Orientació Acadèmica

Estudiar a l'estranger - Estudiar a Mèxic

 • Per què anar a estudiar a Mèxic?

  Si has decidit estudiar a Mèxic, de ben segur que serà una gran experiència per la seva riquesa cultural i per la seva gran diversitat; tenir l'oportunitat d'estudiar-hi és una porta oberta al món. Així doncs, si vols traslladar-te a aquest país situat a l'Amèrica central per estudiar, has de tenir en compte els consells que detallem tot seguit, els quals et seran de gran utilitat per a preparar el teu viatge.

  Estudiar a Mèxic serà molt beneficiós per al teu currículum, ja que haver tingut aquesta experiència internacional pot ser un punt a favor a l'hora de trobar una feina relacionada amb els estudis que hagis realitzat.

  Un dels avantatges d'estudiar a Mèxic és la llengua espanyola, que et facilitarà l'accés directe sense haver de realitzar cap test de nivell i, a més, afavorirà la teva l'integració i la comunicació des del primer dia.

  Quan ja hi estiguis instal·lat, és important que coneguis diferents llocs, cosa que t'ajudarà a espavilar-te i a ubicar-te per a conèixer la cultura pròpia del país i gent nova.

  Sistema d'estudis i accés

  El sistema d'estudis és l'educació per competències, imposat per la Secretaria d'Educació Pública. Aquest sistema es basa en el fet que el professor fa més d'assessor que no pas d'educador; és a dir, no imparteix el tema, sinó que és l'alumne qui investiga amb les eines que el professor proporciona i estudia la matèria com a treball a casa.

  L'objectiu del sistema per competències és aconseguir que l'alumne universitari esdevingui competent en la societat. Això vol dir que l'alumne, gràcies a aquest sistema, quan és una persona adulta és capaç de resoldre els problemes del dia a dia, tant els familiars com els laborals, perquè disposa de les eines per a solucionar qualsevol contratemps quotidià.

  Si un cop has acabat els estudis de batxillerat a Espanya vols estudiar una carrera universitària o cursar un altre tipus d'estudis, t'has de posar en contacte amb el centre on realitzaràs els estudis per tal de saber la documentació necessària i el procés per a fer la inscripció, com ara l'expedient acadèmic. Quan hagis realitzat la matrícula, podràs començar a tramitar el visat d'estudiant a través de l'ambaixada.

  Has de tenir en compte quin és el nivell d'estudis que realitzaràs, ja que hi ha carreres universitàries que no podràs convalidar un cop arribis a Espanya. Així doncs, informa't sobre el pla d'estudis que faràs i posa't en contacte amb la teva universitat per a saber si la convalidació serà factible.

  En el cas que vulguis cursar uns estudis postuniversitaris, t'hauràs d'informar bé sobre el sistema d'accés propi de cada centre, així com de l'homologació posterior dels estudis quan tornis a Espanya.

  A la pàgina web d'Educaweb Mèxic trobaràs una àmplia oferta educativa, tant d'estudis universitaris com postuniversitaris, i d'altres de no homologats.

  Tràmits per a anar a estudiar a Mèxic

  Preparar una estada a l'estranger requereix temps. És molt important que preparis bé la teva estada per evitar sorpreses una vegada siguis allà. Un dels primers tràmits és gestionar la inscripció als estudis que vols cursar (universitaris, postuniversitaris, cursos no homologats, etc.).

  Una de les primeres coses que hauràs de buscar és l'allotjament, que pot ser a casa d'una família, en un apartament amb altres companys, en una residència universitària o en un apartament sol, per exemple. Viure amb una família és una gran oportunitat per a començar a familiaritzar-te amb la cultura mexicana i conèixer els costums del país.

  També és important que triïs una assegurança mèdica que s'ajusti a les teves necessitats. El centre on realitzis els estudis et pot aconsellar en funció de les teves necessitats com a estranger i també del temps que tens previst passar al país.

  Abans de marxar d'Espanya, és interessant que com a estudiant tramitis el carnet d'estudiant internacional (ISIC), que pots obtenir en organitzacions de joventut o a l'espai jove del teu districte. Amb aquesta targeta podràs gaudir de descomptes com a estudiant durant quinze mesos.

  Quan viatges com a estudiant, és necessari realitzar alguns tràmits per a sol·licitar el visat d'estudiant, que pots renovar cada tres o sis mesos. S'ha de tramitar a l'ambaixada, on et demanen la matrícula de la universitat o centre en el qual realitzaràs els estudis, i si t'accepten, t'envien una carta de confirmació de la teva admissió. El consolat també ofereix la forma migratòria (FM), que és un document que permet residir a Mèxic per un període de tres a sis mesos, renovable a un any com a màxim.

  Característiques del país

  El nivell de vida que l'estudiant estranger té a Mèxic varia en funció de la ciutat on fa els estudis: no és el mateix estudiar a les principals ciutats que fer-ho a la província o en una comunitat allunyada. En general, es pot viure amb un sou mileurista, tenint en compte que el peso mexicà equival a 0,055 euros.

  Mèxic és un país amb una gran diversitat de cultures, tot i que no conviuen gaire entre elles: d'un estat a l'altre canvien moltes coses i diverses cultures; és un país molt versàtil i moltes cultures han trepitjat aquestes terres, abans i després de la colonització.

  Així doncs, Mèxic és un indret d'una gran riquesa cultural i calidesa humana, on viuen prop de cinquanta-dos pobles indígenes que parlen diferents llengües. Certes zones del nord del país, com ara Tijuana i Monterrey, són un reflex de l'estil de vida als Estats Units; al centre la vida és més amexicanada, i el sud Oaxaca o Chiapas és més selvàtic i la gent que hi viu és més senzilla.

  És un país amb una gran diversitat climàtica. El relleu i la presència dels oceans influeixen en la seva configuració; per tant, és possible trobar climes freds a alta muntanya i temperatures molt caloroses a la costa, a uns quants kilòmetres.

  Les tradicions són molt respectades i, a més a més, la religió catòlica i cristiana té molta força i hi és molt present; per exemple, un diumenge al matí et poden despertar a les sis o set del matí amb una processó que passa pel teu carrer amb orquestra inclosa.

  Així doncs, estudiar i viure a Mèxic pot ser una gran experiència que de ben segur que despertarà tots els teus sentits.

  Coneix com pots estudiar a l'estranger i tots els tràmits necessaris per fer-ho.

Cursos relacionats