Grau d'Arqueologia

1116 Persones estan visitant aquest curs
Consulteu el preu
Sol·licita informació
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Grau d'Arqueologia
Sol·licita informació
Grau
Oficial / homologat
Presencial
Cerdanyola del Vallès (Barcelona)
240 crèdits
Consulteu el preu

Descripció

El grau d'Arqueologia és de nova creació a Espanya. Amb ell, es pretén que l'alumnat adquireixi els coneixements teòrics, metodològics i tècnics de l'Arqueologia, sense oblidar els coneixements teòrics i el rigor científic propis de la formació bàsica de tot historiador, perquè pugui treballar amb restes d'èpoques molt diverses.
L'Arqueologia consisteix a definir la interrelació dels vestigis materials de les comunitats del passat com a mitjà per accedir a l'estructura econòmica, política i ideològica de les societats que estudiem. Per a això, l'arqueologia necessita la contribució d'altres disciplines científiques que puguin proporcionar dades referents a la naturalesa i propietat dels objectes arqueològics com la geografia, la geologia, química, botànica, zoologia, antropologia, física, etc.
Espanya és, després d'Itàlia, el país europeu amb major patrimoni arqueològic. Encara i comptant amb una llarga tradició acadèmica i d'investigació en aquest àmbit, fins ara no es comptava amb un títol oficial específic en Arqueologia. En els últims anys, la demanda d'aquests titulats ha anat augmentant. Només a Catalunya es realitzen anualment 1.500 intervencions arqueològiques. D'una banda, la legislació obliga a les empreses constructores i d'impacte mediambiental a disposar d'informes d'impacte arqueològic i, en cas necessari, portar a terme excavacions dels terrenys. De l'altra, la creixent importància de l'arqueologia en la didàctica, difusió i gestió cultural i polítiques actuals de protecció i difusió del patrimoni com a eixos del desenvolupament local, han ampliat el ventall de possibilitats laborals existents,
La metodologia dels crèdits ECTS implica una avaluació continuada en la qual es valora tot el treball de l'estudiant.
Competències generals:
Conèixer els conceptes bàsics de la disciplina, la teoria arqueològica històrica i els seus desenvolupaments més recents i els processos històrics més rellevants; a més, disposar d'una perspectiva global i crítica dels problemes i debats als quals s'enfronta la disciplina.
Aplicar els coneixements adquirits als diferents, i cada vegada més nombrosos, camps d'activitat professional, tant als propis de la docència i investigació científica com als quals responen a la pràctica professional, gestió, protecció i difusió del patrimoni artístic.
Interpretar fenòmens significatius de la història i avaluar, en termes teòrics, metodològics i ètics, les investigacions arqueològiques amb l'objectiu d'emetre judicis crítics que impliquin una reflexió sobre la problemàtica actual, i una interpretació crítica del passat.
Transmetre a un públic especialitzat o no especialitzat, informació, idees, reflexions i solucions que afectin a la disciplina arqueològica.
Desenvolupar habilitats d'aprenentatge que li permetin continuar la seva formació per dur a terme estudis posteriors amb un elevat grau d'autonomia.

Competències transversals


Buscar, seleccionar i gestionar informació de manera autònoma, ja sigui en fonts estructurades (bases de dades, bibliografies, revistes especialitzades) com a informació distribuïda a la xarxa. Saber utilitzar les possibilitats d'Internet i les eines informàtiques bàsiques i especialitzades necessàries en la pràctica professional.
Dominar, en grau necessari, els idiomes rellevants en la pràctica professional.
Reconèixer i posar en pràctica les habilitats per al treball en equip: compromís, hàbit de col·laboració i capacitat per a la resolució de problemes.
Debatre en un context interdisciplinari partint del coneixement especialitzat adquirit.
Organitzar el temps i els recursos, reflexionar i controlar la qualitat del treball propi, els seus resultats i la seva representació.

Competències específiques
Conèixer la teoria arqueològica i la història, amb especial atenció als períodes prehistòric, antic i medieval.
Capacitat per realitzar treballs arqueològics i per valorar els diferents tipus d'investigació, els seus mètodes, tècniques i instruments d'anàlisis en arqueologia.
Capacitat per gestionar, preservar i difondre el patrimoni històric-arqueològic.
 

Destinataris

El perfil de l'estudiant del grau d'Arqueologia és el d'una persona amb un clar interès per les etapes més antigues de la història i per aquells aspectes que puguin ser abordats, en períodes més recents, amb els mètodes propis de l'arqueologia.
D'altra banda, l'arqueologia requereix, tant en l'anàlisi històrica com en la pròpia reflexió metodològica, persones amb capacitat d'anàlisi crítica i amb certa inclinació per a l'observació, la reflexió i el treball de camp. Finalment, també es valora la bona comunicació, oral i escrita, durant el procés d'aprenentatge de l'estudiant com en l'exercici de la seva tasca professional.
 

¿Necesitas información sobre cursos? Llámanos al 900 293 573

Llamada gratuita de lunes a viernes de 9h a 20h

Perspectives laborals

Arqueologia de camp. Gestió del patrimoni arqueològic. Museus, fundacions culturals, parcs arqueològics, etc. Ensenyament de la història i d'estudis històric-arqueològics. Docència i investigació en universitats i centres d'investigació públics i privats. Col·laboració en mitjans de comunicació i editorials. Assessorament cultural a diversos tipus d'institucions. Treball en les administracions públiques o gestió de projectes internacionals públics o privats
Grau d'Arqueologia
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Campus i seus: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Edifici Rectorat- Bellaterra 08193 Cerdanyola del Vallès (Barcelona)
Sol·licita informació
X