Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Preparar-se per una jubilació activa

Article d'opinió


  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Olga Valls, Orientadora professional d'Educaweb
"Benvolgut amic,
La família bé, gràcies...el que més m'amoïna és que d'aquí tres mesos estaré jubilat. I és clar, quan comento que estic amoïnat perquè s'apropa aquesta data, les persones del meu voltant, especialment les que són més joves i lluiten per trobar o mantenir un lloc de treball, no entenen la meva inquietud perquè diuen que el seu desig és arribar-hi ben aviat.
 
Però és clar, tota la vida treballant.... d‘ara endavant, què faré? Com ocuparé el temps? A qui podré ser útil si ja no em necessiten?... Són preguntes que em faig i per les quals no tinc resposta. Saps d'algú que em pugui ajudar a posar ordre als meus pensaments i m'orienti sobre com afrontar aquesta nova etapa de la vida?"
 
Probablement, aquests són pensaments molt habituals entre les persones que estan a prop de jubilar-se... L'allargament de l'esperança de vida fa que cada vegada hi hagi més persones grans que d'un dia per l'altre deixen de formar part de la població activa i passen a formar part de la població inactiva; potser hauríem de començar a canviar aquest concepte, ja que moltes persones grans tenen tanta  o més activitat que algunes de més joves;  cultes, vitals, implicats socialment, predisposats a formar-se...
 
Tenir una actitud positiva d'actualitzar coneixements, de consolidar experiències, d'obrir noves expectatives i de potenciar iniciatives, és patrimoni de la persona, no de l' edat.
 
Què és la jubilació?

 
Jubilar, ‘experimentar una viva alegria', pres del ll. jubilare ‘llançar crits de gran goig'. 1a doc.: 1496, Roís de Corella...
DERIV.: Jubilació: ‘alegria exultant' (1496, Corella); ‘exempció de treball' [1647, DTo]...
Joan Coromines. Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana.
 
Perquè la jubilació sigui realment una etapa durant la qual la persona experimenti "una viva alegria", cal preparar-la, de la mateixa manera que es prepara, es planifica i s'organitza la carrera professional.
 
Què pot fer una persona que s'apropa a l'etapa de jubilació?  Un dels objectius de la persona serà el de definir el seu projecte ocupacional (no professional).
 
I com ho pot fer? Explorant els seus interessos, habilitats, personalitat i valors; descobrint les possibilitats que li ofereix la societat de posar-se en joc realitzant activitats no remunerades i d'oci; i coneixent l'oferta d'activitats formatives disponibles.
 
És per això que estem convençuts que per gaudir d'una vellesa amb plenitud, cal atendre les necessitats sociosanitàries i assistencials de la gent gran, però també i de forma proactiva, cal atendre també les necessitats psicosocials i ocupacionals d'aquestes persones.
 
I qui pot atendre aquestes necessitats? Els professionals que es dediquen a l'orientació professional, i que acompanyen les persones a prendre decisions relatives a la seva carrera professional i a la millora de la seva ocupabilitat quan treballen, seran els professionals que podran acompanyar les persones grans a definir el seu projecte ocupacional i a prendre decisions en relació a què fer, com aconseguir fer el que volen, si volen formar-se quina formació posa a disposició el sistema....
 
I actualment on pot anar una persona per rebre aquest servei? No és un servei fàcil de trobar, i no s'està oferint de forma sistemàtica. L'orientació ha de ser al llarg de tota la vida, en les transicions, els canvis que es donen i que s'han de convertir en oportunitats. És per això que Educaweb, que volem atendre a totes les persones que tinguin alguna necessitat en relació a l'orientació, perquè no se sentin soles en aquesta transició. És un gran repte per a un país acompanyar a les persones, al llarg de tota la seva vida, també quan ens fem grans, a construir un projecte de plenitud vital.
 
Deixa el teu comentari