Dones i TIC: coneix algunes històries inspiradores

Noticia

Utilitzar dades per a crear un món més sostenible o usar la intel·ligència artificial per llegir manuscrits són algunes de les iniciatives guardonades en els Premis Dona TIC 2021

  • 11/11/2021
  • Temps de lectura 7 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
El món es troba immers en plena transformació digital i les dones no poden ser excloses del procés. No obstant això, les que opten per dedicar-se a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació encara es troben amb nombrosos obstacles per poder dedicar-se al que els apassiona. És més, moltes renuncien als seus somnis ja en la infància, en creure que les noves tecnologies són cosa d'homes. Per això és tan important visibilitzar el treball de les dones en l'àmbit de les STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Per això existeixen els Premis Dona TIC 2021.
 
Organitzats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, el certamen busca "reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines STEM".
 
Anna Mercadé, presidenta del comitè d'honor del jurat dels Premis Dona TIC 2021 i directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha afirmat durant el lliurament de premis que la bretxa de gènere persisteix i que "necessitem un canvi de tendència urgentment". Per a això, ha assenyalat que cal actuar en tres fronts: fomentar la col·laboració públic-privada, de la qual aquests guardons són un exemple; que l'ensenyament "es posi les piles" per erradicar els estereotips de gènere; i, finalment, visibilitzar i fer costat a les empreses que ho fan bé.
 
"Tenir referents és un factor clau a l'hora de triar un camí professional", ha assegurat Marta Bertran Ferre, graduada en Enginyeria Telemàtica i estudiant del doble grau de màster EIT Digital en Cloud i Infraestructures en xarxa, en rebre el premi Dona TIC en la categoria Estudiant TIC Universitària. En la mateixa línia s'han pronunciat les guanyadores més joves del certamen, com Isabel García Baños, graduada en Enginyeria Electrònica Industrial Automàtica i Màster europeu en Enginyeria de Sistemes Informàtics Incrustats, i guanyadora del certamen en la categoria Dona TIC revelació.
 
Si tu també vols conèixer dones que t'inspirin a aconseguir els teus somnis en el món de les TIC, Educaweb ha entrevistat dues de les guanyadores dels Premis Dona TIC perquè ens expliquin què fan i com l'han aconseguit. Aquestes són les seves històries.


Cristina Corchero, una apassionada dels números al servei d'un món més sostenible

                                           
Imagen de Cristina CorcheroCristina Corchero és doctora en Estadística i Recerca Operativa. Des de petita l'atreien "els números" i "les mates", i ha fet el salt del món acadèmic al professional amb la creació de l'empresa Bamboo Energy, on posa tot el seu talent al servei de l'eficiència energètica. Durant la cerimònia de lliurament dels Premis, on va rebre el premi Dona TIC 2021 en la categoria Emprenedora, va animar a les presents a "fer les coses bé" i a visibilitzar el seu treball. També va donar les gràcies a la seva família, la seva "tribu", sense la qual tot hagués estat "encara més difícil".
 
En què consisteix exactament la seva professió?
 
Ara mateix tinc tres professions, però totes elles giren al voltant de la meva formació en  estadística. Soc professora a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), cap d'un grup de recerca a l'IREC (Institut de Recerca en Recursos Cinegètics) i he fundat una empresa, Bamboo Energy, on estem venent un programari que hem creat en diferents projectes de recerca. En tots els meus rols intento aplicar tècniques estadístiques i d'optimització perquè utilitzem les dades de manera que millorem la manera d'usar l'energia i així ajudar a la sostenibilitat del planeta.
 
Com va decidir dedicar la seva vida professional a una activitat relacionada amb les TIC?
 
Sempre m'ha agradat treballar amb "números". Després van ser dades i ara és intel·ligència artificial i optimització. Des de petita "les mates" eren la meva zona de confort i, en construir la meva vida professional, tenia sentit seguir amb aquesta il·lusió tan per ensenyar com per aplicar mitjançant les TIC tots aquests coneixements adquirits. Després, diferents oportunitats s'han anat obrint i he intentat explorar-les totes a veure què podia sorgir. L'última, muntar una empresa de programari, que clarament és el més llunyà que he fet a la vida professional que tenia plantejada fa temps.
 
Està especialment orgullosa d'alguna acció relacionada amb la incorporació de les dones a les TIC?
 
Estic orgullosa que cada dia siguin més les estudiants que, en finalitzar els seus estudis d'estadística, es decantin per la seva incorporació a les TIC. En particular, haver aconseguit un grup de recerca en una àrea com la de les TIC i l'energia gairebé paritari era un repte el qual estic orgullosa d'haver aconseguit.
 
