Ep! no t'ho pots perdre

19 de desembre de 2013
5 minuts de lectura ràpida

Suplement del Butlletí d'Educaweb

PER SABER-NE MÉS

MONOGRÀFIC Competències professionals transversals

ENTREVISTA A Doriana Bagnoli, Directora de l'àrea d'inclusió social i laboral de persones amb discapacitat de la Fundació Prevent

SUBSCRIU-TE

.....................
educaweb

cursos, màsters, infermeria...

.....................
SUPLEMENT DEL BUTLLETÍ D'EDUCAWEB
.....................
L'ENTREVISTA
.....................

Les dones són veritables agents de canvi en les empreses i, sobretot, en les que creen elles mateixes

Enguany s’ha publicat l’estudi “El perfil professional d’un/a conseller/a d’empresa” elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb l’objectiu de crear un mapa competencial del perfil del conseller/a d’una empresa o organització, tenint en compte les competències per desenvolupar la seva tasca, la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i els factors (sobretot personals) que influeixen en la carrera professional.

Per donar a conèixer les conclusions d’aquest informe hem entrevistat a Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i Marta Zaragoza, membre de la Taula de l'Observatori Dona, Empresa i Economia i coautora de l'estudi.

..............................................



Entrevista a Anna Mercadé i Marta Zaragoza, de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona

Cal canviar el model empresarial actual? Quin paper hi tenen les dones?
 
- Anna Mercadé: Urgeix un canvi en el model empresarial i que estigui en consonància amb el canvi de paradigma que estem vivint. Hem de construir una economia productiva i sostenible, al servei de les persones, i generadora de riquesa. Cal tornar a l'essència de l'empresa, que hauria de ser el veritable sentit: «què produeixo i/o quin servei dono». I que l'únic objectiu sigui generar riquesa, respondre a les veritables necessitats de les persones, millorar-ne el benestar i l'entorn. El creixement continuat ja no és possible i ens porta a l'autodestrucció com a espècie humana i com a planeta. Les dones són veritables agents de canvi en les empreses i, sobretot, en les que creen elles mateixes. Ho fan d'una manera diferent, i mai en els negocis especulatius. Hi ha molts moviments i grups de persones que demostren que això és possible.
 
- Marta Zaragoza: La revolució de les TIC ha donat pas al nou cicle econòmic de l'economia del coneixement, en el qual els recursos intangibles esdevenen el factor productiu clau. A diferència dels altres recursos, el coneixement pertany a les persones. Les persones entrevistades tenen clar que no poden pressionar l'equip per cap altra mitjà que no sigui la seva implicació i la motivació a posar en joc tot el seu capital competencial.
 
També opinen que la direcció estratègica de l'equip humà, en clau de competències, és el model empresarial que aporta més garanties d'èxit en aquest nou context, per bé que encara es desconegui. Entre altres coses, perquè permet incorporar aquelles persones que saben, que saben fer o que volen fer, i posar fi a aquelles dinàmiques de selecció  basades en factors personals, com ara l'edat, el gènere, el lloc de procedència, etc.
 
En aquest sentit, les dones hi tenen un paper cabdal gràcies a les competències que hem desenvolupat en major grau mitjançant el procés de socialització i que ara són determinants en l'economia del coneixement. A més, els factors personals i estructurals també les han portat a configurar un sistema de creences caracteritzat per uns valors orientats al benestar de les persones i al medi, necessaris per a la viabilitat de qualsevol organització.

.....................
educaweb
© Copyright Educaonline S.L. 1998-2024