Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

8 llibres sobre professions que no et pots perdre aquest 2022

Reportatge

Amb motiu del Dia Internacional del Llibre, que se celebra cada 23 d'abril, editors, bibliotecaris i escriptors consultats per Educaweb, recomanen alguns títols per explorar el món dels oficis i les professions.

  • 25/04/2022
  • Temps de lectura 8 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Gemma Castanyer i Mayra Bosada. Redacció de Educaweb

Amb motiu del 23 d'abril, data que se celebra el Dia Internacional del Llibre i la diada de Sant Jordi a Catalunya, Educaweb et proposa una selecció de contes i llibres que parlen de professions i oficis d'àmbits i sectors ben diversos, i que poden ser útils per alumnes i famílies en el moment d'explorar i aprofundir sobre el món laboral i professional. 

Conèixer les professions i el mercat laboral és un dels aspectes clau del procés d'orientació acadèmica i professional, al costat de l'autoconeixement i d'informar-se sobre l'oferta formativa existent. Diversos organismes internacionals i experts insisteixen que l'orientació s'ha d'oferir a l'alumnat des d'edats primerenques i durant tota la seva vida. A més, assenyalen que els contes i llibres són una bona eina per a donar a conèixer el món laboral a les persones.

Les obres que expliquem a continuació han estat recomanades per orientadors, bibliotecaris, editors, professors i escriptors i poder ser inspiradores, ja sigui en un moment d'elecció sobre el futur acadèmic i professional o bé per a descobrir moltes de les opcions que existeixen. ¿T'animes a explorar-les?

 

Recomanacions literàries infantils

1. Salvavides

SalvavidesAutora: Eryl Nash.
Il·lustracions: Ana Albero
Editorial: Flamboyant
A partir de 6 anys


L'Andrew és metge del servei aeri i sempre porta a sobre una manta elèctrica per tal de poder escalfar els pacients durant el vol. La seva feina consisteix a atendre aquells malalts que han de ser traslladats a l'hospital en avió; la Jin, en canvi, és investigadora sobre el càncer. Per ella és imprescindible tenir un bon microscopi per tal de poder observar i estudiar les cèl·lules.

Tots ells es dediquen a salvar vides i són els protagonistes de Salvavides, la darrera publicació de l'escriptora britànica Eryl Nash, amb il·lustracions d'Ana Albero.

Es tracta d'un conte que permet explorar 12 professions diferents a partir de les històries personals dels seus protagonistes inspirades en exemples reals. "Els salvavides viuen al nostre entorn y sovint no els tenim en compte. Volia parlar de professions que ens han ajudat molt durant la pandèmia perquè els infants s'adonin que ells també poden assumir aquests rols quan siguin adults", explica a Educaweb, l'autora del llibre.
Cada personatge s'acompanya d'una pàgina amb il·lustracions on es detallen les eines i els equips que necessiten aquests professionals per a treballar diàriament.
 

Imatge: Editorial Flamboyant

 

2. El llibre dels invents

El llibre dels inventsAutor: Tim Cooke
Il·lustracions: Paul Daviz
Editorial: Cruïlla
De 7 a 8 anys

 

Existeixen multitud de llibres i contes sobre invents, però la proposta de l'Editorial Cruïlla crida especialment l'atenció perquè "s'organitza segons els beneficis que ens aporten a la vida", afirma Anna Pauner, directora executiva de literatura de l'editorial.

El conte, amb text de Tim Cooke i il·lustracions de Paul Daviz, presenta un invent a cada doble pàgina i detalla algunes característiques del mateix: qui el va inventar, per a què serveix o com funciona. També els divideix en funció de com ens han ajudat durant el nostre dia a dia: si fan moure màquines, com el reactor nuclear; ens traslladen d'un lloc a un altre, com l'avió, o bé retallen distàncies com el televisor.

Gràcies al llibre es poden descobrir invents com el coet, l'ordinador, les piles o les màquines de vapor, i sobretot, saber qui hi ha al darrere d'ells i quines professions exerceixen.
 

