Orientació Acadèmica

Estudiar a l'estranger - Estudiar a Itàlia

 • Per què anar a estudiar a Itàlia?

  Si estàs pensant a anar a estudiar a Itàlia, ja deus saber que és el país del naixement de l'art, i on van estudiar i viure els grans mestres de l'art barroc, del Renaixement i d'altres corrents. Així doncs, és una opció molt bona, ja que és molt rica en cultura, incloent-hi l'art, la pintura, el dibuix, la musica i la fotografia.

  És un país on hi ha molt per aprendre, com ara visitar museus, anar al teatre, a concerts i espectacles; per tant, és una elecció excel·lent per als amants de l'art, de la moda i dels paisatges, així com de la gastronomia, que destaca per la pasta, la pizza, una gran varietat de formatges i el famós aperitivo, que comença a les set del vespre acompanyat d'una copa de vi en un bar o en una trattoria.

  La llengua italiana és un idioma molt elegant, dolç i melòdic, i algunes paraules s'assemblen a la llengua castellana, cosa que et facilitarà l'aprenentatge de la llengua pròpia del país.

  A més de ser un país ric en cultura, Itàlia es caracteritza per ser un dels països més importants en la indústria de la moda: molts dissenyadors són italians i en aquest país hi ha grans escoles de moda i de confecció.

  Itàlia és un dels vuit països més industrialitzats del món. Disposa d'una àmplia xarxa d'empreses que han promocionat els parcs científics i la recerca en camps com la biologia, la medicina o la física.
   

  Sistema d'estudis i accés

  Itàlia es troba dins de la Unió Europea, fet que facilita la mobilitat dels seus estudiants i també dels seus treballadors. S'hi poden cursar diferents estudis, tot i que els que reben més estrangers són els estudis universitaris, els postuniversitaris i els cursos superiors.

  Abans de marxar a estudiar a Itàlia, has de conèixer bé la seva llengua, l'italià, per poder seguir els estudis sense dificultats (a excepció que vulguis anar a Itàlia a aprendre l'idioma). El nivell de llengua que et demanaran pot ser diferent en funció dels estudis, però com a mínim necessites tenir el nivell de B2 del marc comú de referència de llengües.

  Els estudis universitaris d'Itàlia formen part de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), igual que els estudis espanyols, fet que facilita l'accés als estudis, així com la seva futura homologació. Un altre aspecte destacable és que es pot anar a estudiar a Itàlia a través del programa Erasmus+: per accedir-hi, cal que siguis estudiant d'una universitat espanyola i que realitzis una mobilitat dins dels estudis.

  Per estudiar a Itàlia cal contactar directament amb el centre per saber els requisits específics d'accés, els quals varien en funció dels estudis i del centre; tanmateix, a més d'acreditar tenir una titulació vàlida per a l'accés als estudis, pot ser necessari superar una prova d'idioma (o acreditar el nivell) i una prova específica d'accés als estudis.

  Per conèixer tots els estudis que pots fer a Itàlia, consulta la pàgina web d'Educaweb Itàlia, on trobaràs l'oferta educativa.

  Tràmits per a anar a estudiar Itàlia

  Itàlia és un país de la Unió Europea i, per tant, no és necessari cap tipus de visat d'estudiant ni permís de residència, i tampoc en l'àmbit de la salut: amb la targeta sanitària europea, que pots tramitar als centres d'atenció primària (CAP), tindràs accés a tots els serveis mèdics, com si visquessis a Espanya.

  Pel que fa a l'allotjament, tens diverses opcions per a trobar pis. A la mateixa universitat et pots informar sobre les residències per a estudiants i al panell d'anuncis del teu centre segur que trobaràs altres estudiants que busquen company de pis. Una altra opció és realitzar una recerca per Internet a les diferents pàgines web de compartir pis.

  Els tràmits per a accedir tant a la universitat com a les escoles varien en funció del tipus d'estudis que cursaràs: si vols fer un intercanvi universitari, t'has de posar en contacte amb l'oficina de relacions internacionals del teu centre perquè t'expliquin el procediment; si vols viatjar tu sol, t'has de posar en contacte directament amb el centre on vols estudiar.

  Un altre tràmit que has de fer abans de marxar, tenint en compte que ets estudiant, és obtenir el carnet d'estudiant internacional (ISIC), que pots demanar a organitzacions de joventut o a l'espai jove del teu districte. Amb aquesta targeta pots gaudir de descomptes i avantatges en transports, allotjaments, museus, teatres, cinemes, etc.

  Recorda que els tràmits sempre són lents de fer i que la falta d'un paper et pot suposar un gran problema a l'hora de poder fer la teva estada. Contacta amb l'ambaixada d'Itàlia perquè t'assessorin sobre tots els tràmits específics en funció del que vulguis anar-hi a fer i prepara la teva estada amb temps.

  Característiques del país

  Itàlia és un país amb una gran oferta d'atractius turístics, complementada amb paisatges increïbles. Podràs gaudir de la platja i el mar, així com visitar petits pobles i ciutats, tot concentrat en el mateix lloc. A més, viatjar pel país és molt fàcil i resulta econòmic, gràcies a la bona connexió ferroviària, la qual permet conèixer el país de nord a sud. També trobaràs diferents propostes a cada ciutat en funció del clima i al mateix temps podràs gaudir de la gastronomia pròpia del país.

  La moneda utilitzada a Itàlia és la mateixa que la nostra, l'euro. El cost de vida, tot i que depèn de la ciutat on decideixis instal·lar-te, és bastant semblant al d'Espanya: per una habitació de lloguer pots arribar a pagar uns 250 o 300 euros; per un cafè, 1,5 euros, i per un aperitiu i una copa, 4 euros.

  Coneix com pots estudiar a l'estranger i tots els tràmits necessaris per fer-ho.

Cursos relacionats