Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Feines verdes: el 94% de les empreses no troba el talent que necessita

Notícia

Es generaran 2,5 milions de feines a Europa i més de 30 milions al món relacionades amb la sostenibilitat, segons informes del Cedefop i Manpower

  • 02/01/2024
  • Temps de lectura 7 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb.
En un context global cada vegada més compromès amb la sostenibilitat, les feines verdes i les polítiques ambientals, socials i governamentals, s'estan convertint en elements protagonistes de les estratègies de moltes empreses, segons l'estudi Green Jobs: Tendències de negoci i ocupació sostenible, publicat per la consultora Manpower Group. 

Per fer front a la transició cap a economies més sostenibles, l'informe assenyala que 7 de cada 10 organitzacions ja estan contractant o planificant incorporar personal especialitzat per cobrir vacants relacionades amb les feines verdes, és a dir, aquells llocs de treball que contribueixen a la conservació, restauració i millora de la qualitat del medi ambient en qualsevol sector econòmic. 

"La clau per dur a terme aquesta transformació ecològica és comptar amb un talent qualificat i innovador. A més, el lideratge en sostenibilitat s'erigeix com un diferenciador crucial per atraure professionals altament capacitats", segons els directius consultats per Manpower per a l'elaboració del seu estudi.  

El 94% de les empreses no troba el talent que necessita

Tot i que les companyies estan prenent mesures per trobar talent amb competències verdes, el 94% d'elles no troba el personal que necessita per assolir els seus objectius de sostenibilitat, detalla aquest informe, que analitza les principals tendències que haurien de tenir en compte els líders empresarials en abordar el futur de l'ocupació i l'economia verda. 

En aquest sentit, els directius expressen preocupació davant d'aquesta escassetat de talent: el 53% d'ells diu estar intranquil per les dificultats per atreure'l, mentre que un altre 60% també va indicar estar preocupat pel desajust de competències amb què es troben a l'hora d'incorporar professionals a les seves plantilles. Aquests factors estan "amenaçant la transformació de les empreses", afirmen. 

Per tal de fer front a aquesta problemàtica, l'informe conclou que cal augmentar els esforços en upskilling i reskilling per solucionar el desajust de competències verdes. 

De fet, segons dades del Fòrum Econòmic Mundial, citats en aquest informe, caldrà que el 61% dels professionals a nivell mundial rebin formació adicional en matèria de sostenibilitat en els propers 5 anys.
 
empleos verdes
Els perfils professionals relacionats amb la gestió de residus serà un dels més demandats per les empreses. Imatge: Educaweb.

La transició energètica crearà 30 milions de feines a tot el món

Formar-se en estudis enfocats a ocupacions verdes i en competències relacionades pot convertir-se en un factor diferencial en la carrera professional de les persones, ja que la transformació de les economies cap a la sostenibilitat es posiciona com la principal font de creació de feinsa en el pròxim lustre, segons l'informe de Manpower. 

Concretament, només a Europa es projecta la necessitat de renovar 35 milions d'edificis abans del 2030 per millorar l'eficiència energètica. Aquesta política es traduirà en la generació d'almenys 160.000 ocupacions noves en el sector de la construcció, prediu l'estudi. 

Les oportunitats laborals seran també significatives en altres sectors productius, ja que amb la implementació del Pacte Verd Europeu (que busca que Europa sigui el primer continent climàticament neutre) es crearan 2,5 milions d'ocupacions adicionals, segons esmenta el Cedefop en el seu informe From 'Greenovators' to 'green' minds: key occupations for the green transition

No obstant això, la transició energètica no es limita a Europa, ja que, a nivell mundial, s'estima que podrien generar-se més de 30 milions de llocs de treball per al 2030. "Aquestes ocupacions abastaran sectors com les energies netes, l'eficiència energètica i les tecnologies de baixes emissions", detalla l'estudi de Manpower.

Feines verdes: quines ocupacions i perfils professionals seran indispensables

El Cedefop sosté que augmentarà l'ocupació en sectors crucials per a la transició ecològica, com la gestió de residus, l'energia, la construcció i la indústria manufacturera

"Les professions que impulsen la innovació, sobretot en enginyeria i I+D, cobraran més importància. Aquestes ocupacions poden ser petites en termes de percentatge d'ocupació, però indispensables per fer realitat la transició ecològica", afirma aquest organisme internacional.

Altres professionals que es necessiten són els enginyers de combustibles alternatius, que impulsen la innovació i les solucions verdes. Així mateix, es requereixen perfils més tècnics i amb qualificacions mitjanes, com operadors de plantes d'energies renovables en alta mar i tècnics de biogàs, assegura l'estudi. 

D'altra banda, la digitalització també resulta imprescindible per aconseguir la transició energètica dels països, ja que actua com "un motor clau del canvi de qualificacions i ocupacions", sosté el Cedefop. En aquesta línia, s'espera un creixement de les feines relacionades amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), com ara els professionals especialitzats en l'optimització de la classificació de residus, científics de dades i especialistes en comerç electrònic

L'organisme internacional també indica en el seu informe que les economies necessitaran professionals que promoguin el compromís per la sostenibilitat entre les persones, i els denomina green hearts and minds (cors i ments verdes). Ells seran els encarregats de "guiar els treballadors cap a comportaments sostenibles", assenyala. 

Entre aquest grup es troben els especialistes en gestió de recursos humans i els formadors en sostenibilitat, els quals "poden facilitar la transició d'altres professionals i ajudar a resoldre l'escassetat de personal qualificat", explica l'informe. 

A continuació, es mostren les ocupacions i principals perfils professionals clau lligats a la transició energètica i la sostenibilitat, segons els classifica el Cedefop en el seu estudi.
 
empleos verdes, perfiles
Elaboració pròpia a partir de dades extretes de l'informe From ‘Greenovators' to ‘green' minds: key occupations for the green transition.

Sabies que...?

  • 3 de cada 4 professionals (79%) afirmen que, sent la resta de les condicions idèntiques entre dues ofertes de feina diferents, preferirien treballar en un edifici amb certificació LEED que en un altre que no la tingui, segons l'informe de Manpower.
 
  • La certificació LEED (Lideratge en Energia i Disseny Ambiental), és un reconeixement que es dona a habitatges i edificis que compleixen amb les normes i estàndards de sostenibilitat establerts.
 
  • La majoria (54%) dels directius enquestats en l'esmentat estudi, també creuen que la transició verda serà una font d'ocupació en la seva organització.
Deixa el teu comentari