ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Postgrau
Presencial
30 Crèdits
 • Barcelona
4.600 €

Descripció

Aquest postgrau té l'objectiu d'obrir una línia de treball i experimentació adreçada a dissenyadors, arquitectes, interioristes i artistes tot orientant-los en el camp de l'escenografia. Aquest treball és l'aportació més genuïna que es fer pot des del Disseny a les Arts Escèniques.Des del punt de vista del dissenyador i amb un enfocament tant tècnic com artístic, el postgrau engloba els àmbits teatral, cinematogràfic, publicitari, musical i en general, aquells esdeveniments que requereixen un suport físic o artefacte per a la ficció. Així, els continguts del postgrau emfasitzaran especialment el vessant més tècnic, literari i poètic per tal d'aprofundir i posar a prova suports i formats escenogràfics.  L'objectiu d'aquest postgrau va més enllà de formar dissenyadors especialistes en escenografia. Es busca que la interacció d' aquests  professionals amb institucions, entitats i empreses de gran solvència generi les sinèrgies capaces de produir espectacles de primera línia, de la mà del disseny més innovador i contemporani.L'empresa  FOCUS col·labora activament potenciant el tarannà professionalitzador del postgrau.
Veure més

Temari del curs

Metodología y Estructura:

Classes i Conferències
Els participants del postgrau aprofundiran en els continguts dels curs de la mà de professionals de primera línia en la creació i producció escènica que compartiran els seus coneixement i experiència a través de classes i conferències estructurades segons la temàtica de cada bloc.

Pràctiques Tècniques
Els alumnes tindran accés al material tècnic necessari per a la posta en pràctica dels coneixements adquirits al bloc tècnic, com ara luminotècnica, so i audiovisuals, entre d'altres, per tal de familiaritzar-se amb el software i hardware específic.

Seminari
El Seminari serà un espai de treball especialitzat i intensiu, l'objectiu del qual serà aproximar-se als continguts més abstractes del curs de manera àgil i participativa. Partint de l'escenografia com a suport espaial del text  -guió cinematogràfic, de teatre o libretto- el seminari abordarà la relació entre text i espai alhora que aprofundirà en aquelles propostes que per la seva potència visual i comunicativa són capaces no només de fer possible la posta en escena sinó de reforçar-ne el missatge i coherència o fins i tot de proposar-ne una re-visita. Hi participaran, a més dels alumnes, guionistes, directors i escenògrafs de l'escena contemporània nacional.  

Taller de Projectes
Al taller del curs es desenvoluparan projectes escenogràfics tutoritzats pels directors i professors de taller.
Es prioritzaran projectes en col·laboració amb entitats i empreses col·laboradores que permetin als participants posar a prova els seus coneixements en el marc d'un projecte real. En aquest sentit, tant l'empresa FOCUS com La NAU IVANOW -espai per a la creació, producció i difusió de la cultura contemporània- han mostrat el seu interès en que els participants del postgrau convenientment guiats pels professors de projecte, desenvolupin el disseny escenogràfic d'algun projecte real que tinguin en cartera.

Workshop
Aquesta activitat proposa als participants una immersió en la creació escènica com a procés integral de conceptualització i materialització espaial d'un text.  Es tracta d'un workshop experimental, emmarcat en la recerca de nous llenguatges escènics, que proposa un treball a partir de la memòria corporal i el llenguatge sensorial, dirigit per creadors reconeguts del "Teatro de los Sentidos" .

Seguiment d'obres en curs
Aquesta activitat, que es desenvoluparà intermitentment al llarg del curs, té l'objectiu d'apropar als alumnes projectes reals que Focus o qualsevol altre col·laborador del postgrau estigui desenvolupant -ja siguin teatrals, espectacles o esdeveniments- programats per a la temporada 2012-2013. Des de les primeres reunions del director amb l'escenògraf, a les propostes escenogràfiques, les reunions amb la direcció tècnica, la construcció de l'escenografia als tallers, el muntatge i  les prèvies fins a l'estrena de l'obra o esdeveniment. Els participants del curs seran testimoni del procés creatiu de diverses produccions escèniques de primera línia de la mà dels seus artífexs. Pel caràcter de la proposta, caldrà tenir en compte que la majoria d'aquestes activitats de seguiment podrien dur-se a terme fora de l'horari lectiu.

