Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Orientació Laboral

Borses de treball

Què és una borsa de treball?

Les borses treball constitueixen un recurs per creuar de manera efectiva persones que busquen feina i empreses o institucions que ho ofereixen. Es tracta d'un espai en el qual s'ofereixen un o diverses ocupacions i les persones es registren per a presentar la seva candidatura com a interessat.Actualment, la majoria de les borses de treball són online i es pot accedir a elles a través d'una pàgina web. Existeixen borses generalistes i altres més específiques, centrades en un sector concret, com les borses de treball públiques de personal docent.

Per formar part d'una borsa de treball has de completar el teu perfil professional i indicar les teves preferències laborals. D'aquesta manera, les empreses o les entitats que gestionen les borses de treball poden contactar amb tu quan existeixin ofertes que encaixin amb les teves competències i interessos.

En alguns casos, a més d'inscriure't en la borsa de treball presentant la teva candidatura, podràs apuntar-te a ofertes de feina concretes que es publiquin en el portal. És el cas de la borsa per a alumnes i exalumnes de les universitats.

Passos per inscriure't en una borsa de treball

1. Crea el teu perfil i aporta la documentació necessària. Segueix les indicacions de l'aplicatiu. En la majoria de casos, has d'emplenar una fitxa personal molt completa que inclou informació com a experiència professional i formació acadèmica i complementària, entre altres dades. També és possible que sigui necessari adjuntar el CV o una foto per al teu perfil.

2. Selecciona els àmbits o ofertes laborals d'interès. En algunes borses només et permetran triar l'àrea i/o l'àmbit geogràfic en el qual desitges treballar. En unes altres, podràs filtrar les ofertes que t'interessen per nom, categoria professional, sector, etc. i inscriure't en aquelles que s'adaptin al teu perfil. La teva candidatura la rebran les empreses i decidiran si s'adapta al perfil que estan buscant.

3. Fes un seguiment de la teva candidatura. La majoria de borses de treball online et permeten fer un seguiment de l'estat de la teva candidatura, indicant-te en quina fase del procés de selecció et trobes. Consulta periòdicament el teu correu electrònic per estar al dia de noves notificacions.

Exemples de borses de treball

A continuació, podràs trobar diferents tipus de borses de treball a les quals pots inscriure't online.

  • Borsa de treball de personal docent. Les Conselleries d'Educació de cada comunitat autònoma ofereixen vacants dirigides a aquelles persones que volen treballar com a docents interins en centres educatius públics, sempre que compleixin amb els requisits corresponents.
  • Borsa de treball de la sanitat pública. Dins de l'àmbit sanitari, pots consultar les borses de treball de contractació temporal de les Conselleries de Sanitat de les diferents comunitats autònomes. Hi ha diferents categories disponibles en funció de l'àrea professional i les titulacions requerides.
  • Borsa de treball de Correos. Cada cert temps, Correos obre convocatòries de borses de treball per a la cobertura de necessitats de caràcter temporal en llocs operatius. Consulta les bases en la seva pàgina web per obtenir més detalls.
  • Borses de treball de ETT. Les Empreses de Treball Temporal (ETT) es dediquen a reclutar treballadors per posar-los a la disposició d'altres empreses. Per a accedir a les ofertes de feina que gestionen les ETT, pots inscriure't directament a les ofertes completant el teu perfil o enviar el teu CV per a formar part de la base de dades. Si optes per la segona opció, la ETT contactarà amb tu quan rebi una oferta de feina que s'adapti al teu perfil.
  • Borses de treball del programa Alumni. Les universitats i centres de formació posen a la disposició de les seves diplomats borses de treball dins del programa Alumni (comunitat d'antics alumnes). Aquestes borses de treball estan principalment dirigides a titulats que estiguin buscant el seu primer treball.
  • Borses de treball per a treballadors autònoms (freelance). Existeixen borses de treball dedicades exclusivament a persones que treballen per compte propi. Aquestes pàgines web les gestionen empreses privades i posen en contacte a petites i mitjanes empreses amb professionals freelance que ofereixen els seus serveis.
  • Borsa de treball de l'Administració de Justícia. Algunes comunitats autònomes constitueixen borses de treball de funcionaris interins al servei de l'Administració de Justícia per donar resposta a les necessitats urgents de personal que no es poden cobrir amb personal funcionari. En el moment de presentar la sol·licitud, hauràs d'indicar el cos judicial al qual desitges accedir: mèdics forenses, gestió processal i administrativa, tramitació processal i administrativa o auxili judicial.
  • Borses de treball de serveis municipals d'ocupació. Molts ajuntaments gestionen borses de treball amb l'objectiu de cobrir vacants de caràcter públic o privat en el territori. Algunes d'aquestes entitats locals són, al seu torn, agències de col·locació, és a dir, fan tasques d'intermediació laboral per proporcionar un treball a persones desocupades i facilitar a les empreses el contacte amb els candidats que millor s'adeqüin a les seves necessitats.

Valora si algunes de les borses citades s'ajusten al teu perfil i als teus objectius professionals i explora quines borses tens a la teva disposició, ja que constitueixen un recurs útil per incorporar-te al mercat laboral o per millorar la teva posició en el mercat laboral.

Si desitges més informació sobre la recerca de feina, consulta els consells que et proporcionem per trobar feina a través d'Internet.