Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Laboral

Networking, la importància de tenir una xarxa de contactes

Les relacions socials són importants en qualsevol faceta de la vida. Concretament, en l'àmbit laboral resulten vitals, ja que permeten construir una xarxa de contactes i generar noves oportunitats professionals. 

A continuació, t'expliquem què és el networkingperquè és tan important en els negocis i en la recerca de feina i com crear la teva pròpia xarxa de contactes professionals.

negocios y networking

Què és el networking

El networking consisteix a formar una xarxa de contactes professionals que en algun moment et puguin ajudar a aconseguir un lloc de treball, tenir noves oportunitats professionals o captar clients per al teu negoci.

La xarxa de contactes que creem i posteriorment també cuidem ens donarà una infinitat de possibilitats en el món laboral.

Per què el networking és important per als negocis i la recerca de feina

El networking és especialment interessant per a les persones que tenen el seu propi negoci o desitgen crear-lo, com a emprenedors, autònoms o empresaris. Assistir a trobades de networking presencials o virtuals o unir-te a grups de xarxes socials professionals et permetrà contactar amb professionals del mateix sector, detectar inversors o socis, donar visibilitat al teu negoci o contactar amb possibles proveïdors i clients. 

Així mateix, crear una xarxa de contactes és important per a tot el que vol trobar treball o accedir un millor que el que tenim. És clar que no és el mateix ser un dels centenars o fins i tot milers de candidats que envien el seu currículum a les empreses, que conèixer directament a la persona que et pot obrir la porta d'aquesta nova oportunitat.

A més, hi ha unes certes companyies que prefereixen comptar amb empleats que siguin capaços relacionar-se i crear una xarxa de contactes amb altres treballadors o clients utilitzant el networking. Fins i tot abans de formar-nos la nostra xarxa de contactes ens servirà per a conèixer millor el món laboral i quina és l'opció que més ens convé.

Com fer networking

 • Construir una xarxa de contactes pot semblar-nos missió impossible, sobretot si hem de començar de zero, però com veurem a continuació tots podem fer networking si es planifica correctament.
 • Fixa objectius. És vital que abans de començar a fer networking tinguem clar per a què ho utilitzarem. Les opcions són diverses, pot ser buscar un treball; trobar un lloc millor; tenir més clients; donar un gir a la nostra professió o simplement disposar d'un major nombre de contactes professionals amb els qui compartir l'experiència. 
 • Defineix quin tipus de contactes desitges establir. Quan fem networking el nostre objectiu no ha de ser aglutinar molts contactes, més aviat aconseguir contactes que siguin útils. 
 • Prepara una presentació professional (elevator pitch). Quan arribi el moment d'interactuar amb els teus contactes, hauràs de presentar-los el teu projecte, idea de negoci o objectius professionals de manera breu. 
 • Contacta amb les persones d'interès. Potser aquest és el punt més complicat, una vegada que tinguis clar qui són aquestes persones d'interès has de localitzar-les. Aprofita l'oportunitat que t'ofereixen les xarxes socials, la informació que apareix en les diferents pàgines web i acudeix a esdeveniments de networking
 • Participa en esdeveniments de networking.  Assistir a esdeveniments presencials o virtuals t'ajudarà a crear o ampliar la teva xarxa de contactes. Existeixen diferents formats de esdeveniments. Per exemple, focalitzats en determinats sectors o en forma de conferències, congressos, fires, fòrums, etc.
 • Utilitza la xarxes socials professionals. Plataformes com LinkedIn, Sumry o Viadeo, són una magnífica possibilitat per a ampliar els teus contactes. Coneixeràs als contactes dels teus contactes i al seu torn als contactes que aquests tinguin. Encara que soni una mica a embarbussament les opcions són infinites.
 • Cuida la teva marca personal. Perquè uns altres et coneguin és imprescindible crear la teva marca personal en Internet i, concretament, en les xarxes socials. Separa el personal del professional i cuida tot allò que publiquis en la xarxa. 
 • Porta un registre. Tenir molts contactes si no mantenim un cert ordre i organització de poc servirà.  Mantingues un registre d'ells i actualitza'l de manera habitual.
 • Comparteix coneixements amb la teva xarxa de contactes. Alguna cosa que no pots oblidar és que al possible contacte que vols incorporar a la teva xarxa has d'oferir-li una mica d'interès. Pots ajudar-lo en alguna tasca, participar en els seus projectes o negocis o permetre-li accedir als que ja són els teus contactes.
 • Dóna seguiment als teus contactes. No t'oblidis d'ells. Mantingues una comunicació regular amb els contactes, qualsevol mètode pot ser d'utilitat, però l'important és que no et limitis a afegir-los a la teva llista, conserva visc l'interès.
Ara ja saps l'importants que són els contactes i com aconseguir-los, així que no deixis de fer ampliar les teves oportunitats de feina o de negoci mitjançant el networking.