Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional

La cita anual de referència per als professionals del sector

La categoria Empreses encapçala la llista de projectes presentats als Premis Educaweb 2019

 
La convocatòria de la 12a edició dels Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional ha tingut una bona acollida en l'àmbit empresarial, ja que s'han presentat catorze projectes (41 % del total) en la categoria Empreses, un reconeixement atorgat en col·laboració amb la Fundació Bertelsmann des de fa tres anys.

"La categoria Empreses va néixer per fer visible el paper tan important que tenen en el procés d'orientació acadèmica i professional -afirma Montserrat Oliveras, directora i fundadora d'Educaweb-. L'orientació s'atribueix habitualment a l'escola i tan sols en els períodes de transició acadèmica de l'ESO. Es tracta d'un error freqüent que desvia l'atenció dels altres agents orientadors, com ara les empreses, que aporten una perspectiva molt enriquidora al procés de construcció del projecte professional".

Dels projectes que s'han presentat en aquesta categoria destaquen les plataformes tecnològiques que utilitzen la intel·ligència artificial per orientar el futur laboral dels joves, com també innovadors programes de pràctiques empresarials i de suport a l'emprenedoria.

La categoria Institucions s'ha situat en segon lloc pel que fa a participació, amb un 38 % de les iniciatives presentades, per davant de categories com la de Professionals i la de Menors de 35 anys amb projectes no aplicats, que han acollit el 15 % i el 6 % de les propostes, respectivament.

Els projectes de la categoria Institucions tracten, majoritàriament, de l'orientació professional dels estudiants per mitjà d'intervencions en les quals participa el sector empresarial, sobretot a partir de la realització de projectes acadèmics en col·laboració amb entitats educatives.

Quant a la representació geogràfica dels participants que opten als premis, hi ha professionals de set comunitats autònomes diferents: Madrid, amb el 50 % dels projectes presentats; Catalunya, amb el 20 %; Andalusia, amb el 12 %; Múrcia, amb el 6 %, i la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Aragó, amb el 3 % en cada cas.


Del jurat al lliurament dels premis


Un cop finalitzat el termini per presentar-se als premis, el procés transcorre com s'indica a continuació. En primer lloc, Educaweb comprova que els treballs rebuts compleixen els requisits d'accés al concurs; en segon lloc, es lliuren els projectes validats als membres del jurat de cada premi perquè en facin una valoració; en tercer lloc, després d'establir les puntuacions, de fer les votacions pertinents i de determinar els premiats, Educaweb s'hi posa en contacte i els convida a l'acte de lliurament de premis, que se celebrarà a finals de novembre. En aquest esdeveniment també s'atorgaran els guardons següents:
 
  • Menció Ciutat Orientadora. Aquest reconeixement, que es concedeix en col·laboració amb la Diputació de Barcelona per quart any consecutiu, premia la ciutat que treballa en pro de l'orientació acadèmica i professional ?en coordinació amb tots els agents implicats? i ho fa amb excel·lència.
 
  • Menció Enric Renau i Permanyer. Aquesta distinció, impulsada per l'institut de recerca DEP Institut, pel Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i per Educaweb, va sorgir amb la voluntat de reconèixer la figura i el treball d'Enric Renau i Permanyer en l'àmbit de la recerca aplicada en l'educació, la formació i el treball. Per això, premia la millor recerca social aplicada de persones o institucions que realitzen una contribució destacada en els terrenys esmentats.

El valor de l'orientació per reduir el fracàs escolar i laboral


Els Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional van néixer el 2008 amb la finalitat de fer valdre el treball dels i les professionals de l'orientació académica i professional.

Els orientadors i orientadores són especialistes en l'acompanyament en la presa de decisions acadèmiques i professionals al llarg i ample de la vida de les persones i, per tant, claus per  contribuir al desenvolupament de les competències per a la gestió de la carrera acadèmica i professional.

En el context d'una societat en canvi continu i accelerat, l'orientació constitueix un factor decisiu que contribueix a prevenir, detectar i reduir l'abandonament i el fracàs escolar, la frustració laboral i l'atur, així com a incrementar les opcions personals i posar en valor el talent de les persones.

Els Premis Educaweb són possibles gràcies a persones, institucions i organitzacions convençudes del valor i la necessitat de l'orientació acadèmica i professional. Entre els patrocinadors d'aquesta edició hi ha l'Associació Internacional per a l'Orientació Educativa i Professional (AIOEP-AIOSP), Bagués Masriera, la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull), el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (CDL), el Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC), la Confederació d'Organitzacions de Psicopedagogia i Orientació d'Espanya (COPOE), DEP Institut, la Diputació de Barcelona, Fira de Barcelona - Saló de l'Ensenyament, la Fundació Bertelsmann, ITWorldEdu, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 

Educaweb, experts en orientació acadèmica i professional


Educaweb és un portal d'educació i formació especialitzat en l'orientació acadèmica i professional. Des del 1998 facilita als usuaris tota la informació que necessiten per trobar la formació més adequada per desenvolupar el seu projecte professional i de vida. El web, que inclou un cercador amb més de trenta mil cursos i vint mil centres formatius, ofereix continguts, eines i serveis d'accés lliure que ajuden l'usuari a triar la formació més adequada. Des de l'origen, Educaweb ha aconseguit destacar com a eina essencial per a la cerca de formació i informació, amb més de trenta milions de visites i més de 250.000 usuaris registrats l'últim any.

Educaweb forma part d'Educaedu, un grup que disposa de portals de formació que generen una audiència global de gairebé vuitanta milions d'usuaris l'any. Aquesta audiència el converteix en el líder dels cercadors de formació a Espanya i l'Amèrica del Sud. En concret, a Espanya aquest grup ha aconseguit una audiència de gairebé cinquanta milions d'usuaris l'últim any, per la qual cosa esdevé el líder del mercat.
 

Els guanyadors de la XI edició dels Premis Educaweb.
Patrocinadors de la 12a edició
Aiosp
Bagues-Mas Riera
blanquerna
  copec
Saló Futura
Copoe
DEP
Saló ensenyament
Fira Barcelona
Fundación Bertelsmann
UB
Diputació Barcelona
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
itworldedu
Vols ser patrocinador?