Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Les conclusions del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran

Article d'opinió

Este artículo es en catalán. Si quiere traducirlo puede utilizar herramientas web como ésta: http://www.softcatala.org/traductor/


  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Dolors Gordi i Julià, Secretària de Família i Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya
El Congrés Nacional de la Gent Gran (CNGG) és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i el Consell Consultiu de la Gent Gran (CCGG) que se celebra cada quatre anys. L'objectiu principal és definir el full de ruta que ha de guiar les polítiques públiques sectorials a curt i mitjà termini fins a la celebració del següent Congrés. Es tracta de donar respostes als principals reptes, necessitats i inquietuds de les persones grans, tot reflexionant sobre les diverses realitats.
 
La setena edició del Congrés va tenir lloc a Món Sant Benet (Sant Fruitós del Bages) el passat mes d'octubre i va aplegar més de 600 participants d'arreu de Catalunya, un èxit de participació que demostra fins a quin punt la gent gran està implicada en els afers que els són propis i en els col·lectius. Tots els inscrits van prendre part en els debats i en la redacció del manifest final i les conclusions en base a les dues ponències pactades, que duien per títol "Persona, societat i benestar" i "La Catalunya del futur" respectivament.
 
Durant la fase precongressual, que va resseguir totes les comarques catalanes al llarg de 2014, es van recollir prop de mil esmenes presentades pels 471 delegats acreditats en representació de les persones grans de tot el país. El Congrés va comptar amb la participació activa del president Artur Mas, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i va ser presidit per la biòloga Josefina Castellví, escollida Catalana de l'Any 2013 segons els lectors de El Periódico de Catalunya i l'audiència de TV3.
 
Per tant, ja veiem que estem parlant d'una ocasió important. Una cita que ens ha deixat com a llegat aquest instrument valuós, el manifest final on se'ns presenten les principals conclusions i reivindicacions del col·lectiu de la gent gran de Catalunya de cara al futur més o menys proper. En l'àmbit que ens ocupa, el de l'orientació i la formació de la gent gran, observem com cal incentivar més les persones grans a participar en l'activitat de la seva comunitat, en espais multigeneracionals on es promouen valors com ara l'associacionisme, la solidaritat i el voluntariat, allà on totes les generacions comparteixen coneixements i experiències. Aquest és un dels reptes pendents.
 
El manifest final del 7è CNGG també constata com n'és d'imprescindible poder rebre formació durant tota la vida. Aposta per l'estratègia de creixement intel·ligent i integrador del projecte Europa 2020 per a l'envelliment actiu i d'entorns amigables. Una actitud que també ha d'arribar a l'oci, on cal fer més passos endavant per fer-lo cada cop més variat, actiu i saludable, respectant i facilitant totes les opcions.
 
Cal afegir que quan parlem del terme "actiu" no ens referim només a la capacitat d'estar físicament actiu, sinó principalment a la participació. Un concepte ampli que també ha d'incloure necessàriament les persones amb dependència o en risc d'exclusió social. L'envelliment actiu és clau i aquí els serveis d'orientació hi tenen molt a dir, perquè estem parlant d'aprofitar el potencial de les persones grans, de solidaritat intergeneracional, d'eficiència i qualitat d'atenció, de preservació de l'autonomia i de la dignitat. Hem de promoure polítiques de formació contínua al llarg de tota la vida, essent sensibles als interessos de les persones grans i apostant pel seu desenvolupament integral. De tot plegat n'hem pres bona nota des de l'Oficina de la Gent Gran Activa de la Generalitat, que articula i articularà encara més ofertes formatives específiques ja sigui directament, a través d'entitats, dels consells consultius de la gent gran o de l'àmplia xarxa de casals d'avis, de pensionistes i jubilats existent arreu de Catalunya.
 
Deixa el teu comentari