Curs de Comunicació amb Enfocament de Génere i Drets Humans, eines per a un periodisme humà (3a edició)

1025 Persones estan visitant aquest curs
Preu 150 €
Sol·licita informació
Institut de Drets Humans de Catalunya
Curs de Comunicació amb Enfocament de Génere i Drets Humans, eines per a un periodisme humà (3a edició)
Sol·licita informació
Curs
On-line
80 hores
Preu 150 €

Descripció

Els mitjans de comunicació tenen un paper fonamental en la configuració i interpretació de la realitat que ens envolta. Una realitat incompleta i parcial si no reflecteix els drets i llibertats dels seus protagonistes. Les conseqüències de les retallades no es poden entendre sense explicar el perjudici per la lluita per la igualtat d'homes i dones, i sense explicar el retrocés ocasionat per la retirada dels ajuts de la Llei de dependència. Ni l'enduriment de les polítiques d'estrangeria sense mostrar les batudes racistes o els vols de deportació, per exemple. 
La funció social del periodisme és indubtable no només per la seva capacitat per denunciar les desigualtats i injustícies, també per la seva responsabilitat i influència en la creació d'una societat informada i crítica, compromesa en la defensa dels seus drets, sense oblidar el paper de vigilància dels poders públics. Aquesta funció social exigeix als professionals de la comunicació informar sobre el que importa i no sobre el que interessa als poders fàctics que defineixen l'agenda informativa. 
Periodismo Humano i l'IDHC organitzen aquest curs que aposta per un periodisme responsable i centrat en les persones, en els seus drets i en les seves lluites. Un periodisme que requereix d'un coneixement específic sobre drets humans i que incorpori nous models i tècniques discursives. En el curs s'aportaran les eines i recursos per informar en profunditat i amb precisió del que està passant amb un enfocament de gènere i basat en els drets humans.

Temari

Unitat 1. El concepte de drets humans i els seus sistemes de protecció internacional 
A la primera unitat analitzarem el fonament i les característiques pròpies dels drets humans, des d'una perspectiva essencialment normativa. També s'estudiaran els sistemes internacionals de protecció de drets humans: Nacions Unides, Consell d'Europa i Tribunal de Drets Humans, el Sistema Interamericà i el Sistema Africà. Tots ells organismes amb una influència directa en les polítiques públiques i alhora font d'informació constant però poc coneguda i utilitzada pels professionals de la comunicació. 

Unitat 2.  Davant les vulneracions i regressions en drets humans, periodisme
En aquesta segona unitat introduirem i contextualitzarem des d'una perspectiva informativa la situació de retrocessos i vulneracions de drets i llibertats que s'han produït a Espanya en els últims anys. Repassarem les cobertures periodístiques d'aquestes situacions, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables.

Unitat 3. Enfocament multidisciplinari d'un periodisme humà 
En aquesta última unitat es donaran a conèixer des d'una vessant pràctica tècniques per cobrir situacions de vulneració dels drets humans. S'aportaran les eines necessàries per informar en profunditat i amb precisió sobre les vulneracions de drets humans des d'un enfocament de fortaleses que no revictimitzi als seus protagonistes, amb l'excel·lència que requereix un periodisme que aspira a ser font informativa de processos judicials, un periodisme que es preocupa per com poden afectar les informacions a les persones i que aplica tècniques de la psicologia social a l'hora de realitzar entrevistes. 

Unitat 4: Exercici pràctic 
L'última unitat es destinarà a l'elaboració d'un reportatge amb enfocament de gènere i drets humans sobre una situació en què s'hagin vulnerat els drets humans. El reportatge, que comptarà amb l'assessorament de Patricia Simón, es pot presentar en format escrit, radiofònic, fotoperiodístic, videoperiodístico o multimèdia. 

