Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Acadèmica

Com afrontar el nou curs escolar?

Cada mes de setembre comença un nou curs escolar, una nova etapa que pots afrontar amb motivació i ganes d'aprendre per a aprofitar-la al màxim, tant des del punt de vista acadèmic com personal.

Començar un nou curs pot generar inquietud, sobretot si has canviat de centre o inicies una nova etapa educativa. Ara bé, canviar de centre, professorat, companys i companyes, línia pedagògica o complexitat dels continguts et permetrà exercitar la teva capacitat d'adaptació i obertura cap a les coses noves. Encara que els primers dies puguin ser una mica durs, a poc a poc t'aniràs adaptant a la teva nova comunitat educativa.

Nou curs escolar

Si aquest curs comences una nova etapa educativa, segur que notaràs canvis en les metodologies, el tipus de continguts o el nivell d'exigència. És important que coneguis des d'un principi quins objectius has d'aconseguir en cada assignatura, per a així poder organitzar-te millor i aprofitar al màxim els teus estudis.

Recorda que per a superar amb èxit cada curs acadèmic és important que gestions correctament el teu temps d'estudi i no deixis les teves decisions per a l'últim moment.

Consells per a començar bé el curs

A continuació, t'oferim alguns consells que t'ajudaran a començar el curs amb bon peu:
  • Fixa't uns objectius. Millorar les teves notes, compaginar els teus estudis amb altres aficions o amb un treball, realitzar una estada d'estudis o pràctiques a l'estranger, etc., són objectius que poden guiar el teu aprenentatge. Tingues clar el que vols aconseguir al llarg del curs i sigues flexible per a adaptar-te a les diferents situacions que puguin sorgir.
  • Organitza't. Cada curs escolar requereix una organització inicial. Crea el teu pla d'estudi tenint en compte les activitats extraescolars que realitzes i el temps que necessites dedicar a les diferents assignatures. Convé que vagis revisant i actualitzant la teva planificació al llarg del curs, ja que poden presentar-se reptes que no havies previst a l'inici del camí.
  • Intenta ajustar-te a la planificació. Convé que triïs algun recurs que et permeti verificar que compleixes el teu pla d'estudis. Actualment existeixen aplicacions gratuïtes com Google Calendar o Agenda Escolar amb les quals pots realitzar el seguiment de la programació des del teu smartphone. Si ho prefereixes, també pots utilitzar la tradicional agenda en paper per a organitzar les teves tasques.
  • Prioritza. És possible que necessitis compaginar els teus estudis amb altres activitats, com per exemple música, dansa, la pràctica esportiva com a esportista d'elit o una feina. Tenint en compte els objectius acadèmics que t'hagis marcat, decideix quina activitat tindrà prioritat a cada moment per a programar-les correctament.
  • Demana ajuda si ho necessites. Si detectes que alguna assignatura se't resisteix o que no estàs aconseguint els objectius que t'havies fixat, no dubtis a sol·licitar suport. Pots demanar ajuda als teus companys i companyes, al professorat o a la teva família. També pots recórrer a classes de reforç.
  • Aprofita les oportunitats d'aprenentatge. Amb freqüència es presenten, dins i fora del centre docent, ocasions i contextos d'aprenentatge diversos i inesperats. Si tens l'oportunitat de realitzar unes pràctiques, anar a una exposició o, simplement, ajudar a la teva família en algunes tasques del negoci familiar, interpreta-ho com una oportunitat d'aprendre més enllà del currículum oficial. Segur que aquestes activitats i tasques extres et serviran per a desenvolupar competències transversals molt útils per al teu futur acadèmic i professional.
  • Recorda la importància de la teva mitjana. Per a accedir als estudis postobligatoris, en els casos en els quals hi ha més demanda que oferta un dels criteris d'accés és la nota dels estudis d'origen. Aquesta nota s'obté de la mitjana de l'ESO o el Batxillerat, depenent del nivell d'estudis al qual vulguis accedir. No oblidis que preparar-te amb temps per a cada examen repercutirà positivament en les notes que vagis obtenint durant el curs.

Què fer si comences 4t de l'ESO o 2n de Batxillerat

Si aquest curs comences 4t de l'ESO o 2n de Batxillerat, tens un repte afegit: prendre decisions sobre el teu futur acadèmic.

Podem considerar 4t de l'ESO i 2n de Batxillerat com a cursos clau, ja que l'oferta d'estudis que s'imparteixen a continuació és molt àmplia. Decidir el teu itinerari acadèmic requereix temps, ja que has de conèixer molt bé els teus interessos i capacitats, i informar-te detalladament de totes les opcions disponibles al teu abast. Es tracta d'un procés de presa de decisions que convé iniciar amb tota l'antelació possible.

Així, convé que, abans de començar un curs crucial per a l'elecció d'itinerari acadèmic, hagis analitzat amb calma com ets i t'hagis informat de totes les opcions formatives de continuïtat existents.

Com més aviat prenguis la decisió menys riscos correràs de quedar-te fora d'uns estudis per no haver arribat a temps a la realització d'unes proves prèvies o perquè hagi vençut el període d'inscripció, per exemple.

Probablement en el teu centre formatiu podran oferir-te orientació per a triar els estudis que responguin als teus interessos i et permetin desenvolupar el teu potencial. Informa't d'aquesta possibilitat i, si no resulten suficients, no dubtis a continuar buscant recursos d'orientació en altres contextos.

A la nostra secció d'orientació acadèmica t'expliquem els passos necessaris per a prendre una decisió sobre el teu futur acadèmic i professional i com abordar cadascun d'ells:

Cada persona necessita un temps i uns recursos diferents per a poder decidir sobre el seu futur, així que informa't bé de tots els recursos que tens al teu abast i aprofita totes les oportunitats que et permetin conèixer-te i conèixer a fons els estudis i les professions que més t'interessen.

Ets adult i vols estudiar?

Si ets una persona adulta i t'estàs plantejant millorar la teva formació per a adquirir noves competències professionals, tècniques o transversals, pots consultar el nostre apartat sobre tornar a estudiar a on trobaràs algunes claus i consells que t'ajudaran a reprendre o seguir amb la teva formació.