Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Només 2 de cada 10 famílies desitja que els seus fills estudiïn Formació Professional

Notícia

El 60% dels pares i mares aconsella als seus fills sobre els seus estudis i el 77% considera que existeixen prejudicis cap als cicles formatius, segons un informe de CaixaBank Dualiza i Educar es Todo

  • 27/10/2022
  • Temps de lectura 8 mins

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Diversos organismes nacionals i internacionals asseguren que el 2025 la meitat de les ofertes laborals seran per a titulats de Formació Professional i, no obstant això, poques són les famílies que valoren aquesta modalitat formativa: només el 23% desitja que els seus fills estudiïn FP, enfront del 57% que es decanta per la universitat, segons el  II Estudio sobre la percepción de la Formación Profesional de madres y padres.
 
L'informe, elaborat i presentat recentment per CaixaBank Dualiza i Educar es Todo, posa de manifest la influència de les famílies en l'elecció d'estudis dels seus fills, i que continua existint una percepció negativa cap a l'FP. De fet, la recerca revela que el 77% dels pares i mares considera que a Espanya existeixen prejudicis cap a la Formació Professional, encara que quan són consultats sobre els seus propis, només el 23% reconeix tenir-los.
 
A més, el 20% ha assenyalat que se sentiria decebut si els seus fills optessin per estudiar un cicle formatiu i un 10% fins i tot ha reconegut haver realitzat comentaris negatius sobre aquests estudis, segons l'informe.
 
La recerca busca conèixer el paper que les famílies exerceixen en l'elecció d'estudis dels seus fills i saber fins a quin punt els condicionen cap als diferents itineraris formatius, així com saber què pensen de l'FP. A continuació, coneix altres resultats més rellevants de l'estudi:
 

El 60% de les famílies aconsella als seus fills sobre els seus estudis

L'informe demostra que els pares i mares intenten influir en les decisions dels seus fills sobre el seu futur acadèmic i professional: el 60% els aconsella sobre els seus estudis i en el 65% dels casos els recomana estudiar una carrera universitària.
 
A més, prop del 30% de les famílies admet haver tractat de condicionar als seus fills perquè estudiïn un grau universitari quan parlen amb ells sobre el seu projecte de vida i professional.
 
Així mateix, el 37% dels pares i mares considera que són ells els que més influeixen en la decisió que prenen els seus fills sobre el seu futur acadèmic i professional, per sobre de l'escola, els docents o els amics.

 
6 de cada 10 famílies creu que els universitaris tenen més ocupació

Altra dada de l'estudi que corrobora la percepció poc positiva que els pares i mares respecte a l'FP és que el 60% creu que les empreses prefereixen contractar titulats universitaris, i que el 30% pensa que els estudiants d'FP tenen menys èxit professional.
 
Així mateix, alguns pares i mares que han participat en un vídeo sobre els prejudicis de l'FP, elaborat per CaixaBank Dualiza, assenyalen alguns d'ells, com que "els sous són més baixos, les sortides professionals són menors".
 
No obstant això, aquestes creences són errònies, sobretot quan un informe recent d'Infoempleo i la consultora Adecco assenyala que el 2021 el 36,7% de les ofertes de treball sol·licitaven titulats d'FP, enfront del 36,4% que buscaven universitaris.
 

La percepció sobre l'FP és negativa, però en menor mesura que el 2020

El  II Estudio sobre la percepción de la Formación Profesional de madres y padres compara les dades d'aquesta segona edició respecte a la primera, elaborada el febrer de 2020, destacant que la percepció de les famílies sobre l'ocupabilitat de l'FP ha millorat i el coneixement sobre l'FP Dual, també.
 
Així, ara són menys els progenitors que creuen que les empreses valoren més les carreres universitàries que l'FP, i s'ha reduït en gairebé un 12% el percentatge dels que pensen que comptar amb un títol universitari millora les oportunitats d'ocupació.
 
D'altra banda, les preferències de les famílies sobre els estudis dels seus fills es decanten menys pels estudis universitaris: abans de la pandèmia, el 66% preferia que estudiessin una carrera universitària, mentre que aquest any només el 56% d'ells ho considera així.
 

La formació de les famílies determina com valoren l'FP

Una altra dada rellevant de l'estudi de CaixaBank Dualiza i Educar es Todo és que la influència de l'estrat sociocultural de les famílies és determinant en la seva percepció i preferències sobre la Formació Professional. Així, com més alta és la classe social dels progenitors, menor és el percentatge de famílies que prefereixen que els seus fills estudiïn un cicle formatiu.
 
D'altra banda, l'informe revela que, a major nivell d'estudis, més alt és el percentatge de famílies que prefereixen que els seus fills estudiïn un grau universitari, mentre que els pares i mares que tenen estudis mitjans i bàsics es decanten més per l'FP com a opció formativa per als seus fills i filles.
 
Aquests resultats coincideixen amb els d'altres estudis realitzats anteriorment per organismes internacionals, com l'OCDE.
 

Una nova campanya per a posar en valor l'FP

L'estudi forma part de la campanya Redefiniendo el futuro profesional, mitjançant la qual es busca desmuntar els prejudicis heretats sobre l'FP que continuen vigents en la societat i "situar en primera línia de debat la necessitat d'oferir més informació sobre aquesta modalitat formativa a les famílies", indiquen CaixaBank Dualiza i Educar es Todo a través d'un comunicat.
 
I és que la Formació Professional "no s'ha explicat bé, no s'ha donat informació suficient sobre l'FP, sobre les sortides que té, sobre el que poden estudiar", opina una mare consultada sobre el tema en un vídeo de la campanya.
 
Informar-se sobre les oportunitats que proporciona l'FP resulta fonamental per als pares i mares i per això "ha de ser una prioritat fomentar i impulsar les tasques d'orientació, perquè les famílies i els estudiants puguin accedir a la realitat de totes les opcions formatives que tenen al seu abast", indica Paula San Luis, directora de CaixaBank Dualiza, a través d'un comunicat.
 
Sobre aquest tema, l'informe revela que 6 de cada 10 famílies troben a faltar més suport per a educar i orientar als seus fills respecte al seu futur acadèmic i professional, tant per part de l'entorn escolar com de les administracions.
 
Si vols saber més sobre les dades de l'informe o de la campanya Redefiniendo el futuro profesional, accedeix a l'estudi aquí.
 
 

Sabies que…?

  • En els últims anys les matriculacions en FP Dual s'han multiplicat fins a aconseguir els 37.841 estudiants en el curs 2020-2021. Cada vegada són més els centres que la imparteixen, 1.147 en el mateix període, segons l'estudi.
 
  • Els titulats d'FP tindran més oportunitats de trobar ocupació, ja que, a futur, 2 de cada 3 llocs de treball que es creïn a Espanya formaran part de la categoria de "tècnics i professionals", assegura l'informe.
Deixa el teu comentari