Grau de Nutrició Humana i Dietètica

1049 Persones estan visitant aquest curs
Consulteu el preu
Sol·licita informació
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Grau de Nutrició Humana i Dietètica
Sol·licita informació
Grau
Oficial / homologat
Presencial
240 crèdits
Consulteu el preu

Descripció

Branca Ciències de la Salut
Durada mínima 4 anys
Crèdits ECTS 240
Formació bàsica 60
Obligatoris 156
Optatius 18
Treball de finalització de Grau 6
Places 75
Centre d'impartició Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
Llengües utilitzades català
espanyol
anglès

El/la dietista és aquella persona que aplica els principis de la nutrició humana a l'alimentació dels individus i grups, planifica menús i dietes especials, supervisa la presentació i serveis dels plats. A més, instrueix en els principis de la nutrició i en la seva aplicació en la selecció d'aliments.

Així, aquests professionals realitzen tasques de rehabilitació en matèria d'alimentació, nutrició i salut, elaborant correctament dietes alimentàries per a la població general o malalta, d'acord amb les principis de la nutrició humana, i alhora aconsellen, assessoren, informen i eduquen les persones afectades en matèria d'alimentació i nutrició humana.

Objectius
Proporcionar una formació bàsica en fisiologia humana, bioquímica i fisiopatologia.
Proporcionar una formació científica prou àmplia en totes les facetes relacionades amb els aliments: aspectes químics, biològics, toxicològics, microbiològics, tecnològics i sanitaris.
Ensenyar a dissenyar l'elaboració dels règims alimentaris adequats a la nutrició humana.
Proporcionar els coneixements necessaris de tota la cadena alimentària, que va des de la producció fins al consum que fa l'ésser humà com a receptor d'una alimentació que ha de tenir presents les seves necessitats nutritives i respectar sempre els gustos, els costums, les creences i les possibilitats.
Oferir els coneixements necessaris per desenvolupar les aptituds necessàries que els facin aptes per actuar àmpliament en matèria de nutrició aplicada.
Treball de finalització de Grau
És el resultat de la revisió i execució de la llista de competències que l'estudiant ha assimilat al llarg del grau, l'elaboració i exposició de diferents casos clínics per àmbits d'actuació, i l'avaluació, mitjançant prova multiestació amb participació de pacients estandarditzats, maniquís, gràfics i casos problema.

Competències
La formació bàsica té com a objectiu formar persones capaces de desenvolupar les competències professionals amb criteris d'eficàcia, d'eficiència i de qualitat assistencial. Aquestes competències bàsiques són:

Aptituds pedagògiques i de comunicació, per establir una bona comunicació amb els interlocutors, ja que la relació personal és essencial en l'activitat professional.
Capacitat de treball en equip, sentit de l'organització i iniciativa.
Aplicar tots els coneixements bàsics de dietètica en la manipulació dels aliments (higiene, conservació, cocció i altres elaboracions culinàries, presentació) per aconseguir una elaboració correcta de dietes normals i per a persones amb necessitats específiques per raons fisiològiques (exercici físic, gestació) o patològiques (dietes hospitalàries o per a pacients ambulatoris).
Conèixer el paper de l'alimentació en la salut individual i col·lectiva, i poder incidir en el consum d'aliments, i en les raons de l'elecció per part de les persones, que són molt complexes (costums, tradicions, creences religioses, tabús, publicitat, preocupació per la salut).
Adquirir esperit científic, curiositat pels aliments, gust per la gastronomia, esperit innovador i voluntat de servei.
Adoptar els aspectes legals en l'exercici de la professió.
Integrar els valors i les actituds del codi deontològic de la professió i afavorir la reflexió ètica.

Pràctiques externes

Es tracta de pràctiques professionals amb una avaluació final de competències, en hospitals, centres d'assistència primària i sociosanitaris, organitzacions comunitàries, indústries alimentàries i de restauració col·lectiva, que permetin incorporar els valors professionals i les competències pròpies de l'àmbit clínic, administratiu o de salut pública relacionades amb la nutrició humana i dietètica.

En aquestes pràctiques es posen en funcionament una sèrie de competències que tenen com a resultat:

Integrar els coneixements teòrics amb les realitats a les quals es pot aplicar.
Conèixer institucions i organismes vinculats a l'àmbit estudiat.
Ser capaços d'aplicar les tècniques apreses en contextos concrets.
Desenvolupar un esperit crític, analític, creatiu a l'hora de valorar la realitat.
Conèixer i utilitzar els mitjans tècnics a què recorren més sovint els professionals de l'àmbit.

Sortides professionals
La professió de dietista-nutricionista s'exercirà en tots aquells àmbits de l'educació alimentària i nutricional en què una alimentació adequada pugui ajudar a millorar la qualitat de vida, tant públics com a privats.

Assistencial:

En el sistema públic o concertat:

Sanitat: hospitals, centres de salut primària
Centres d'informació al consumidor
En el sistema privat:

Consulta privada, centres o clíniques, entitats i centres esportius, federacions esportives, indústries alimentàries (informació i promoció de productes), balnearis, associacions de malalts crònics.
Docent:

Aquells que escullin els aspectes docents per desenvolupar la seva tasca habitual es mouran en centres públics o privats, i més específicament a nivell universitari .

Gestió:

Gestió sanitària hospitalària o d'atenció primària a nivell clínic.
Gestió sanitària a nivell comunitari.
Gestió en indústries alimentàries.
Gestió de consultes privades.
Gestió en restauració col·lectiva
Investigació:

L'àmbit de treball dins la investigació bàsica i aplicada integrada dins d'equips multidisciplinaris.

Així, les sortides professionals pròpies del dietista-nutricionista seran:

Assistencial:

En el sistema públic o concertat:

Sanitat: nutricionista hospitalari, centres d'assistència primària i centres sociosanitaris.
Comunicació i divulgació en centres d'informació al consumidor.
En el sistema privat:

Nutricionista en consultoris privats, centres o clíniques, entitats i centres esportius, geriàtrics, federacions esportives, indústries alimentàries (assessora en la innovació de nous productes i en el màrqueting social relacionat amb l'alimentació), empreses de restauració col·lectiva, balnearis, associacions de malalts crònics.
Exercici lliure de la professió.
Comunicació i divulgació en diversos mitjans: premsa, ràdio, televisió.
Docent:

Docent en escoles universitàries, centres de formació professional, centres privats de formació, associacions de malalts, entitats de salut pública reglamentats i no reglamentats relacionats amb la dietètica.

Gestió:

El treball del dietista pot incidir en els equips de gestió sanitària hospitalària o d'atenció primària a escala clínica.

En gestió sanitària, en l'àmbit comunitari, en equips de protecció i promoció de la salut pública o en l'àmbit de les indústries alimentàries.

També pot gestionar directament la seva consulta.

Gestió d'activitats de restauració col·lectiva en les quals s'encarrega de proporcionar aliments de qualitat i adequats nutricionalment a persones o col·lectius, tant en condicions de salut com de malaltia, en el marc d'una institució o comunitat.

Investigació:

Investigador en departaments universitaris, gabinets d'administració local o pública, centres d'estudis, organitzacions professionals, associacions de malalts.

Destinataris

Perfil recomanat
Els estudiants que vulguin accedir a aquest grau seria convenient que tinguessin un bon nivell en les assignatures de Química, Biologia, Física, etc.

¿Necesitas información sobre cursos? Llámanos al 900 293 573

Llamada gratuita de lunes a viernes de 9h a 20h

Grau de Nutrició Humana i Dietètica
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Sol·licita informació
X