Sanitat i salut
82

Professions de Sanitat i salut

 • Acupuntor
  Els acupuntors tracten el que ells consideren desequilibris de l'energia mitjançant la inserció d'agulles fines a zones especialment seleccionades del cos. Adopten un enfocament holístic, per exemple, tenint en compte la història clínica del pacient i factors com la dieta, els patrons de son i l'estat emocional.
 • Anestesista
  Els anestesistes són metges especialitzats en anestèsia. A més de la cirurgia, intervenen en àmbits com la medicina per al dolor de llarga durada i les cures intensives. Formen part d'un equip amb cirurgians, infermers i professionals sanitaris del departament de cirurgia, amb els quals treballen estretament.
 • Aromaterapeuta
  Els aromaterapeutes utilitzen olis essencials (extrets de les plantes) per a la realització de tractaments integrals que ajudin a millorar la salut i estimular, calmar o curar el cos i la ment del pacient. Els olis es poden aplicar de diferents maneres: amb un massatge (barrejats en cremes i locions), mitjançant un bany (en preparacions per al bany) o a través d'inhalacions.
 • Artterapeuta
  Els artterapeutes fan servir l'art per ajudar persones amb dificultats físiques, mentals, socials i emocionals. L'art pot ajudar les persones a expressar-se i explorar els seus sentiments. Els artterapeutes treballen amb persones i grups en àrees com la salut mental, els problemes d'aprenentatge i els serveis assistencials de presons.
 • Audiòleg
  Els audiòlegs exploren l'audició de les persones i mesuren la pèrdua d'audició. També s'encarreguen d'examinar i avaluar els pacients per detectar problemes d'equilibri. Treballen en estreta col·laboració amb el pacient, donant-li consells i informació per ajudar-lo a desenvolupar les habilitats que necessita per fer front a les dificultats. Els audiòlegs dissenyen pròtesis auditives per als pacients i els donen consells sobre tots els dispositius disponibles.
 • Auxiliar de farmàcia
  Els auxiliars de farmàcia treballen sota la supervisió del farmacèutic preparant i subministrant els medicaments. Les seves sortides professionals es concentren en farmàcies, farmàcies hospitalàries, en centres d'atenció primària i en la indústria farmacèutica.
 • Auxiliar de geriatria
  Els auxiliars de geriatria ofereixen atenció social bàsica i suport emocional a persones grans que necessiten ajuda per a la realització de les tasques quotidianes. Els auxiliars de geriatria poden treballar a hospitals, centres de dia i residències geriàtriques.
 • Auxiliar de radiologia
  Els auxiliars de radiologia ajuden els tècnics en radiologia i treballen sota la supervisió d'aquests. S'ocupen dels pacients quan arriben, mantenen les sales netes i endreçades, ajuden el tècnic en radiologia a moure i subjectar els pacients, revelen radiografies i realitzen tasques d'oficina, com ara donar cites.
 • Auxiliar de teràpia ocupacional
  Els auxiliars de teràpia ocupacional presten servei a persones amb problemes de salut mentals o físics. Ajuden els terapeutes ocupacionals en la tasca d'augmentar la independència dels seus pacients, així com la seva qualitat de vida. Realitzen plans de tractament i avaluen les necessitats dels seus pacients. Poden proporcionar dispositius i elements d'ajuda i adaptació, com agafadors i barres.
 • Auxiliar d'infermeria
  Els auxiliars d'infermeria proporcionen atenció bàsica de salut als pacients i treballen sota la supervisió d'un infermer. Fan tasques com ara ocupar-se de l'alimentació dels pacients, fer els llits i endreçar la roba, i ajudar els pacients a vestir-se i anar al lavabo. Registren variables com, per exemple, de temperatura, el pes i el pols del pacient. Treballen a hospitals i a comunitats diferents, fins i tot a les cases particulars dels mateixos pacients.
 • Auxiliar d'odontologia
  La funció principal dels auxiliars d'odontologia és assistir al dentista durant el tractament dels pacients. Es asseguren que l'equip i els materials estan a punt, desinfecten les àrees clíniques, preveuen les necessitats que poden sorgir en la consulta mèdica i atenen els pacients quan arriben.
 • Biomèdic
  Els biomèdics recullen i analitzen mostres mèdiques, per exemple, de sang i teixit, per ajudar els metges a diagnosticar, tractar i controlar malalties. Utilitzen els seus coneixements i els resultats de les proves per assessorar els metges i el personal de suport mèdic. Els biomèdics han de posseir un profund coneixement d'àrees com la patologia, l'anatomia i la fisiologia.
 • Bromatòleg
  Els bromatòlegs són experts en la composició biològica, química i física del menjar i en com es pot processar, emmagatzemar i preservar. Els bromatòlegs apliquen aquests coneixements a crear nous productes alimentaris i a garantir-ne la seguretat i la qualitat.
 • Cirurgià
  Els cirurgians operen pacients a l'hospital. A més d'operar, dediquen temps a parlar amb el pacient i tranquil·litzar-lo, explicant-li la necessitat de procedir a l'operació, el seu procés, els riscos implicats i els possibles resultats. Els cirurgians també dirigeixen les cures del pacient després de l'operació. S'especialitzen en un camp de la cirurgia, incloent-hi la cirurgia general.
 • Coordinador d'atenció domiciliària
  Els coordinadors d'atenció domiciliària gestionen la distribució d'atenció domiciliària a les persones que necessiten ajuda per quedar-se a casa seva. El coordinador gestiona equips d'auxiliars d'atenció domiciliària, que visiten persones que necessiten ajuda.
 • Dietista
  Els dietistes són experts en dietètica i nutrició. Són especialistes en el coneixement dels aliments i en la salut. Atenen pacients a hospitals, ensenyen els seus coneixements a altre personal mèdic i promouen una alimentació saludable en la comunitat. Els dietistes treballen en molts altres àmbits, incloent-hi l'esport, la indústria alimentària, la recerca alimentària i l'educació.
 • Enginyer biomèdic
  Els enginyers biomèdics apliquen principis científics i d'enginyeria per ajudar persones amb problemes mèdics. Dissenyen i desenvolupen tecnologia, incloent-hi pròtesis i articulacions, cirurgia robòtica i dispositius cardiovasculars, com ara artèries artificials, així com equips com aparells d'ultrasò i raigs X.
 • Ergonomista
  Els ergonomistes són professionals dels factors humans de les relacions entre les persones i la seva vida quotidiana o el seu entorn de treball, que inclou l'anàlisi dels objectes i l'equipament que utilitzen les persones. Els ergonomistes aconsellen sobre els tipus d'equips i sobre l'entorn que ajudi la gent a treballar, viatjar i viure de manera segura, còmoda i eficient. Alguns ergonomistes ajuden a dissenyar productes.
 • Especialista en promoció de la salut
  Els especialistes en promoció de la salut tenen com a objectiu millorar la salut pública mitjançant l'augment de la comprensió per part de la població de qüestions com la dieta, l'exercici, l'alcohol, les drogues i l'embaràs en adolescents. Donen assessorament i informació a les persones i grups de la comunitat a través de l'ús de presentacions, exposicions i mitjans de comunicació. Treballen amb els ...
 • Farmacèutic
  Els farmacèutics que treballen en una farmàcia ofereixen i venen al públic medicaments amb recepta i medicaments de venda lliure i altres productes, i assessoren sobre el seu ús. Treballen a llocs com ara departaments de farmàcia de supermercats, farmàcies d'ambulatoris, farmàcies rurals i centres de salut.