Preguntes freqüents

Consulta les respostes a les preguntes més habituals realitzades a l’equip d’orientadors i orientadores d’Educaweb

Què fer després de la ESO?

Estic a quart de la ESO i no sé què fer després, no sé si és millor fer un cicle formatiu o batxillerat, ni si existeix algun requisit d'accés per a aquests estudis.

Escollir el teu futur acadèmic i professional no és fàcil, per això és molt important que no prenguis una decisió precipitada sinó que t'informis molt bé de totes les opcions existents, tant a nivell formatiu com a nivell professional.

No existeixen uns estudis que siguin millor que altres, això dependrà del que vulguis treballar en un futur, en funció del teu objectiu final, seran més aconsellables uns estudis o uns altres.
La primera pregunta que t'has de fer és: On et veus d'aquí a uns anys, quin tipus de feina t'agradaria fer i en quin sector?: una feina més manual, més intel·lectual, que et permeti muntar el teu propi negoci, que hagis de treballar amb persones, amb màquines, en el sector de l'agricultura, l'atenció a les persones, l'administració d'empreses, etc.
Per fer aquest primer pas de definició del teu objectiu, existeix una eina que et pot ajudar, és el test d'orientació GR (Gran Recorregut). Aquest test et dirà quin és el sector o sectors que millor encaixen amb tu i els estudis que estan relacionats amb aquest.

Un cop feta aquesta primera reflexió pots començar a informar-te sobre les diferents possibilitats que t'ofereix el sistema educatiu.

Un cop finalitzada la ESO, pots escollir dos camins, la formació professional i el batxillerat, en els dos casos, amb la ESO aprovada hi tens accés directe.

Els estudis de formació professional són estudis més pràctics i molt específics d'una professió concreta (cuiner/a, perruquer/a, tècnic/a en sistemes microinformàtics i xarxes, entre d'altres), tenen una durada de dos anys acadèmics i consten d'una formació teòrica i una formació pràctica. Una vegada finalitzats aquests estudis s'obté el títol de tècnic o tècnica de la professió corresponent que et permet començar a treballar d'allò que has estudiat. Existeixen molts cicles formatius de grau mitjà, i aquests s'agrupen per famílies professionals. És molt important que consultis tota l'oferta formativa, les característiques de cada cicle formatiu i també la continuïtat dels estudis.
A banda d'aquests cicles formatius, existeixen també els ensenyaments esportius i els ensenyaments artístics, es tracta d'uns cicles formatius molt específics d'aquest àmbit en concret. En ambdós casos, per poder accedir-hi cal, a banda de tenir el títol de la ESO, superar unes proves específiques d'accés per verificar que les persones que ho volen cursar tenen les aptituds físiques o artístiques necessàries superar amb èxit els estudis.

Per altra banda, el batxillerat, són estudis més teòrics que no et formen en una professió en concret sinó que et preparen per accedir a estudis superiors (ja siguin cicles formatius de grau superior o estudis universitaris). El batxillerat està dividit en tres especialitats (humanitats i ciències socials, ciències i tecnologia i artístic), en funció dels estudis que es vulguin fer després del batxillerat, s'ha d'escollir una modalitat de batxillerat o una altra. Si per exemple, una persona vol estudia arquitectura, hauria de fer un batxillerat tecnològic on cursi assignatures com física, matemàtiques o dibuix tècnic que són les matèries més indicades per a l'accés a aquests estudis universitaris.

És important veure amb detall totes les opcions que un té al seu abast, les característiques de cada tipus d'estudi i les seves sortides professionals abans de decidir.

Decidir no és fàcil i ni ràpid, un no ha de precipitar la seva elecció, cal valorar tote les opcions i a partir d'aquí escollir.