- L'FP creix en persones titulades i prestigi
- Més de la meitat dels recent titulats d'FP treballa
- Els salaris a l'FP: a més nivell d'estudis, millors sous
- Els tècnics superiors tenen més contractes estables
- L'FP de l'àmbit industrial ofereix major ocupabilitat
- Persisteix la bretxa de gènere a l'FP en quant a ocupació i salaris
- La majoria dels titulats d'FP continua els seus estudis
- Les pràctiques a l'FP, la via més freqüent per trobar feina
- Més del 70% de titulats d'FP treballa en el que va estudiar
- La falta d'experiència laboral segueix tancant portes a l'ocupació
La Formació Professional està arrasant: el nombre de titulats ha crescut exponencialment en els últims anys i, a més, la seva inserció laboral i sous continuen a l'alça, especialment entre els qui han estudiat cicles formatius de grau superior i de famílies professionals industrials.
Aquesta és una de les principals conclusions de la 18a edició de l'estudi Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2024, que es basa en les respostes del 46% dels titulats d'FP, ensenyaments esportius, artístics i Programes de Formació i Inserció (PFI) de Catalunya del curs 2022-2023, consultats entre 6 i 9 mesos després d'acabar els seus estudis.
L'informe, elaborat pel Consell General de Cambres de Comerç i el Departament d'Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, dóna algunes dades rellevants sobre la continuïtat formativa i l'ocupabilitat de les persones titulades de cicles d'FP en aquesta Catalunya, però que poden ser extrapolables a tot l'estat. Algunes de les troballes més destacades són:
1. L'FP creix en persones titulades i prestigi
En els últims 17 anys, el nombre de persones que ha obtingut un títol d'FP a Catalunya ha crescut un 170%, passant de 24.553 el curs 2007-2008 a 66.345 el 2023-2024.Aquesta evolució reflecteix "un canvi estructural en la percepció de l'FP, que s'ha consolidat com una via formativa de rellevància dins del sistema educatiu i com una eina clau per a l'ocupabilitat i el desenvolupament professional", assegura l'estudi.
2. Més de la meitat dels recent titulats d'FP treballa
El 54,4% dels titulats d'FP treballa abans de complir l'any d'haver-se titulat. De fet, la taxa d'inserció laboral dels tècnics i tècnics superiors recent graduats ha crescut més de 9 punts des del 2021 (quan era del 45%), cosa que demostra que l'ocupabilitat entre aquests professionals s'ha incrementat.3. Els salaris a l'FP: a més nivell d'estudis, millors sous
El nivell d'estudis influeix directament en el salari dels titulats d'FP: el 45% dels tècnics superiors que treballa a jornada completa cobra més de 1.200 euros nets al mes, i un 27% supera els 1.500 euros. En canvi, només un 17% dels qui van estudiar cicles formatius de grau mitjà (CFGM) assoleixen aquest últim nivell salarial.
4. Els tècnics superiors tenen més contractes estables
Les condicions laborals també són millors entre els titulats de cicles formatius de grau superior: l'estudi assenyala que el 64% d'ells compta amb contractes indefinits, enfront del 53% dels de grau mitjà. A més, els tècnics superiors accedeixen amb major freqüència a ocupacions a jornada completa i en sectors més ben remunerats.5. L'FP de l'àmbit industrial ofereix més ocupabilitat
La inserció laboral dels titulats d'FP també varia segons la família professional cursada, sent les relacionades amb la indústria les que ofereixen més ocupabilitat. En menys d'un any, més del 63% dels qui van estudiar cicles de les famílies Fusta, Moble i Suro (68%), Instal·lació i Manteniment (67%), Fabricació Mecànica (67%) o Química (64%) ja estan treballant.Per contra, en les famílies Arts Gràfiques i Imatge i So, el 40% i 43% de les persones titulades tenen feina abans de complir un any d'haver acabat la seva formació.
6. Persisteix la bretxa de gènere en l'FP quant a ocupació i salaris
Les dones titulades d'FP presenten una taxa d'inserció laboral lleugerament inferior als homes (33%, enfront del 35% d'ells), però accedeixen en menor mesura a contractes a jornada completa i cobren sous més baixos. Mostra d'això és que només el 27% de les tècniques superiors cobra més de 1.500 euros nets al mes, mentre que el 45% dels homes percep aquesta quantitat mensualment.
7. La majoria dels titulats d'FP continua els seus estudis
Els titulats d'FP que més aposten per continuar formant-se abans de complir l'any d'haver acabat els seus estudis són els tècnics, ja que el 86% estudia posteriorment una FP de grau superior. A més, el 63% dels tècnics superiors accedeix a la universitat, i un altre 21% cursa un segon cicle formatiu de grau superior.8. Les pràctiques a l'FP, la via més freqüent per trobar feina
L'empresa on els estudiants d'FP fan pràctiques continua sent la primera via d'obtenció d'ocupació per als titulats de cicles formatius, segons l'estudi.
De fet, el 24% dels tècnics i el 26% dels tècnics superiors han trobat feina gràcies a les pràctiques realitzades durant la seva formació.
Ara bé, els contactes personals (amistats, coneguts, familiars) són la segona via més comuna per trobar feina per als qui fan una FP: el 23% dels tècnics d'FP consultats va aconseguir feina d'aquesta manera, davant el 18% dels qui van estudiar CFGS.
9. Més del 70% de titulats d'FP treballa en el que va estudiar
Una de les grans fortaleses de l'FP és la seva orientació pràctica i directa al món professional. De fet, el 78% de tècnics i el 73% dels tècnics superiors considera que la seva ocupació guarda relació directa amb els estudis que van cursar, cosa que evidencia la bona alineació entre oferta formativa i mercat laboral.10. La falta d'experiència laboral segueix tancant portes a l'ocupació
Tot i que l'FP incorpora pràctiques obligatòries, l'absència d'experiència laboral continua sent el principal obstacle per accedir al mercat laboral. És assenyalada com a barrera pel 40% dels tècnics superiors i el 34% dels tècnics, la qual cosa demostra la necessitat de reforçar encara més els vincles entre formació i empresa, segons l'estudi.Fitxa tècnica
L'informe Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2024 es basa en una mostra de 34.391 enquestes vàlides, la qual cosa representa un 46% del total de 75.348 persones titulades en FP, ensenyaments esportius, artístics i PFI en el curs 2022-2023 a Catalunya.
Les enquestes es van realitzar entre gener i abril de 2024, entre 6 i 9 mesos després que les persones consultades finalitzessin els seus estudis.
L'informe recull l'experiència de més de 29.800 titulats d'FP (grau mitjà i superior), la qual cosa permet conèixer la realitat laboral i formativa de l'alumnat acabat de titular.