Imatge: Editorial Cruïlla
 

3. Las profesiones olvidadas

Autores: Teresa Blanch i Anna Gasol
Il·lustracions: Giselfust
Editorial: Astronave
A partir de 9 anys

Saps a què es dedicava un escriptor de cartes, un ascensorista o una dida? Coneixes oficis tan curiosos com el de despertador humà: persona responsable de llevar a aquells que havien de treballar a la fàbrica i no tenien prou diners per a comprar-se un despertador?

Es tracta de professions que ja no existeixen, però que van formar part de la vida de la gent durant dècades. D'aquests oficis antics en podem aprendre i inspirar-nos en el futur.

Editat per Astronave, aquest àlbum il·lustrat explica una quarantena d'oficis oblidats i ens detalla com era la feina d'aquells que els exercien i en quina època s'utilitzaven.
Escrit per Teresa Blanch i Anna Gasol, amb il·lustracions de Giselfust, aquesta novetat editorial no deixarà de sorprendre't.
Imatge: Editorial Astronave
 

Imagen: Editorial Astronave


4. Contes de bona nit per a nenes rebels

Pájaro Amarillo

Autores: Elena Favilly i Francesca Cavallo
Editorial: Grup 62
De 6 a 8 anys

Un best-seller de la literatura infantil, escrit per Elena Favilly i Francesca Cavallo el 2017, que explica la vida personal i professional de 100 dones referents en els seus àmbits.

L'advocada Michelle Obama, la dissenyadora Coco Chanel o l'activista pakistanesa Malala Yusafrzai són alguns dels noms que apareixen al text, que ha aconseguit reunir il·lustracions de 60 artistes d'arreu del món.

Un llibre que contribueix a normalitzar la diversitat de gènere en les professions i que nenes i nens puguin trobar figures femenines referents en els seus àmbits d'interès.

Després de l'èxit de vendes de Contes per a bona nit per a nenes rebels, també s'ha editat Contes de bona nit per a nenes rebels 2, Contes de bona nit per a nenes rebels 3 i Contes de bona nit, les nostres nenes rebels. En aquest darrer llibre s'hi narren 100 històries de dones espanyoles de tots els temps que han deixat empremta en les seves professions.
 

Imatge: Editorial Destino

 

5. Els bombers. Extinció d'incendis i salvaments

Els bombersAutor: Emmanuel Tre
Editorial: Cruïlla
De 4 a 7 anys

Un conte perquè els més petits coneguin la professió de bomber, amb finestres per a sorprendre's a cada pàgina.

Per què els camions són de color vermell? Qui provoca els incendis? Quin vestuari utilitzen?

Il·lustrat per l'artista Emmanuel Tre, es tracta d'una proposta que estimula la imaginació i que aporta coneixement sobre una professió en la qual molts infants somien en convertir-se quan siguin grans.

 

Imatge: Editorial CruïllaLlibres per adolescents i joves

6. Dones de ciència. 50 pioneres valentes que van canviar el món.

Dones de cienciaAutora: Rachel Ignotofsky
Editorial: Estrella Polar
De 12 a 14 anys

L'autora estatunidenca, Rachel Ignotofsky divulga en aquesta obra les investigacions de 50 dones que han fet grans aportacions a la ciència. A través del llibre, dona a conèixer a nens i adolescents professions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i alhora, fomenta que més nenes estudiïn carreres relacionades amb aquests àmbits.

"Rachel Ignotofsky ha escrit i il·lustrat molts llibres dedicats a generar referents femenins en les activitats professionals que són i seran clau en l'evolució de les nostres societats", assegura el sociòleg Oriol Homs, qui recomana especialment aquest llibre de l'autora.

Fins avui dia, hi ha hagut poques dones que s'hagin dedicat a aquestes professions, i és important que n'hi hagi més, "per aportar una visió més transversal que tingui en compte els interessos de tots i totes", afegeix el sociòleg.

"Són professions que estan guanyant protagonisme en la transició cap a una societat digital i del coneixement. Les seves aportacions s'ubicaran al centre de les innovacions que es produiran durant els pròxims anys i les seves propostes canviaran les nostres societats", afegeix.
 

