Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Per triar escola: informar-se i decidir

Article d'opinió


  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Anna Ramis Assens, Professora associada del Grau d'Educació Infantil a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (Barcelona)
Per a les famílies triar escola per als seus fills és una decisió complexa. Perquè una escola és molt més que un edifici o el document del projecte educatiu. Una escola és el col·laborador més important de la família en l'educació dels fills.
 
Per poder fer bé el procés de tria, és important recollir el màxim d'informació,  formar-se un criteri i  prendre una decisió.
 
Com tenir informació?
 
1. Parlant i escoltant el parer d'altres persones: pares i mares amb fills ja escolaritzats, mestres de l'escola bressol, etc. que poden facilitar vivències i detalls que per formar el criteri. Tanmateix caldrà posar en quarantena els comentaris i les valoracions.
 
2. Deixant de banda els prejudicis. Tots tenim creences basades en tòpics, que guien les nostres decisions. Ser-ne conscient és el primer pas per decidir més lliurement. Les persones parlem dels llocs segons l'experiència que hi hem tingut. Per tant, és millor conèixer totes les escoles i deixar-se sorprendre per les seves realitats.
 
3. Mirant els espais web de les escoles. A mesura que un va veient , es pot formular preguntes que  es poden portar quan es vagi a les jornades de portes obertes.
 
4. Visitant les escoles. Allà cal fer atenció en "el que diuen les parets": Què hi ha penjat i de quina manera transmeten la vida d'escola i a part de les instal·lacions, i els serveis que ofereix l'escola (menjador, acollida, extraescolars), també serà bo preguntar per l'estabilitat de l'equip de mestres, la formació que tenen, etc.
 
Com prendre la decisió?
 
5. Cadascú, com a pare o mare, té la responsabilitat i el dret d'escollir el tipus d'escolaritat que vol per al seu fill o filla. Però cal ser conscient que el sistema educatiu té els seus mecanismes per regular la matrícula en els centres on la demanda supera l'oferta de places. La decisió de cada ciutadà  està sotmesa a unes normes per equiparar els drets de tots els pares i mares. Per prendre la teva decisió, doncs, cal posar en una balança les preferències i les possibilitats d'entrar en els centres educatius pels quals es vol optar.
 
6. Pensa en tota l'escolaritat del fill, no únicament en P3 del curs següent. Pensa les instal·lacions per als més menuts de l'escola (per jugar, per fer la migdiada...) però mira bé com és l'estil d'ensenyament i com són les activitats i els espais per als més grans de l'escola, és on el teu fill  passarà més anys!
 
7. Comparar la informació amb els criteris. Tenir criteri vol dir saber el que es vol  més enllà de: «El millor per al nostre fill o filla». Per tant cal tenir en compte la proximitat de la llar, l'estil educatiu, les necessitats especials dels fills i filles, l'oferta d'activitats extraescolar, de serveis d'acollida, servei de menjador, escola esportiva, de música...
 
8. Escollir escola per als fills és una decisió important. Cal temps per reunir la informació i prendre la decisió, però tot plegat segueix un calendari i funciona per  procés de preinscripció i matrícula oficialment establert. Finalment cal decidir tot tenint ben clar que "l'escola ideal" no existeix. Senzillament perquè és una escola, no una família, i no té els mateixos objectius ni responsabilitats.
 
En el llibret "8 orientacions per triar escola" que va publicar la Fundació Jaume Bofill trobareu més desenvolupats aquests punts i propostes per fer aquest procés.
 
I després de la tria, què? Doncs a partir de l'inici de l'escolaritat del fill, els pares comencen un procés de CONFIANÇA en els docents i l'escola.
 
Deixa el teu comentari