IL3 - Universitat de Barcelona

Literatura Comparada

IL3 - Universitat de Barcelona

Curs
On-line
375 Hores
1.570 €

Descripció

La literatura té vincles ben estrets amb altres fenòmens artístics. El cinema, la música o el videojoc es connecten amb la literatura, de manera que cal aprendre a llegir i establir connexions entre la literatura i les altres arts.El curs de Literatura Comparada dota els participants d'eines per "llegir", amb una mirada transversal, la cultura i les seves noves formes de producció, difusió i consum en l'entorn digital. Coneixeràs la intertextualitat i la hipertextualitat traspassant períodes, gèneres i literatures nacionals. També posaràs en pràctica la crítica literària analitzant obres de referència (com la Vita nuova de Dante) i contemporànies (Cabaret diabòlic) de gèneres diversos (lírica, teatre, òpera, cabaret, narrativa, cinema, etc.) i d'èpoques diferents realitzant un exercici aplicat de literatura comparada.També tractarem l'Estètica de la recepció (Rezeptionästhetik) i la Teoria dels polisistemes, aproximacions especialment productives per a l'estudi de la literatura en l'era digital. Reflexionarem sobre l'experiència estètica, el procés de lectura, els contextos de recepció, la comunicació literària o la idea de cànon, amb la pràctica de lectura, comentari i debat dels principals textos d'aquestes escoles.Podràs complementar aquesta formació per obtenir el Postgrau de Literatura Comparada i Literatura Digital (per aprendre a llegir i comentar textos de diversos gèneres, tipologies i suports), o bé el Màster de Literatura en l'Era Digital (en el qual, a més, obtindràs eines de producció, anàlisi, crítica i eines didàctiques de la literatura digital).
Veure més

Temari del curs

1. Els estudis literaris i la literatura comparada a l'era digital
2. Introducció a la crítica literària. El debat sobre el cànon, les convencions de la lectura i el sistema cultural
3. Intertextualitat i hipertextualitat: La vita nuova
4. Literatura comparada I: tematologia i pràctica comparatista: entre la seducció i la culpa
5. Literatura comparada II: literatura i cinema, Irradiacions de Francesca de Rimini
6. Literatura comparada III: música i identitat
7. Literatura comparada IV: literatura, cinema i videojocs. Transmedialitats

Destinataris

El perfil d'ingrés és ampli, tot i que es valorarà molt positivament una formació prèvia en una àrea de l'àmbit de la filologia, les humanitats o les ciències socials. El programa s'orienta especialment a filòlegs, humanistes, crítics d'art i literatura o de mitjans digitals, docents, documentalistes, editors de revistes digitals o portals d'Internet, dissenyadors de continguts digitals, gestors de continguts digitals, periodistes i escriptors.

Idiomes en què s'imparteix

Català i Castellà.

Durada

Data inici: 05-nov-15.
Data finalització: 28-abr-16.

Objetius

Percebre com l'origen de la literatura comparada és una actitud vital de la cultura que s'organitza com a perspectiva d'estudi de la literatura, i adonar-se de la seva diversitat d'àmbits: la relació entre la literatura i les altres arts o manifestacions culturals, pensar en la literatura des d'altres pràctiques discursives, cercar el lloc de la literatura en altres arts o formes de pensament.
Estudiar les convencions de lectura i les diferents formes de llegir la cultura.
Discutir el concepte de modernitat a partir del comentari crític d'alguns dels textos fonamentals que, des de la literatura, però també des de la teoria literària i la filosofia, han reflexionat sobre l'època i l'estètica modernes.
Comprendre les relacions (i tensions) que operen en el si del sistema literari i cultural.
Reflexionar sobre el cànon literari a partir de les eines teòriques específiques de les teories sistèmiques i de la lectura.

Titulació obtinguda

Certificat d'extensió universitària per l'Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona.

Curs dissenyat segons les directrius de l'Espai Europeu d'Educació Superior i equivalent a 15 crèdits ECTS.

Promocions

Possibilitat de Descomptes, beques i financing.

Preu

1.570 €

Sí, m'interessa

conèixer tots els detalls, preus, beques, dates i places disponibles

Literatura Comparada

Per contactar has d'acceptar la política de privacitat
Enviant aquest formulari accepteu rebre informació periòdica d'Educaweb relacionada amb aquests cursos.