Visita a espais escènics capdavanters
Es faran visites tècniques guiades a espais escènics i taller d'escenografia de primera línia, com ara el Teatre Nacional de Catalunya, EL Gran Teatre del Liceu, l'Auditori de Sant Cugat, platós de televisió de TV3, Tallers de construcció d'escenografies de mitjà i gran format -Taller Castells i Taller El Teler-, entre d'altres.

Pràctiques no obligatòries en empreses
Amb caràcter optatiu per als alumnes, el Diploma de Postgrau en Disseny Escenogràfic està tancant convenis de pràctiques d?interès professional amb Focus, El Terrat de Produccions, Diagonal TV, Polar Star Films, Minoria Absoluta i ZeroQuatre, entre d'altres.


Estructura
De la mà d'institucions i empreses capdavanteres en la producció escènica, tots els mòduls estan impartits per reconeguts professionals del sector: dramaturgs, cineastes, directors d?escena, directors d'art, escenògrafs i tècnics especialitzats.

Mòdul 1:  Escenografia Contemporània
Els participants  descobriran el que representa el disseny escenogràfic, contextualitzant la tasca del dissenyador en el procés global de producció:
 • ESCENOGRAFIA PER A ARTS EN VIU:  Teatre; Òpera; Dansa; Concerts; Grans Esdeveniments.
 • ESCENOGRAFIA ENREGISTRADA:  Cinema, TV (ficció i no ficció) i Publicitat.

Mòdul 2: Text i Espai
Seminari on s'abordarà el text com a punt de partida per al disseny espaial. Prenent com a referent tres disciplines paradigmàtiques, es donaran eines per llegir textos dramàtics, librettos operístics i guions cinematogràfics en clau espaial i escenogràfica.

 • Del text dramàtic a l'espai escenogràfic.
 • Del libretto a l'espai escenogràfic.
 • Del guió cinematogràfic a l'espai escenogràfic.

Mòdul 3: Plàstiques Escèniques
S'estudiaran recursos plàstics que fan possible el trasllat del text a l'espai escènic.

 • PLASTIQUES I:  Escenografies Lumíniques; Sonores; Projectades.
 • PLASTIQUES  II:  Figurinisme; Objectes i Attrezzo;  Efectes de Maquillatge.

Mòdul 4: Tècnica Escènica i Producció
S'estudiaran recursos tècnics associats al disseny i la construcció i muntatge.

 • ESPAI ESCÈNIC: Espai escènic teatral i Plató de TV.
 • TÈCNIQUES ESCÈNIQUES:  So; Luminotècnica; Sistemes Audiovisuals; Tècniques Pictòriques per a Decorats.
 • PRODUCCIÓ I MUNTATGE: Direcció Tècnica d'espectacles ; Maquinària Escènica i Estructures Escèniques en teatre i òpera ; Construcció d'escenografies de petit, mitjà i gran format;  Muntatge en  teatre i òpera; Muntatge en TV i Cinema.
Veure més

Destinataris

Adreçat a tots aquells professionals de l'àmbit del disseny, l'art, l'arquitectura, l'art dramàtic, la comunicació i en general, totes aquelles persones interessades en la capacitat evocadora i comunicativa de l'espai i els objectes.El postgrau convida els participants a explorar les arts escèniques des del disseny per tal d'assolir els coneixements per dirigir un projecte escenogràfic per a teatre, cinema, televisió, publicitat, òpera o grans esdeveniments.

Requisits

Fer la preinscripció a través de la web d'ELISAVA

Idiomes en què s'imparteix

Castellà

Horari/Torn

dilluns, dimecres i dijous, de 17h a 21.15h

Durada

setembre 2014 a febrer 2015.

Lloc on s'imparteix el curs

ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (La Rambla 30-32)

Objetius

Assimilar el funcionament tècnic de diversos tipus d'espais escènics per tal de conèixer les limitacions i possibilitats reals dels espais en els que s'inserten les escenografies, etc.

Titulació obtinguda

Diploma de Postgrau en Disseny Escenogràfic, títol expedit per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

Preu

4.600 €
Els membres de l'Associació d'Antics Alumnes de l'Escola gaudiran d'un 15% de rebaixa.

Sí, m'interessa

conèixer tots els detalls, preus, beques, dates i places disponibles

Postgrado en Diseño Escenográfico

Per contactar has d'acceptar la política de privacitat
Enviant aquest formulari accepteu rebre informació periòdica d'Educaweb relacionada amb aquests cursos.
També et recomanem aquests cursos

Postgrado en Diseño Escenográfico