Bioinformàtica (UPF i UB)

1068 Persones estan visitant aquest curs
entre 2.500 € i 5.000 €
Sol·licita informació
Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Bioinformàtica (UPF i UB)
Sol·licita informació
Màster oficial
Oficial / homologat
Presencial
Barcelona
2 anys
entre 2.500 € i 5.000 €

Descripció

El màster en Bioinformàtica per a les Ciències de la Salut té com a objectiu formar professionals i investigadors amb coneixements i habilitats orientats al desenvolupament de noves estratègies computacionals i de sistemes informàtics d'utilitat en la recerca biomèdica.
 
Una de les característiques essencials d'aquest màster és la seva elevada optativitat, que permet a l'estudiant formar-se en un ampli ventall de disciplines bioinformàtiques. Així mateix, la inclusió en el màster d'assignatures obligatòries de disseny, de gestió i d'explotació de projectes científics demostra la seva vocació professional.
Destinataris
 
Hi ha dos perfils de candidats: el dels titulats de l'àmbit de les ciències biològiques i de la salut (Biologia, Medicina, Bioquímica, Biotecnologia, Farmàcia...) i el dels titulats en enginyeries i disciplines científiques bàsiques (Química, Física o Matemàtiques).
 
Els candidats han de tenir interès en el desenvolupament i l'aplicació d'eines computacionals d'utilitat en l'àmbit biomèdic.
 

Temari

El màster preveu tres modalitats: la de recerca, la de formació acadèmica avançada i la professional. Té una durada de dos cursos acadèmics, i s'imparteix íntegrament en anglès.
 
En el primer curs totes les assignatures són optatives per afavorir un currículum personalitzat depenent de la formació i dels interessos futurs de l'estudiant, que pot triar entre assignatures relatives als diferents àmbits de la bioinformàtica (bioinformàtica genòmica, bioinformàtica estructural, biologia de sistemes, farmacoinformàtica i informàtica mèdica) i també entre assignatures transversals d'interès general, relacionades amb els algorismes i la programació, la gestió i l'anàlisi de dades o la mineria de textos.
 
En el segon curs els estudiants adquireixen nocions de bioètica i de protecció de dades aplicades a la bioinformàtica, així com de disseny, de gestió i d'explotació de projectes de recerca, i porten a terme el seu projecte de final de màster.
 
Continguts
 
Bioinformàtica del genoma: anàlisi, alineació, comparació i anotació automàtica de seqüències biològiques; anàlisi de l'evolució i la variació de genomes; bases de dades de biologia molecular.
Bioinformàtica estructural: introducció als mètodes experimentals utilitzats en la determinació estructural de biomolècules, predicció d'estructures de proteïnes i simulació de sistemes biomoleculars.
Biologia de sistemes: descripció de xarxes biològiques i modelatge de xarxes gèniques, de proteïnes i metabòliques. Èmfasi en els dos aspectes topològics de les xarxes i en el seu comportament dinàmic.
Farmacoinformàtica: gestió de biblioteques moleculars i del seu cribratge virtual, disseny de fàrmacs assistit per ordinador i modelatge quantitatiu de les relacions estructura-activitat (QSAR i 3D-QSAR).
Informàtica biomèdica: sistemes d'informació clínico-sanitaris, anàlisi d'imatges biomèdiques, estudi de les relacions genotip-fenotip i sistemes informàtics d'ajuda a la presa de decisions sanitàries.

Requisits

Títol universitari oficial de grau Curriculum vitae redactat en anglès. Carta de motivació en anglès, en què s'exposi l'interès per cursar el màster, d'una extensió d'entre 400 i 600 paraules. Carta de recomanació (professional o acadèmica). Document Nacional d'Identitat o Passaport.

¿Necesitas información sobre cursos? Llámanos al 900 293 573

Llamada gratuita de lunes a viernes de 9h a 20h

Idiomes en els quals s'imparteix

Anglès

Durada

120 crèdits ECTS

Objectius

El programa té com a objectiu la formació de professionals amb coneixements i habilitats orientats al desenvolupament de noves estratègies computacionals i sistemes informàtics d'utilitat en la recerc

Titulació obtinguda

Màster en Bioinformàtica per a les Ciències de la Salut (BIOINFO)

Pràctiques

Es fan durant el segon curs, tant en laboratoris públics com en laboratoris privats de l'entorn de Barcelona; encara que els alumnes també poden optar per fer les pràctiques en altres regions

Perspectives laborals

Tècnic bioinformàtic, tant en grups de recerca acadèmics com en hospitals i en empreses i indústries biotecnològiques, farmacèutiques i bioinformàtiques. El màster és el punt de partida per fer el doctorat en Biomedicina. Empreses biotecnològiques de l'àmbit biomèdic. Empreses d'investigació sota contracte. Recerca i desenvolupament de medicaments en centres públics de recerca.

Promocions

El màster disposa d'una beca de la UPF d'ajuda a la matrícula i d'una beca atorgada per la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Preu

entre 2.500 € i 5.000 €
(els 60 crèdits d'un curs)

Lloc on s'imparteix el curs

Campus del Mar (UPF) i Facultat de Biologia (UB)

Horari

De les 8.30 a les 19.00 hores
Bioinformàtica (UPF i UB)
Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Campus i seus: Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Plaça de la Mercè, 10-12 08005 Barcelona
Sol·licita informació
X