Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"Cada curs un 80% aproximadament dels joves participants retornen als estudis"

Entrevista

  • 25/11/2016

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Entrevista a Merche Garcia, Pta. de l'Associació Joves i Projectes per a la Inclusió (JAPI). Guayadora del tercer premi a la categoria Institucional 2016

Quina importància té la realitat social en el naixement d'aquest projecte? 

El projecte Avança + TastaOficis i la nostra entitat, JAPI, neixen justament per intentar donar resposta a una realitat social molt present al barri i a la ciutat: la situació de vulnerabilitat i risc en què es troben molt joves que han abandonat els estudis sense obtenir cap mena de titulació i que tenen greus dificultats per accedir al mercat laboral.  

Treballem amb joves, entre 16 i 18 anys, que es desvinculen del sistema educatiu i no se senten motivats per vincular-se a cap tipus de formació. Amb la crisi econòmica el seu accés al món laboral és molt difícil. Es tracta de joves que han perdut, sovint, la confiança en ells mateixos i que requereixen d'un acompanyament que els permeti recuperar-la i adquirir hàbits i competències que facilitin el seu retorn a espais formatius.
 
Com es creen els vincles necessaris per mantenir motivat a l'alumnat? 

Estant presents. El més important és escoltar-los, fer-los conscients que el seu itinerari el tracen ells mateixos i que ens tenen al costat per acompanyar-los en aquest camí, però que són ells mateixos els que han de decidir el seu futur i els objectius que es marquen. Des del projecte s'ofereixen espais de tutoria que permeten un treball individualitzat amb cadascun dels i les joves i que ajuden a anar treballant aquest vincle.
 
Seria possible aquest projecte sense la xarxa de col·laboradors públics i privats?

Clarament no. La nostra és una entitat jove i petita que treballa en col·laboració amb altres entitats i recursos del territori. Tenim l'enorme sort de comptar amb la cessió d'espais per al desenvolupament del projecte cedits per l'Esplai La Florida i utilitzem també altres recursos i espais municipals, com el Centre Municipal de Creació Multimèdia Torre Barrina, on realitzem la formació en audiovisuals i als quals volem agrair el seu suport.

També estem en contacte amb els Instituts, els Serveis Socials, el Programa d'Orientació i Acompanyament municipal, els recursos d'Inserció Laboral i altres entitats del territori... Ens agrada treballar en relació amb les entitats i agents educatius i socials del territori i que els i les joves les coneguin i puguin desenvolupar-hi projectes dins la seva formació. 
 
Quins resultats han obtingut? Han aconseguit que els 15 estudiants que hi fan el programa cada curs millorin la seva situació educativa i/o laboral? 

Els resultats ens encoratgen a seguir treballant. Cada curs un 80% aproximadament dels joves participants del programa retornen als estudis accedint a Programes de Formació i Inserció, Cursos Ocupacionals, Escoles d'adults...

Per a nosaltres és un orgull veure joves que han passat per l'entitat i que ens visiten per dir-nos que les coses els van bé i són feliços. Això és el més important. Sovint arriben joves en situacions molt complexes, molt desmotivats i que no es plantegen objectius de futur. Veure que tenen expectatives, que creuen que són capaços de fer allò que es proposin ens omple de satisfacció. No tots els casos ho aconsegueixen, és clar, cadascú necessita el seu temps i trobar el seu moment. Però la gran majoria valora la importància de seguir formant-se i es vincula a algun recurs formatiu.
 
Què ha estat el més difícil i el més fàcil de tot?

El més difícil potser és establir el vincle amb els joves. Cal invertir-hi molt de temps i els inicis sempre són complicats. Parlem de joves que es troben desvinculats de tot i que han tingut ja alguns fracassos a la seva vida. Cal tractar-los amb molta cura i procurar que el seu pas pel programa no suposi un altre fracàs sinó tot el contrari, una oportunitat. Aconseguir que es vinculin, que sentin el projecte com a seu i que s'impliquin no és fàcil, però s'aconsegueix. I trobar recursos per poder tirar endavant el projecte amb qualitat sempre és complicat. Però això no ens espanta. Sempre hem aconseguit tirar endavant i destinem moltes energies a que els nostres projectes siguin viables i sostenibles en el temps.

El més fàcil potser ha estat trobar col·laboradors. Aquest projecte engresca, és molt ben rebut i hem tingut l'enorme sort que altres entitats del municipi hagin col·laborat amb nosaltres tant en la cessió d'espais i materials com en el desenvolupament d'activitats del projecte. Això és molt enriquidor i ens fa pensar que realment estem donant resposta a una necessitat, que un projecte com aquest era (i és) molt necessari a la ciutat.
 
Cap a on volen créixer en el futur?

Ens agradaria poder arribar a més joves, poder obrir més places i grups i ampliar el nombre de Tastets d'oficis que oferim. Cada curs queden nois i noies en llista d'espera i ens agradaria poder donar-los cabuda al projecte. Per això ens calen més recursos i treballem dia rere dia per aconseguir-los i anar creixent.

Però també volem treballar des de la prevenció perquè els i les joves no els calgui un projecte com el Tasta Oficis i no es desmotivin i abandonin els estudis. Per així aquest curs hem iniciat un nou projecte de Diversificació Curricular en el que participen 33 joves de 3er i 4t d'ESO de 9 instituts de la ciutat. A través del treball per projectes relacionats amb l'esport, els audiovisuals, la jardineria i la utilització del mòbil com a eina d'aprenentatge treballem de forma conjunta amb els instituts perquè aquests joves acabin la secundària obligatòria.
A JAPI les idees no ens falten...volem seguir creixent en projectes i seguir treballant per a la millora de la situació dels nostres joves.
 
Què significa per a vosaltres haver guanyat el premi Educaweb? Com l'utilitzareu?

Estem molt i molt contents! Per a nosaltres és un reconeixement molt important a la nostra feina i ens encoratja a seguir treballant. És una injecció de motivació molt important. Guanyar aquest premi ens permet fer una millor difusió del projecte, donar-nos a conèixer, establir vincles amb altres institucions i entitats... 
 
Deixa el teu comentari