Grau d'Enginyeria Informàtica

1012 Persones estan visitant aquest curs
Preu 1.807 €
Sol·licita informació
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Grau d'Enginyeria Informàtica
Sol·licita informació
Grau
Oficial / homologat
Presencial
240 crèdits
Preu 1.807 €

Descripció

Branca Enginyeria i arquitectura
Durada mínima 4 anys
Crèdits ECTS 240
Formació bàsica 66
Obligatoris 120
Optatius 42 (12 de pràctiques externes)
Treballo fi de Grau 12
Places 90
Centre on s'imparteix Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (Campus Sescelades de Tarragona)
Llengües utilitzades català
castellà
anglès

Si la informàtica permet emmagatzemar quantitats d'informació cada vegada més grans, si les empreses van amb compte de guardar totes les dades que poden ser útils en el futur i volen usar la informàtica per treure el màxim rendiment, tenint en compte que gairebé tots els processos de gestió d'aquestes empreses es fan avui dia informàticament, comprendrem la importància de l'Enginyeria Informàtica.

El/la Enginyer/a Informàtic/a és el/la professional que dissenyarà i crearà bases de dades i, quan faci mancada, crearà programari per tractar aquesta informació i resoldre necessitats de gestió concretes, però com també coneix a fons la manera com estan construïts els ordinadors -sap com funcionen els microprocessadors i circuits que constitueixen el cor de l'ordinador, sap què perifèrics es poden connectar i sap com fer que els ordinadors s'integrin en una xarxa, i coneix el funcionament dels programes més propers a la màquina, com per exemple els sistemes operatius i els programes que gestionen una xarxa-, entén sobre el programari per poder treure el màxim rendiment de la màquina que farà funcionar, i sobre la instal·lació, manteniment i posada a punt dels sistemes informàtics d'una indústria, empresa o qualsevol altra entitat, a fi d'aconseguir comoditat i eficàcia en el seu funcionament, però també per a la utilització dels usuaris, ja siguin professionals de la informàtica o no.

Objectius

El grau d'Enginyeria Informàtica capacita el graduat o graduada per aconseguir solucions informàtiques globals mitjançant sòlids processos d'enginyeria. Capacita per dirigir projectes informàtics, com per crear i gestionar la tecnologia per construir i mantenir sistemes informàtics.

Una persona que hagi estudiat Enginyeria Informàtica és capaç de dissenyar programari de diferents envergadures i complexitats, per funcionar en diferents arquitectures (centralitzades, mòbils, distribuïdes). També coneix el funcionament d'aquestes plataformes de maquinari per configurar-les amb l'objectiu que el programari funcioni de manera òptima.
A grans trets, les competències de la titulació capaciten per desenvolupar programes en qualsevol de les activitats implicades en les fases del seu cicle de vida; desenvolupar sistemes informàtics, formats per maquinari, xarxes de comunicació i un sistema de programari; gestionar sistemes d'informació, assegurant que les necessitats de la gestió de la informació i el coneixement de les organitzacions se satisfan; administrar sistemes informàtics (clients, servidors i xarxes) i sistemes d'informació; auditar i certificar projectes, realitzant estudis sobre sistemes tenint en compte l'aplicació de les lleis corresponents; assessorar empreses; peritatges civils.

L'enginyeria informàtica tracta tots els aspectes del processament de la informació; és l'única enginyeria especialitzada a dissenyar sistemes de programari per donar suport als processos de gestió de la informació, així com de seleccionar la plataforma de maquinari més idònia. Aquesta enginyeria té punts de contacte amb d'altres titulacions. Per exemple, pel que fa a la transferència d'informació entre ordinadors, té certs punts en comú amb l'Enginyeria Telemàtica; sobre el control de processos i dispositius per mitjà de sistemes informàtics, té relació amb l'Enginyeria Automàtica.

