'un curs o per la data d'un examen oficial.

  • Recursos i mitjans. És necessari analitzar bé i descriure tots els recursos (humans, financers i materials) necessaris per a aconseguir el teu objectiu i considerar si estan al teu abast. Per exemple, quines institucions o persones poden ajudar-te, on pots adquirir aquests aprenentatges i quants diners necessites.

  • Procés o passos que et portaran a la consecució del teu objectiu. Imagina unes escales que ascendeixen fins al teu objectiu. Pensa en què necessites aconseguir per poder ascendir al següent esglaó.

  • Avaluació. Realitza controls periòdics per avaluar el teu progrés.
    Durant el procés: per comprovar si vas en la direcció correcta i a un ritme adequat. Per exemple, si estàs aprenent un idioma, fer un test després d'acabar una classe.
    Al final del procés: per comprovar que has aconseguir el teu objectiu. Si és possible, materialitzat en elements formals, com per exemple en un certificat.
    Per definir els criteris d'avaluació t'ajudarà fer-te preguntes del tipus: com sé que he aconseguit un objectiu? o quin seria la primera senyal de que he aconseguit amb èxit un objectiu?
    Com més clars i específics siguin els criteris d'avaluació, més fàcil et resultarà saber lo prop o lluny que estàs del teu objectiu en cada moment, el que ja has aconseguit i el que et queda per fer, reforçant així la teva motivació.

  • Barreres i obstacles. Analitza les dificultats que et pots trobar i com superar-les en cas necessari. Per exemple, que no hi hagi places en el curs que volies, que et quedis sense diners o que descobreixis que no pots aconseguir el llibre que caminaves buscant.

  • Fonts de suport que podries necessitar durant el procés. Tant gent propera a tu (familiars, amics, companys de classe) que poden animar-te en moments en difícils, com a experts, és a dir, orientadors i professionals en general que puguin oferir-te la informació i l'orientació que necessitis.

Dissenyar un pla d'acció no sempre és una tasca fàcil, hi ha serveis d'orientació que poden ajudar-te en aquest procés.

També és important que busquis bé la formació indicada per aconseguir el teu objectiu, coneix al detall tots els criteris que t'ajudaran a escollir-la adequadament. 

Una vegada hagis millorat la teva posició al mercat de treball, pots començar amb el procés de recerca de feina.