Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Els 8 perfils d'FP amb millors perspectives laborals

Reportatge

Els titulats de cicles de Formació Professional seran els que aportaran el talent que necessitaran les companyies per aquest any, segons fonts expertes

  • 11/01/2024
  • Temps de lectura 8 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Noelia Carmona. Redacció d'Educaweb.
El mercat laboral es troba immers en una transformació significativa dels llocs de feina a causa de la incursió de les noves tecnologies i els models de negoci més sostenibles, la qual cosa obligarà les empreses a comptar amb més personal capacitat i actualitzat. Així ho indica el Centre de Formació Professional CCC, que juntament amb 6.000 empreses col·laboradores han analitzat les tendències del mercat de treball el 2024.

Segons la seva anàlisi, la Formació Professional (FP) s'erigeix com la via formativa "més àgil" per aconseguir els professionals que les companyies requereixen en la pròxima dècada. "L'FP és una garantia d'ocupabilitat per als llocs que crearà el mercat laboral aquest 2024, en el qual les empreses requeriran capital humà format amb les competències més actualitzades de cada família professional", afirma Mercedes Pérez, directora d'FP a CCC, a través d'un comunicat.

De fet, gairebé la meitat de les organitzacions considera que els treballadors amb perfils tècnics, ja siguin titulats de Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM) o de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), seran els que millor s'adaptaran a les seves necessitats futures, segons conclou l'estudi Necesidades de las empresas en materia de recursos humanos en un entorno post-covid, elaborat per la Cambra de Comerç d'Espanya.

A més, el Centre Europeu per al Desenvolupament de la Formació Professional (Cedefop), alerta que caldria augmentar en un 50% els tècnics i tècnics superiors al país en els pròxims 5 anys per fer front a la demanda de talent de les empreses, destaca en el seu informe Skills Forecast 2020 Spain.

En aquesta línia, l'anàlisi realitzada pel centre d'estudis CCC i les més de 6.000 empreses col·laboradores assenyalen quines són les 8 professions tècniques que tindran més ocupabilitat per a aquest 2024. Esbrina-les!
 
formación FP
Els estudis de Formació Professional seran els que millor encaixaran amb les necessitats de cobertura de llocs de feina en les empreses. Imatge: Educaweb.

1. Desenvolupador d'intel·ligència artificial

El desenvolupador d'intel·ligència artificial és un professional clau en l'avantguarda de la revolució tecnològica actual. Principalment s'ocupa de dirigir i coordinar l'execució i el manteniment dels sistemes automàtics, és a dir, de crear i perfeccionar sistemes capaços d'aprendre i realitzar tasques complexes imitant la intel·ligència humana.


Pots accedir a aquest grup de professionals cursant un cicle d'FP de la família d'Electricitat i Electrònica com el de Tècnic Superior en Automatització i Robòtica Industrial, i/o mitjançant el màster oficial en IA i Big Data, entre d'altres.

2. Especialistes en ciberseguretat

L'especialista en ciberseguretat és l'encarregat de la privacitat i protecció de dades de les empreses i les organitzacions per fer front als ciberatacs. Aquests professionals es responsabilitzen de controlar, seguir i analitzar les amenaces i atacs, així com de prevenir-los. També formulen plans per salvaguardar les dades i arxius informàtics, i desenvolupen projectes de seguretat, entre d'altres.

Cursar el cicle d'FP de Tècnic Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa (ASIR), pertanyent a la família d'FP d 'Informàtica i Comunicacions, ofereix una alta ocupabilitat, segons l'anàlisi de l'esmentat centre formatiu.

3. Analistes de dades

El data analyst o analista de dades es dedica a reunir, administrar i donar sentit a conjunts de dades per donar suport a la presa de decisions estratègiques dins de diverses empreses o organitzacions. I atès que la informació massiva i les dades són tendència en l'actualitat, el seu maneig "resulta fonamental per al futur desenvolupament de les companyies", afirma CCC.

I és que la feina d'aquests professionals abasta la recopilació i anàlisi d'extenses quantitats de dades provinents de diverses fonts, per tal d'abordar problemes específics, descobrir noves oportunitats de negocis, avaluar les estratègies en curs, millorar la qualitat dels serveis oferts i optimitzar l'eficiència operativa, entre altres aspectes rellevants.

