Disseny d'Espais Efímers

Informació del curs
Descripció
Objetivos:
Formar profesionales capaces de desarrollar y gestionar proyectos , Actividades y productos destinados a tener una proyección en el espacio público.
Establecia los mecanismos necesarios para solucionar problemáticas concretaré y elaborar Propuestas creativas dirigidas a propiciar el uso comunitario del espacio público.
Detectar Nuevas Necesidades en servicios , productos o sistemas de comunicación aplicables a la empresa , las Instituciones y las administraciones.
Explorar , analizar e intervinieron en las Nuevas formas de exteriorización en que se aplica la tecnología digital .
Formar profesionales capaces de quitar a quepo proyectos en el campo de los acontecimientos e intervenciones en el espacio público.
Explorar , analizar e intervenir en los electroestimuladores Espacios Públicos que la tecnología digital ha reveladas.
Temari
El programa s'estructura a partir dels àmbits temàtics següents:
EL MARC D'ACTUACIÓ.
Identificació i constitució dels límits del marc d'actuació i les condicions d'intervenció. Establiment de les relacions i conductes generals dels agents i usuaris corresponents.
- L'evolució de l'espai públic.
- L'espai públic. Una visió antropològica.
- Allò públic i allò privat.
- La imatge de l'espai públic. Mirades i representacions.
- Ciutat i globalització.
LA COMUNICACIÓ COMERCIAL I INSTITUCIONAL.
Anàlisi de les activitats del món empresarial i institucional que comporten una voluntat d'exterioritzar-se.
- Establiment dels coneixements, materials i mètodes que configuren la pràctica projectual destinada a donar resposta als diferents programes i dimensions de cada actuació.
- Estudi d'usuaris.
- Comunicació integral.
- Tipografia I senyalística en l'espai públic.
- Intervencions creatives.
- Artefactes, llenguatges i canals.
LA IMPLANTACIÓ EFÍMERA.
Anàlisi i exemples de construccions efímeres a l'espai públic, posant especial atenció en el grau i tipus d'alteració de l'entorn on es situen. Localització i materialització en relació al programa i al lloc.
- Introducció a les arquitectures efímeres.
- Funció, espai, identitat.
- Lloc i patrimoni.
- Arquitectures efímeres.
- Narracions i pavellons.
PARTICIPACIÓ, OCI I CULTURA. ESDEVENIMENTS.
Anàlisi de la participació ciutadana amb l'objectiu de satisfer les necessitats de lleure i cultura que els entorns públics o les empreses privades posen al seu abast en l'espai exterior.
- L'esdeveniment i la seva incidència.
- Esdeveniments creatius.
- Teatre i esdeveniments.
- Teatralització de l'espai.
- Art i espai públic.
- Art i ritual.
El programa es planteja des d'una perspectiva projectual articulada a través d'una sèrie de tallers vinculats a tres marcs de referència teòrica. Es planteja com un curs basat en el desenvolupament de propostes pensades per i amb el ciutadà. Disseny i intervenció en l'espai públic, en la seva dimensió social i física. Intervenir en l'àmbit de l'espai urbà, del disseny, l'art, la tecnologia i la comunicació a través d'un equip interdisciplinari de professionals que aporten experiències i casos concrets.
1.ESPAI SOCIAL_Social Space
Aquest bloc es planteja com un marc teòric que aporta coneixements culturals per a l'anàlisi, la comprensió i la percepció de l'espai social, a través de posar en contacte realitats vinculades a diferents alternatives de participació ciutadana amb eines d'avaluació, gestió i producció de projectes de caire comunitari. El taller que el complementa incideix en l'activació, en l'espai social de propostes de creació relacionades (tot i que de manera transversal) a situacions de recuperació de la noció del lloc i pertinença, i a la canalització de la participació ciutadana.
2. ESPAI URBÀ_Urban Space
En aquest mòdul s'analitzaran i es debatran elements teòrics i solucions pràctiques aportades per professionals que, des de diferents camps, i amb una perspectiva internacional, han treballat en l'espai públic. Els estudis de casos i l'anàlisi d'estratègies, projectes i intervencions en l'espai urbà s'integraran en un taller orientat a l'elaboració de propostes de transformació d'espai, lloc i territori des de l'arquitectura, l'art i el disseny.
3. ESPAI CULTURA DIGITAL_Media Space
Concebut com a marc de recerca i projecció sobre els efectes i possibilitats de les noves tecnologies de la informació. Mitjans i tècniques d'informació, documentació, arxiu, representació i participació. Relació interactiva entre l'espai virtual, l'espai físic i l'espai social. L'espai públic ampliat i les seves conseqüències socials i culturals.