Quins consells donaria a una altra dona que dubta si dedicar-se o no a les TIC?
 
Sempre penso que qualsevol persona, independentment del seu gènere, ha de fer alguna cosa que l'apassioni. Les TIC són l'eina que avui ens permet dur a terme gran part de la nostra vida, i acostar-nos a elles sense por és el primer pas. Si les TIC o qualsevol de les seves aplicacions o derivades és part del que ens apassiona com a persones, hi ha mil camins per a arribar a elles i gaudir-les, i no pensar si som o no capaços o estem o no preparades. Som igual de capaços i estem igual de preparades que qualsevol dels nostres companys. I nosaltres hem de ser les primeres convençudes d'això.
 

Alicia Fornés: de fan dels ordinadors a la lectura de manuscrits amb IA

 
Alicia Fornés Bisquerra és doctora en Informàtica. Ha liderat nombrosos projectes de recerca nacionals i internacionals, amb l'objectiu de millorar el reconeixement automàtic de manuscrits textuals i gràfics. Durant la seva intervenció en rebre el premi en la categoria Acadèmica/Investigadora, Fornés va reconèixer la duresa de "remar contracorrent": l'única dona en el Batxillerat, entre les úniques 10 dones durant la carrera, doctorats, postdoctorats… Fornés també va agrair la inspiració de dones fortes i lluitadores, i va animar a l'auditori a llançar-se i lluitar: "És dur, però les TIC s'ho mereixen".
 
En què consisteix exactament la seva professió?
 
Em dedico a la recerca en visió per computador, una branca de la intel·ligència artificial. En concret, treballo en el desenvolupament de sistemes de lectura de documents, és a dir, "màquines lectores". La meva especialitat són els algorismes per a la lectura de manuscrits, ja siguin textuals (un document de text) o gràfics (com una partitura musical). Per exemple, programes capaços de llegir documents antics, com podria ser un manuscrit de Lope de Vega, o bé una partitura d'Albéniz.
 
Com va decidir dedicar la seva vida professional a una activitat relacionada amb les TIC?
 
Ja des de petita (època escolar) em fascinaven els ordinadors, i gaudia programant en BASIC (un llenguatge de programació ja obsolet). Aquest interès, lluny de disminuir, va anar augmentant amb el temps. Després, en la carrera d'Enginyeria Informàtica, l'assignatura d'"intel·ligència artificial" -intentar dotar a la màquina de la capacitat d'"aprendre" i "pensar"- em va resultar tan fascinant que desitjava aprofundir en això. I d'aquí va venir la realització del màster, el doctorat, els postdoctorats i l'actual vida acadèmica/investigadora.
 
Està especialment orgullosa d'alguna acció relacionada amb la incorporació de les dones a les TIC?
 
Crec que la difusió de resultats de recerca i la visibilitat de la tasca de la dona poden ajudar enormement a fomentar les vocacions STEM entre les més joves. Des de fa anys estem en el Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona duent a terme diferents iniciatives per difondre els resultats de la nostra recerca i atreure a les joves. Amb freqüència realitzem jornades de portes obertes, activitats en instituts, en biblioteques (com el Library Living Lab de Sant Cugat), arxius municipals, etc. D'altra banda, fa poc que s'ha constituït la comissió "Dona en Informàtica" a la SCIE (Societat Científica Informàtica d'Espanya) i, entre altres accions, estem arrencant un projecte per crear un mapa d'investigadores en informàtica a nivell nacional i visibilitzar la seva recerca.
 
Quins consells donaria a una altra dona que dubta si dedicar-se o no a les TIC?
 
El meu consell seria que, si li agrada, es llanci a per això. És veritat que hi ha poca presència femenina, però la tecnologia és una àrea fascinant, és el futur. Tots sabem que la revolució tecnològica, l'anomenada quarta revolució industrial o indústria 4.0 canviarà completament la nostra manera de viure en aquest món, i, de fet, ja estem vivint canvis substancials en aquest inici de segle XXI.
 
 
Si vols conèixer la resta de les guanyadores dels Premis Dona TIC 2021, aquí pots accedir a la informació. I si desitges veure la cerimònia de lliurament dels guardons, no et perdis el següent vídeo.
 

 
 

Imagen: Generalitat de Catalunya. 
Deixa el teu comentari
Subscripció a publicacions
podràs rebre informació de les publicacions d'Educaweb t'ofereix