Orientació Acadèmica

Estudiar a l'estranger - Estudiar a Colòmbia

 • Per què anar a estudiar a Colòmbia?

  Si estàs pensant a estudiar a Colòmbia, és convenient que coneguis una mica més les universitats, les ciutats més importants, la seva cultura i alguns consells que cal tenir en compte un cop arribis al país.

  Colòmbia és un país amb una àmplia oferta universitària i s'ha convertit en un punt de trobada d'estudiants estrangers que busquen a les universitats colombianes un alt nivell acadèmic i una interacció amb les diferents cultures.

  Colòmbia és un país que està en via de desenvolupament, però en l'actualitat pot arribar a oferir moltes oportunitats de negocis a tots els nivells industrials, ja que aporta la seva pròpia cultura i, cosa encara més important, un fet generador: la seva pròpia terra. Cal tenir en compte que parlem del segon país del món amb més biodiversitat, amb un clima tropical que facilita les activitats productives durant tot l'any, i en el qual es pot gaudir de dos oceans i de l'Amazones; és, per tant, un país amb una riquesa cultural i ambiental única.

  Sistema d'estudis i accés

  A Colòmbia pots realitzar diferents tipus estudis. El més habitual és anar-hi a cursar una part dels estudis universitaris o postuniversitaris o la seva totalitat. Les universitats tant publiques com privades de Colòmbia tenen convenis amb les universitats espanyoles, cosa que et permet de fer-hi una estada temporal d'estudis.

  En el cas que vulguis cursar la totalitat d'uns estudis a Colòmbia, t'has de posar en contacte directament amb el centre perquè t'expliquin tots els requisits d'accés, els quals poden variar en funció de la tipologia i l'àmbit dels estudis. Per accedir als estudis universitaris, a més d'estar en possessió del títol de batxillerat o equivalent, cal passar per un procés de preinscripció, que varia depenent del centre. Alguns dels requisits que et poden demanar són entrevistes, la realització d'exàmens d'admissió o la superació de l'examen d'estat, per exemple. En el cas dels estudis postuniversitaris, el requisit de base és tenir estudis universitaris que en permetin l'accés. Pel que fa a la llengua, no tindràs cap inconvenient, ja que el seu idioma oficial és l'espanyol.

  A la pàgina web d'Educaweb Colòmbia hi ha un cercador especialitzat de cursos on pots buscar tots els estudis que es poden cursar en aquest país de l'Amèrica llatina.

  Tràmits per a anar a estudiar Colòmbia

  Abans de marxar, és important saber a quina ciutat residiràs. Si vols allotjar-te en una residència universitària, t'has d'adreçar a l'Oficina de Benestar Estudiantil de la universitat on estudiaràs; si la teva estada és de curta durada, també pots allotjar-te en un alberg, i si decideixes quedar-t'hi una temporada llarga, una de les opcions és buscar un apartament.

  Un cop hagis trobat allotjament, la universitat o l'escola on estudiaràs et demanarà que contractis una assegurança mèdica obligatòria, que pots adquirir en el moment de fer la matrícula, i t'assessoraran sobre els serveis que donen. Per entrar a Colòmbia com a estudiant per a un període superior als tres mesos, és necessari tramitar el visat d'estudiant, expedit pel Ministeri de Relacions Exteriors de Colòmbia. Per a fer les tramitacions necessàries, has d'anar a l'ambaixada colombiana del teu país, la qual es posarà en contacte amb l'ambaixada a Colòmbia.

  Abans de marxar d'Espanya, és important que com a estudiant tramitis el carnet d'estudiant internacional (ISIC), que pots obtenir en organitzacions de joventut o a l'espai jove del teu districte. Amb aquesta targeta pots gaudir de descomptes com a estudiant durant quinze mesos i pots renovar-la si és necessari.

  Un altre tràmit que cal fer abans de marxar és el procés de preinscripció i inscripció al centre d'estudis. Has de tenir a mà tota la documentació que et demanarà el centre per a poder ser admès.

  Si necessites més informació sobre la realització de tràmits, pots posar-te en contacte amb el Consolat de Colòmbia.

  Recorda que és molt important fer tots els tràmits a temps per a evitar imprevistos. Un altre aspecte a tenir en compte és preparar bé la teva tornada.

  Característiques del país

  La cultura colombiana és el producte de la mixtura racial dels indígenes americans, dels blancs europeus -en especial, els espanyols- i dels africans que van arribar amb els conquistadors. Aquesta barreja és conseqüència del fet que va ser un país multiètnic i amb cultures i trets diferents d'acord amb cada regió.

  Sens dubte, aquesta varietat de cultures dóna lloc a una gran riquesa de tradicions, que s'expressa tant en l'art com en les artesanies, l'arquitectura, la pintura, el cine i la fotografia. Així mateix, es caracteritza pel ball, com la cúmbia, la salsa o el joropo.

  La religió és molt valorada a Colòmbia. Quan els espanyols van arribar a aquest territori, hi van introduir la religió catòlica i van adoctrinar la majoria de la població perquè hi cregués. En l'actualitat el 92% de la població és catòlica i el 8% restant pertany a altres religions, majoritàriament a tendències protestants.

  El clima és uniforme al llarg de tot l'any, ja que Colòmbia està ubicat al tròpic de Càncer. La complexitat de la geografia colombiana provoca grans variacions climàtiques segons la zona: a Bogotà, per exemple, hi ha un clima primaveral durant tot l'any, amb una temperatura mitjana de 14º C que baixa durant la nit.

  Colòmbia també és un gran distribuïdor de cafè, flors, carbó i petroli.

  El cost de vida a Colòmbia és assequible. La qualitat de vida és més baixa: per exemple, el salari mínim a Colòmbia és d'1.500.000 pesos aproximadament, que equival a uns 550 euros; per tant, un peso colombià equival a 0,000314 euros. Cal tenir en compte que Colòmbia és un país amb un índex molt elevat de pobresa i que només el 15% de la població hi viu en condicions satisfactòries.

  Coneix com pots estudiar a l'estranger i tots els tràmits necessaris per fer-ho.

Cursos relacionats