Especial Medi Ambient 2012


Especial Medi Ambient 2012
Especial Medi Ambient 2012

novembre

2012

» Subscriu-te!

Temps de lectura: 2 minuts

El medi ambient, una preocupació que genera ocupació

L'"economia verda", basada en el desenvolupament sostenible i en les energies renovables és un dels sectors amb més projecció de futur. La societat està cada vegada més preocupada per preservar el medi ambient. La lluita contra el canvi climàtic s'ha convertit en un dels interessos dels governs mundials. Segons un informe elaborat per l'Organització Internacional del Treball (OIT), si es prenen les mesures polítiques adequades a l’Estat, es poden arribar a generar uns 2 milions de llocs de treball fins al 2020.

Si estàs interessat a treballar en una professió relacionada amb el respecte al medi ambient, en aquest especial t'orientem perquè triïs la millor formació.

Recomanar a un amic

El teu Mail:

Mail del teu amic:








T'interessa el medi ambient? Forma't!

Actualment, ens trobem en una situació de desocupació preocupant. La OCDE acaba de publicar les dades que mostren una previsió de la tasa d'atur d'un 25% d'aquí a finals d'anys i de fins a un 26,9% al 2013. En aquest context, un dels objectius de l'Estat és generar llocs de feina i impulsar els sectors de productivitat emergents.

Segons Joaquín Nieto Sáinz, director de l'Oficina per a Espanya de l'Organització Internacional del Treball (OIT), una de les vies més segures per sortir de la crisi, és a dir, per generar centenars de milers de llocs de treball nous és el foment de les ocupacions verdes i les activitats que les generen: l'energia, el transport, l'edificació en rehabilitació, l'agricultura ecològica, la química verda, els serveis ambientals, la gestió sostenible de l'aigua i dels residus… amb un avantatge incomparable sobre les ocupacions que es van crear en l'etapa prèvia a la crisi: les ocupacions verdes també són econòmicament més sostenibles, perquè apunten als nous sectors que predominaran en l'economia del demà.

En concret, l'OIT assenyala que el sector de les energies renovables podria crear més de 125.265 llocs de treball des d'ara fins al 2020, un increment de 81,5% en comparació amb les dades actuals.

Una altra especialitat que generarà ocupació és el transport sostenible. Segons l'informe, aquest sector podria ocupar 770.000 persones el 2020, un 40% més que en l'actualitat. D'altra banda, la rehabilitació d'habitatges tenint en compte l'eficiència energètica i l'aïllament, podria generar 1,37 milions de llocs de treball.

Finalment, l'OIT assenyala que l'àrea de gestió de residus, que en l'actualitat dóna feina almenys a 110.000 treballadors, podria generar uns 27.850 llocs de treball per al 2016, mentre que la indústria bàsica compta amb gran potencial per a la creació d'ocupació en els sectors del ferro i l'acer, alumini, ciment i del paper, sobretot mitjançant el reciclatge.

L'OIT considera clau el paper de la política en la creació d'ocupació verda: "la transformació cap a una economia verda a Espanya té un enorme potencial per crear nous llocs de treball", assenyala l'informe "Ocupacions verdes per a un desenvolupament sostenible".Per aconseguir-ho, és imprescindible el suport polític a les empreses "verdes" i a la producció d'energia a través de fonts renovables.

A més a més, l'economia verda és un sector estratègic per a un país que necessita reactivar la seva economia, perquè tal com afirma Joaquín Nieto, "ofereix una bona oportunitat per incrementar la competitivitat, promoure la creació d'ocupació de qualitat i reduir l'impacte ambiental de l'economia".

Selecció de cursos

Què és una ocupació verda?

Segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) les ocupacions verdes són aquelles que redueixen l'impacte ambiental d'empreses i sectors econòmics fins a assolir nivells més sostenibles. Per exemple, es tractaria de llocs de treball destinats a reduir el consum d'energia, les matèries primeres i l'aigua mitjançant estratègies d'eficiència, a descarbonitzar l'economia i a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, a disminuir o evitar per complet totes les formes de residus i de contaminació, etc.

La revista Qestudio t'ofereix informació sobre alguns dels perfils professionals relacionats amb el medi ambient. No t'ho perdis!

- Expert en Energies Renovables cursant el Cicle Formatiu de Grau Superior en Energies Renovables
- Consultor mediambiental
- Tècnic en Recerca i Tractament de Sòls Contaminats

Orientació professional | Consultoría educativa | Orientació acadèmica | Serveis per a centres

Equip editorial: Xavier Aspas, David Farigola, Laia Mestres, Jordi Mitjana, Montserrat Oliveras i Josep Lluis Segú.
© Copyright Educaonline S.L. 1998-2012