Competències

Capacitat per concebre, redactar, organitzar, planificar, desenvolupar i signar projectes en l'àmbit de l'enginyeria en informàtica que tinguin per objecte concebre, desenvolupar o explotar sistemes, serveis i aplicacions informàtiques.
Coneixements per fer mesuraments, càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, planificació de tasques i altres treballs anàlegs d'informàtica.
Capacitat per conèixer, comprendre i aplicar la legislació necessària durant el desenvolupament de la professió d'enginyer tècnic o enginyera tècnica en Informàtica.
Capacitat per concebre, desenvolupar i mantenir sistemes, serveis i aplicacions informàtiques emprant els mètodes de l'enginyeria del programari com a instrument per assegurar-se la qualitat.
Capacitat per concebre i desenvolupar sistemes o arquitectures informàtiques centralitzades o distribuïdes integrant maquinari, programari i xarxes.
Capacitat per dissenyar, desenvolupar, avaluar i assegurar l'accessibilitat, ergonomia, usabilitat i seguretat dels sistemes, serveis i aplicacions informàtiques, així com de la informació que gestionen.
Capacitat per definir, avaluar i seleccionar plataformes de programari i maquinari per desenvolupar i executar sistemes, serveis i aplicacions informàtiques.
Capacitat per dirigir les activitats objecte dels projectes de l'àmbit de la informàtica.
Coneixement de les matèries bàsiques i tecnologies, que capacitin per aprendre i desenvolupar nous mètodes i tecnologies, així com les que els dotin d'una gran versatilitat per adaptar-se a noves situacions.
Capacitat per resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, autonomia i creativitat.
Capacitat per saber comunicar i transmetre els coneixements, les habilitats i les destreses de la professió d'enginyer tècnic o enginyera tècnica en Informàtica.
Capacitat per manejar especificacions, reglaments i normes que s'han de complir obligatòriament.
Capacitat per analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques, comprenent la responsabilitat ètica i professional de l'activitat de l'enginyer tècnic o enginyera tècnica en Informàtica.
Capacitat per aplicar els principis i mètodes de qualitat.
Coneixement i aplicació d'elements bàsics d'economia i de gestió de recursos humans, organització i planificació de projectes, així com la legislació, regulació i normalització en l'àmbit dels projectes informàtics.
Capacitat de treballar en grup i en un entorn multilingüe i multidisciplinari

Estudi i aprenentatge

Les activitats formatives i les metodologies d'ensenyament i aprenentatge que caracteritzen tots els ensenyaments de l'ETSE són:

Activitats teòriques. Exposició per part del professorat dels continguts teòrics de les diferents matèries, afegint-hi exemples i intercalant la resolució de problemes quan sigui necessari.
Pràctiques en laboratori. Es fan en grups petits. El professorat guia els estudiants cap a la consecució dels objectius plantejats en la documentació de pràctiques.
Resolució de problemes. Es fa en grups mitjans.
Es formulen, es resolen i es debaten problemes o exercicis relacionats amb la temàtica de cada assignatura.
Presentacions. Exposició, per part de l'estudiant o d'un grup d'estudiants, d'un tema desenvolupat prèviament.
Seminaris. Exposicions teoricopràctiques per part d'un expert sobre temàtiques específiques.
Avaluació. Activitats destinades a avaluar la consecució de resultats d'aprenentatge i  l'adquisició de competències.
Atenció personalitzada. Activitats destinades a atendre els estudiants individualment o en petit grup.

A més, aquestes activitats es complementen amb altres metodologies, que inclouen: l'aprenentatge basat en problemes, realització de projectes, debats, esdeveniments científics/divulgatius, presentacions, i activitats desenvolupades mitjançant el campus virtual.

Pràctiques externes

L'estudiant pot cursar de forma optativa fins a 12 crèdits ECTS fent pràctiques en empreses.

Durant la realització d'aquestes pràctiques, l'estudiant rep el suport i l'orientació d'un tutor extern o tutora externa (tutor o tutora que treballa a la institució on l'estudiant fa les pràctiques) i d'un tutor intern o de centre (professorat de l'ETSE).