Destinataris

El curs està dirigit a aquelles persones que treballen en l'àmbit de la comunicació: 
  • Periodistes i altres persones treballadores dels mitjans de comunicació 
  • Responsables de comunicació d'entitats i de l'administració pública 
  • Activistes i membres d'entitats i moviments socials que exerceixen tasques comunicatives 
  • Estudiants i persones en formació a l'àmbit de la comunicació 
  • Professionals d'altres sectors amb interès en la comunicació amb enfocament de gènere i basat en drets humans 

¿Necesitas información sobre cursos? Llámanos al 900 293 573

Llamada gratuita de lunes a viernes de 9h a 20h

Prova d'accés

NO

Metodologia

El curs es realitza íntegrament de forma virtual i incorpora una metodologia que promou l'aprenentatge teòric i pràctic de la matèria. Les tres primeres unitats requeriran de l'estudi de materials docents específicament elaborats per al curs, a més de la participació en activitats centrades en la seva aplicació pràctica. L'última unitat es destinarà a la realització d'un exercici pràctic, l'elaboració d'un reportatge en el qual s'aplicaran els conceptes i eines estudiades en les unitats anteriors. A més del material d'estudi de cada unitat, es proporcionaran recursos bibliogràfics i audiovisuals addicionals per complementar el contingut de cada unitat i per aprofundir en el seu estudi. L'aulaidhc.org disposa d'eines de participació i comunicació online com a fòrums i debats per a l'estudi conjunt d'aquests materials i el desenvolupament col·laboratiu de les activitats pràctiques.

Idiomes en els quals s'imparteix

castellà

Durada

del 17 de setembre al 31 d'octubre del 2018

Objectius

  • Donar a conèixer els sistemes internacionals i el sistema nacional de protecció dels drets humans, en concret respecte dels drets civils i polítics. 
  • Fomentar la protecció i garantia dels drets humans en diferents nivells: a nivell estatal i, en segona instància, a nivell regional i universal. 
  • Analitzar l'atac per part de l'estat als drets humans amb la idea de formar a agents de canvi que contrarestin aquest atac i informin sobre aquest tema.
  • Ajudar a la difusió de missatges i informacions veraces i contrastades per part dels mitjans de comunicació sobre els drets humans.

Titulació obtinguda

Certificat d'aprofitament

Preu

Preu 150 €
Preu general: 150 euros. Preu reduït: socis i sòcies de l'IDHC i de Periodismo Humano; estudiants; persones jubilades, a l'atur o que formin part de families nombroses o monoparentals: 120 euros.

Professorat

DAVID BONDIA, professor titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de l'Universitat de Barcelona i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Entre les seves principals línies d'investigació destaca la protecció internacional dels drets humans i els drets humans emergents, qüestions sobre les quals ha realitzat diverses publicacions. PATRICIA SIMÓN, periodista freelance especialitzada en Relacions Internacionals i en informació amb enfocament de gènere. Premi de la Asociación de Mujeres de los Medios de Comunicación 2013 (AMECO). Subdirectora de Periodismo Humano des de la seva fundació el 2010 fins a octubre de 2013. Reportera i autora de documentals per a adults i d'educació per al desenvolupament per a adolescents, de centres de documentació com No habrá paz sin las mujeres: Colombia y Palestina, Yo soy mujer rural, i campanyes de sensibilització com Saharaui ¡Sí! i Sobrevivir al Ébola. Ponent en seminaris, cursos, etc...

Tipus d'avaluació

L'avaluació del curs es realitzarà a través de la participació, debats de cada unitat i l'elaboració de l'exercici pràctic al final del curs que haurà de ser superat.

Lloc on s'imparteix el curs

plataforma virtual AulaIDHC

Horari

Flexible en ser un curs virtual la persona estudiant podrà accedir a l'AulaIDHC sempre i en horari que millor s'adapti a la seva agenda.
Curs de Comunicació amb Enfocament de Génere i Drets Humans, eines per a un periodisme humà (3a edició)
Institut de Drets Humans de Catalunya
Campus i seus: Institut de Drets Humans de Catalunya
Institut de Drets Humans de Catalunya
Pau Claris, 92 entl. 1a 08012 Barcelona (Barcelona)
Sol·licita informació
X