Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

"Aquest projecte és la porta d'entrada a l'ocupació i al desenvolupament d'habilitats"

Entrevista


  • Valora

  • Deixa el teu comentari
María Calvo Pesini, Directora de Gestió del Talent i Responsabilitat Corporativa del Grup Vips
Podria explicar amb un cas real en què consisteix el projecte El camí a l'ocupació?
 
Tenim múltiples històries de persones reals que donen vida al projecte El camí a l'ocupació. Una d'elles és la d'en Valentín. En Valentín pertany a la segona generació d'una família arribada de Guinea Equatorial a la recerca d'un futur millor. Després de passar difícils circumstàncies econòmiques i familiars, un curs de cuina de l'Associació Pinardi el va portar al Grup Vips per realitzar-ne les pràctiques. Allí va cridar l'atenció dels superiors per la inquietud i les ganes d'aprendre i va aconseguir el primer contracte. Era l'any 2015, avui en Valentín té un lloc de responsabilitat en la cuina d'un dels Vips més grans de Madrid i ha començat la preparació per ser mànager en el restaurant.
 
Dins del Grup Vips hi ha moltes històries com la d'en Valentín, que van començar a escriure's quan l'empresa va consolidar els programes d'inserció laboral en un itinerari complet per ajudar els joves a incorporar-se al món del treball.


 
Com ha evolucionat el projecte, des que es va crear el 2011, fins ara? Quines millores s'hi han dut a terme?
 
El projecte es va iniciar amb la Taula dels joves, una trobada entre representants de diferents grups d'interès i dinamitzat pel Grup Vips en el qual preguntàvem com podríem crear un projecte que donés resposta a les necessitats dels joves del moment. A partir d'aquí vàrem començar a crear un projecte de pràctiques per a persones que, després d'una temporada d'abandó escolar, tornaven a recuperar els estudis amb un interès en el sector de la restauració.
 
Posteriorment, de la mà de la Fundació Tomillo vàrem iniciar el projecte Formació compartida, en el qual professionals de diferents àrees de la companyia, aportaven els coneixements i l'experiència professional en les parts del currículum formatiu de la Formació Professional d'Hostaleria que consideraven que necessitaven més suport. Això es va fer aplicant-ho a en diferents entitats socials i augmentant el nombre d'incorporacions laborals de joves que es duien a terme després de finalitzar el període formatiu.
 
L'últim pas el vam donar fa tres anys quan ens vam adonar que hi havia joves que necessitaven suport en el desenvolupament d'habilitats prelaborals, ja fos perquè portaven molt temps fora del sistema o perquè eren persones d'altres països que acabaven d'arribar a Espanya, com és el cas de persones sol·licitants d'asil. En aquest punt, vàrem dissenyar En la línia de sortida, una primera etapa de tot el procés en el qual, amb el suport de mentors, tutors i d'una formació específica, es treballa el desenvolupament d'aquestes habilitats que faciliten la incorporació al mercat laboral. D'aquesta manera, fa tres anys que vàrem tancar l'itinerari complet, creant un camí que parteix des del desenvolupament d'habilitats prelaborals, intervé en els programes formatius de restauració, facilita l'entrenament pràctic i fomenta la incorporació laboral de persones en situació de vulnerabilitat, tot això de la mà de més de 20 entitats col·laboradores.
 
"Gràcies a aquest projecte, 823 joves van participar en algun tipus de formació amb els professionals del Grup Vips i 406 van realitzar pràctiques en els nostres establiments, i van millorar de manera clara l'empleabilitat".
 
Quin percentatge de joves que participen en les primeres fases del projecte aconsegueixen incorporar-se a alguna de les empreses que conformen la companyia?
 
De tots els joves que finalitzen les pràctiques, el 26 % s'incorporen a treballar amb nosaltres. Un dels objectius del projecte és que els participants reprenguin la motivació per l'estudi, per això, en moltes ocasions, els joves continuen la formació acadèmica i, posteriorment, un cop finalitzada, tornen a contactar amb la companyia per incorporar-s'hi. Addicionalment, per la diversitat del col·lectiu es poden donar altres raons personals i individuals per no continuar amb nosaltres.
 
De quina manera s'han implicat els empleats de l'empresa en el projecte?
 
La implicació dels professionals de la companyia és molt alta, perquè tenen l'oportunitat de participar de manera voluntària tant en les formacions que s'imparteixen en els diferents cursos d'hostaleria de les entitats socials com durant el període de pràctiques dels joves com a tutors i/o mentors. Durant el 2017, 185 professionals van participar com a tutors d'aquests joves.
 
Quins han estat els principals assoliments del projecte?
 
Si parlem de nombres, gràcies a aquest projecte, 823 joves van participar en algun tipus de formació amb els professionals del Grup Vips i 406 van realitzar pràctiques en els nostres establiments, i van millorar de manera clara l'empleabilitat. Però si parlem de l'intangible, per a nosaltres aquest projecte és la porta d'entrada a l'ocupació, al desenvolupament d'habilitats, a l'entrenament en un entorn real, tot això per part dels joves, però també per part dels voluntaris que hi participen. És la possibilitat de connectar amb altres realitats, de millorar la vida de les persones, d'aportar el coneixement, l'experiència i el millor d'ells mateixos a la comunitat.


 
Quin paper juguen la Fundació Exit i la Fundació Tomillo en el projecte?
 
Les dues entitats són clau en el desenvolupament del projecte perquè van ser les primeres que hi van participar activament en el desenvolupament de les diferents fases. Posteriorment, s'hi van incorporar altres entitats socials, per arribar a construir, ara mateix, un projecte de més de 20 ONG que el fan possible
 
Què significa per al Grup Vips haver guanyat el premi Educaweb? Quina utilitat creu que tindrà per al projecte?
 
Rebre el premi és un reconeixement a l'esforç i a la implicació de moltes persones que el fan possible. L'èxit d'aquest projecte es deu a totes elles i aquest premi és per a totes elles, tant per a les persones voluntàries que hi participen aportant el coneixement, l'experiència i el temps com per als joves que s'esforcen i aprofiten les oportunitats que se'ls dona. Rebre aquest premi ens empeny a seguir construint i avançant per arribar cada any una mica més lluny.

Imatges: Educaweb i Grup Vips
Deixa el teu comentari