La necessitat que les empreses tenen de persones titulades en Enginyeria Elèctrica i la confiança que tenen en la formació proporcionada per l'ETSE està demostrada per la quantitat de convenis de col·laboració educativa establerts per l'ETSE durant els darrers anys. Gran part d'aquests convenis se signen amb empreses amb llarga trajectòria o gran
potencial en el nostre territori i diferents administracions. Tot això posa en relleu la seva implicació en el projecte formatiu de l'ETSE, així com el l'interès a servir-se d'aquest instrument per formar i seleccionar personal qualificat.

Projecte de Sistemes Informàtics i Treball fi de grau

Ambdues assignatures tracten d'enfrontar l'estudiant davant un repte d'enginyeria des de perspectives diferents: el primer tracta de desenvolupar un projecte en equip multidisciplinari, en què calguin integrar coneixements i habilitats adquirides, així com avaluar les competències transversals de cada estudiant. A més, es realitzaran seminaris sobre continguts i competències particulars de l'enginyeria informàtica.

El segon tracta d'un exercici original que s'ha de fer de manera individual, presentar-lo i defensar-lo davant d'un tribunal universitari, consistent en un projecte en l'àmbit de les tecnologies específiques de l'Enginyeria Industrial de naturalesa professional que sintetitzen i integren les competències adquirides en l'estudi.

Sortides professionals

Els titulats en Enginyeria Informàtica desenvoluparan les seves activitats com a gestors dels sistemes d'informació i sistemes informàtics en gran diversitat d'àmbits, des de l'industrial, el financer o el de les administracions públiques, fins a sectors com ara l'oci. També podran realitzar activitats relacionades en la docència, en diferents nivells i àmbits. Així, els podrem trobar:

Desenvolupant programes: participa en qualsevol de les activitats implicades en les fases del cicle de vida del programari. S'encarrega d'analitzar requeriments, dissenyar, implementar, fer fase de proves i mantenir projectes de programari, i les desenvolupa. Està capacitat per coordinar equips de desenvolupament de programari.
Desenvolupant sistemes: dissenya, implementa, avalua i manté sistemes informàtics que requereixin maquinari i programari per explotar sistemes d'informació i de serveis. Està capacitat per administrar sistemes informàtics i xarxes de computadors, i també per coordinar equips de desenvolupament de sistemes.
Gestionant tecnologies de la informació: assegura que les necessitats de la gestió de la informació i el coneixement de les organitzacions se satisfan amb el desenvolupament i la implantació de solucions informàtiques.
Administrant sistemes i bases de dades: administrar la infraestructura de desenvolupament i explotació d'equips informàtics, clústers de servidors, xarxes locals, sistemes operatius i bases de dades.
Auditant i certificant projectes: realitza auditories de sistemes informàtics i de sistemes que emanen de l'aplicació de les lleis, auditories per assegurar la qualitat de la informàtica, auditories de seguretat informàtica i certificació de projectes.
Consultant i assessorant: realitzar projectes de consultoria i assessoria a empreses per implantar solucions informàtiques i també per a empreses pròpies de les tecnologies de la informació i les comunicacions.
Peritant: realitzar peritatges civils (deguts a disputes entre empreses, impagaments, etc.), penals (deguts a frau informàtic, activitats il·legals, etc.) o laborals.
Investigant i ensenyant: exerceix l'activitat docent en tecnologies de la informàtica i les comunicacions a tots els nivells de l'ensenyament, des de la primària fins a la universitària. Realitzar activitats d'investigació, desenvolupament i innovació en totes les àrees de la informàtica.

Destinataris

Perfil recomanat
Les característiques personals i acadèmiques que es consideren adequades per als estudiants que vulguin iniciar el grau són les següents:

Ser estudiants amb formació científica que vulguin desenvolupar la carrera professional en el camp de la tecnologia.
Dominar l'expressió oral i escrita en català o castellà.
Tenir un coneixement bàsic de l'anglès.
Coneixement a nivell d'usuari de les eines d'accés i processament de la informació.

¿Necesitas información sobre cursos? Llámanos al 900 293 573

Llamada gratuita de lunes a viernes de 9h a 20h

Grau d'Enginyeria Informàtica
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Sol·licita informació
X