Imatge: Editorial Estrella Polar


7. Mujeres de arte. 50 intrépidas creadoras que inspiraron al mundo

Autora: Rachel Ignotofsky
Editorial: Loqueleo
De 12 a 14 anys


Aquesta obra promou les aportacions artístiques de 50 dones clau en la història de l'art, i alhora, dona a conèixer les professions relacionades amb aquesta disciplina, que "constitueixen un altre dels pilars de l'evolució cap a una societat del coneixement", apunta el sociòleg Oriol Homs i Ferrer, qui també recomana aquest llibre de l'autora Rachel Ignotofsky.

"Els i les artistes desenvolupen una gran capacitat per interpretar el món des d'un vessant molt diferent al de la ciència, però igualment necessari i complementari. Sempre hi ha hagut dones artistes, però sovint han estat poc valorades i ignorades", explica el també escriptor.

Homs i Ferret considera que la lectura d'aquest llibre, juntament amb el que ha recomanat anteriorment de la mateixa autora, ajudaran a adolescents i joves a "descobrir vocacions i a contribuir al desenvolupament de la ciència i l'art des d'una altra mirada". Tot i que també és recomanable perquè els joves descobreixin referents més amplis en aquests àmbits.
 
Imatge: Editorial Loqueleo
 

8. El futur professional dels joves. Parlem-ne!

El futur professional dels jovesAutor: Oriol Homs i Ferret
Editorial: TaNtagORa
A partir dels 16 anys


Basat en les cartes que l'autor escrivia a la seva neta quan ella havia de decidir el seu futur acadèmic i professional, el llibre El futur professional dels joves. Parlem-ne! (El futuro profesional de los jóvenes. ¡Hablemos!, en castellà), ofereix als joves i les seves famílies, consells i informació sobre aspectes a tenir en compte quan es prenen decisions sobre el projecte de vida i professional.

A més, l'autor detalla amb un to amè i col·loquial com es troba el mercat laboral. "Explico quin tipus de decisions cal prendre per assegurar un futur millor pels joves", comenta el sociòleg, escriptor i professor a una entrevista a Educaweb.

A més d'oferir un panorama complet sobre el món laboral present i futur, l'autor explica quines son les professions i els oficis existents i emergents, fent èmfasis en la preparació que cal per a dedicar-s'hi.

El llibre, que s'ha publicat en català durant la pandèmia, es publicarà en castellà el juny del 2022, per l'Editorial Anaya, segons ha informat l'autor.

 
Imatge: Editorial TaNtagORa
 

Més llibres a tenir en compte

Altres títols recomanats transmeten la passió i vocació que les persones tenen per les seves professions i oficis. És el cas de El segrest de la bibliotecària de Margaret Mahy, publicat per Viena Editorial en català i Editorial Alfaguara, en castellà; o bé La jardinera, de Sarah Stewart, d'Edicions Ekare, en castellà. Es tracta, tots ells, de llibres recomanats per Oblit Baseiria, propietària de la llibreria Casa Anita, de Barcelona.

El segrest de la bibliotecària narra la divertida història del segrest d'una jove bibliotecària per part d'un grup de lladres gairebé analfabets, que creuen estar convençuts de poder demanar un bon rescat a l'ajuntament del poble per la seva alliberació. Però el pla dels bandits queda estroncat quan la bibliotecària contagia el xarampió als segrestadors i acaba cuidant-los i llegint-los llibres i contes, mostrant així el valor dels llibres com a font d'informació i entreteniment. "És un clàssic pels primers lectors sobre l'extraordinari poder dels llibres", explica Baseiria.

La jardinera conta la història d'una nena que passa de viure del camp, a casa d'un tiet que viu a la ciutat. Mentrestant, ella es dedica a sembrar les llavors que li ha enviat la seva àvia, convertint-se en una jardinera que ajuda a millorar i fer més alegre la ciutat. "Els llibres que hem recomanat narren històries de personatges que són amants dels seus oficis. Així, la jardinera cuida les plantes i el seu entorn per tal de millorar i transformar el món, o la bibliotecària aconsegueix mantenir a ratlla els bandits a través dels llibres", conclou Baseiria.
Deixa el teu comentari