Especial Medi Ambient 2013


Especial Medi Ambient 2013
Especial Medi Ambient 2013

novembre

2013

» Subscriu-te!

Temps de lectura: 2 minuts

T'interessa el medi ambient? Forma't!

La societat està cada cop més preocupada per preservar el medi ambient, i la lluita contra el canvi climàtic s’ha convertit en un dels interessos principals dels governs mundials. Però aquesta preocupació no és tan sols una prioritat política, sinó que s’ha transformat en una oportunitat per crear llocs de treball i afavorir l’aparició de nous filons d’ocupació.

Si vols una feina relacionada amb el medi ambient o t’interessa formar part d’una empresa eficient que es preocupi pel canvi climàtic, ara és el moment adequat per formar-te.

Recomanar a un amic

El teu Mail:

Mail del teu amic:








Professions emergents en el sector mediambiental

Les energies renovables i el medi ambient formen part dels sectors professionals emergents, uns sectors que ofereixen noves oportunitats de negoci i de feina, a més a més de donar resposta a les recents necessitats que sorgeixen en la societat.

El medi ambient adquireix importància en una societat que busca un creixement sostenible i respectuós amb l’entorn natural. En aquest context, quines són les noves professions relacionades amb el medi ambient? Quin tipus de formació cal per exercir-les? A continuació et mostrem alguns d’aquests perfils professionals:

- Responsable de medi ambient en organitzacions. Segons un estudi elaborat per la Fundació Fòrum Ambiental. Les Heures (Universitat de Barcelona), la gestió ambiental en una empresa està experimentant grans canvis els últims anys, per la qual cosa s’amplia l’àmbit d’actuació del responsable de medi ambient i n’emergeixen noves funcions. Quines són aquestes funcions? La gestió i la coordinació d’equips i el treball transversal en les àrees de qualitat, seguretat i medi ambient. Per tal de posar en joc aquestes funcions, es requereix una titulació universitària amb especialització mediambiental i experiència en el sector.

- Consultor mediambiental. S’encarrega de resoldre aquells problemes d’una empresa derivats d’aplicar-hi la legislació en matèria de medi ambient. Per exercir aquesta feina cal cursar el grau de Ciències ambientals.

- Instal·ladors mediambientals. Aquesta professió està relacionada amb les certificacions mediambientals oficials, com ara l’ISO 14001 de sistemes de gestió ambiental. El professional ha de ser capaç d’analitzar i adequar les instal·lacions de les empreses als requisits mediambientals.

- Tècnic d’investigació i tractament de sòls contaminats. Aquest professional és l’últim responsable de l’evacuació i l’anàlisi de contaminació que hi ha en un espai i del disseny de plans de recuperació i descontaminació. El seu àmbit professional comprèn tant el sector públic com el privat, especialment centres d’investigació i recuperació de sòls contaminats.

Finalment, recorda que, a més de la formació concreta per a cada perfil professional, són necessàries altres competències bàsiques: la capacitat d’anàlisi i de síntesi; la capacitat de treballar en equip i de manera autònoma; la capacitat de lideratge i d’organització d’equips; el raonament crític; la capacitat d’interpretar el medi com un sistema complex, i, sobretot, la capacitat d’aplicar els coneixements de l’àrea d’estudi a les tasques específiques relacionades amb el medi ambient.

Selecció de cursos

Emprendre en el sector mediambiental

Et planteges crear el teu negoci en el sector mediambiental? Has de saber que el setembre passat es van signar 29 acords de col·laboració amb les entitats beneficiàries del Programa empleaverde 2013 de la Fundación Biodiversidad (Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient). Aquest projecte està cofinançat pel Fons Social Europeu i té l’objectiu de millorar l’ocupació i el medi ambient.

El Programa empleaverde pretén impulsar projectes per promocionar i millorar l’ocupació, per augmentar les competències i la qualificació dels treballadors pel que fa a temes ambientals i per fomentar la modernització i la innovació d’empreses, tot promovent la creació de nous negocis vinculats al medi ambient.

Informa’t sobre els projectes que hi participen i la formació que s’imparteix a la pàgina web de la Fundación Biodiversidad.

També pots consultar altres projectes d'emprenedors mediambientals al web de RuralActiva, destinat a emprenedors rurals

Orientació professional | Consultoría educativa | Orientació acadèmica | Serveis per a centres

Equip editorial: Xavier Aspas, David Farigola, Laia Mestres, Jordi Mitjana, Montserrat Oliveras i Josep Lluis Segú.
© Copyright Educaonline S.L. 1998-2013