Diploma de Postgrau en Disseny de Projectes Expositius Integrats. Eines Anada i Tornada

Descripció

Titulació:
Diploma de Postgrau en Disseny de Projectes Expositius Integrats. Eines d'Anada i Tornada, títol expedit per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ELISAVA Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

Temari

Disseny, coneixement i comunicació
El postgrau abasta el disseny de dispositius culturals com a pràctica per a la comunicació i la transmissió de coneixement a la societat. S'aprofundeix en la teoria i pràctica del comissariat de projectes expositius des d'una perspectiva contemporània i àmplia, posant l'accent en les possibilitats d'innovació en aquest camp, tant en metodologies com en processos i formats. Considerant els projectes expositius com a dispositius culturals articulats i en connexió amb sistemes com l'educatiu mitjançant la creació, es treballarà tant en perspectives institucionals com informals i alternatives, contrastant metodologies i processos.

Recerca i conceptualització
Es parteix del disseny de projectes expositius integrats com a exercici d'elaboració de discurs, prenent la investigació i l'experiència per fomentar un procés dialèctic actiu entre l'audiència, objectes i processos. Projectar requereix abans de res de la generació d'un relat ancorat en la recerca, i les metodologies d'investigació i treball col·laboratiu són pràctiques imprescindibles, així com la transdisciplinarietat i l'intercanvi entre àmbits de coneixement distints. Des de la teoria i també des de la pràctica, s'aprenen i testegen metodologies de treball col·laboratiu,  accedint a les eines més adequades per fer-ho.

Tallers

  • Metodologies i processos. Es coneixen de primera mà les metodologies de treball de conceptualització i guionatge de dissenyadors, escriptors, cineastes i comissaris. S'exploren les principals estratègies de comissariat a emprar en la planificació i la projecció de projectes expositius en diverses tipologies, del desenvolupament del procés d'investigació, anàlisi, documentació i del paper dels museus i les institucions culturals en la societat actual. Així mateix, s'examinen fórmules independents i renovadores de la pràctica del comissariat pensades per construir relacions sostenibles i significatives amb la societat del segle XXI.
  • Educació expandida. L'àmbit de l'educació és un dels eixos d'articulació principals d'aquest postgrau, a través del coneixement de distintes experiències innovadores que creuen comissariat i educació des de perspectives múltiples. Es coneixeran iniciatives basades en l'educació expandida, relacionades amb les distintes fases de desenvolupament dels projectes expositius integrats, de la investigació i la producció al contacte amb la societat i les audiències, combinant creació, recerca, formació i entreteniment.

Pràctica i participació en projecte real. Fase de conceptualització, recerca i guió
Els alumnes tindran l'oportunitat d'aplicar els coneixements adquirits en les sessions específiques sobre metodologies i processos en conceptualització, recerca i guionatge, en un projecte  professional real, del qual seran l'equip de comissaris. Tanmateix, desenvoluparan les fases de conceptualització, recerca i guionatge de l'exposició que es presentarà al final del màster, tot desenvolupant el procés d'investigació, així com el concepte i el guió de la mateixa

Destinataris

    Futurs professionals d'equipaments i iniciatives culturals contemporanis o agents culturals independents que es vulguin dedicar a la investigació, disseny i producció de nous formats culturals. Professionals de la cultura, la mediació social o l'educació que vulguin ampliar els seus coneixements i experiència amb models innovadors per operar en cultura. Àmbits relacionats: art i disseny en totes les seves especialitats, humanitats, curadoria artística i gestió cultural, ciències socials i de la comunicació.

Idiomes en els quals s'imparteix

Castellà i Anglès.

Durada

Febrer a Juliol 2015.

Preu

4600 €
Els membres de l?Associació d?Antics Alumnes de l?Escola gaudiran d?un 15% de rebaixa.

Professorat

Direcció: ROSA PERA ROCA.

Lloc on s'imparteix el curs

ELISAVA

Horari

dilluns, dimarts i dijous, de 17h a 21.15h
Diploma de Postgrau en Disseny de Projectes Expositius Integrats. Eines Anada i Tornada
Elisava Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Campus i seus: Elisava Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Elisava Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona
La Rambla 30-32 08002 Barcelona
Cursos més populars
X