Per dedicar-te a aquesta professió, pots estudiar un cicle de la família d'Informàtica i Comunicacions i després especialitzar-te amb el màster en IA i Big Data, segons l'anàlisi del centre formatiu.

4. Desenvolupadors de software quàntic

Els desenvolupadors de software quàntic són professionals que s'ocupen d'implementar llenguatges de programació quàntica.

Per exercir aquesta professió és recomanable estudiar el cicle d'FP de Tècnic Superior en Desenvolupament d'Aplicacions Mutiplataforma amb especialitat en Iniciació a la Computació Quàntica, ja que "és un recurs d'aprenentatge directe, ràpid i complet per a l'acompliment dels llocs més tècnics", sosté CCC.
 
perfiles TIC
Les professions lligades a les tecnologies augmentaran en els pròxims anys. Imatge: Freepik.

5. Especialistes en realitat augmentada virtual

Els especialistes en realitat augmentada virtual són professionals especialitzats en dissenyar i programar experiències digitals immersives. "A mig camí entre el món digital i el físic, el disseny i desenvolupament d'experiències interactives a través de la tecnologia, és un camp de formació amb previsions de contractació a l'alça", recorden des de CCC.

A més, la indústria dels videojocs, un sector cada vegada amb més pes a Espanya, està assenyalant també aquests professionals com un dels més buscats. Per accedir a aquesta professió es pot cursar el cicle formatiu d'FP de Tècnic Superior en Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius, pertanyent a la família d'FP d'Imatge i So, entre altres estudis.

6. Especialista en cases intel·ligents

Aquests especialistes s'encarreguen de que les llars siguin el més eficients possible a través de solucions personalitzades i intel·ligents adaptades a les necessitats de cada família.

També són els responsables de la instal·lació i el manteniment de sistemes i dispositius per a la llar que integren tecnologies avançades per millorar la comoditat, eficiència, seguretat i connectivitat d'un habitatge.

Per formar-se en aquest àmbit, el centre recomana estudiar el cicle formatiu de Tècnic en Instal·lacions Elèctriques i Automàtiques, o Tècnic Superior en Sistemes Electrotècnics i Automatitzats, ambdós cicles pertanyents a la família d'FP d'Electricitat i Electrònica.

7. Especialista en comerç electrònic

Els especialistes en comerç electrònic (e-commerce), o el que és el mateix, en venda online de productes, són els responsables de que el procés i l'experiència de compra dels usuaris sigui el millor possible. A més, aquests són uns dels professionals més cotitzats també en els entorns rurals, segons ha donat a conèixer la consultora The Valley, en un comunicat.  

I és que cada vegada són més els comerços que aposten per aquesta modalitat de negoci, la qual cosa comporta que formacions com la Tècnic Superior en Màrqueting i Publicitat, de la família d'FP de Comerç i Màrqueting, continuï sent de les més demandades per les companyies, afirma per la seva banda CCC en el seu análisi.

8. Especialista tècnic en biomedicina

Els biomèdics recullen i analitzen mostres biològiques amb l'objectiu d'ajudar els metges a diagnosticar, tractar i controlar malalties. I és que el sector sanitari és un dels que necessitarà augmentar els seus professionals de forma significativa per fer front a l'envelliment de la població, segons ha alertat el Fòrum Econòmic Mundial en el seu informe Jobs of Tomorrow. Social and Green Jobs for Building Inclusive and Sustainable Economies (2023).

En aquesta línia, estudis com el de Tècnic Superior en Laboratori Clínic i Biomèdic, de la família d'FP de Sanitat, capaciten els treballadors com a especialistes en biomedicina. 

Si vols conèixer en profunditat els estudis d'FP consulta els continguts d'orientació d'Educaweb sobre aquest tema. I si desitges conèixer al detall cada família professional no et perdis la nostra publicació trimestral Ahora FP, en la qual trobaràs reportatges, entrevistes, infografies i testimonis d'alumnat, docents, organitzacions i empreses relacionades amb aquesta opció formativa.  
Deixa el teu comentari