Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

'Prompt engineers' i especialistes en Dret aplicat a la IA: professionals amb futur

Notícia

La integració de la intel·ligència artificial en els llocs de treball comportarà la creació de noves professions i habilitats, però també n'afectarà negativament d'altres

  • 13/07/2023
  • Temps de lectura 5 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


La irrupció tecnològica i més concretament l'arribada de la intel·ligència artificial (IA) en l'entorn laboral, serà el principal factor que farà canviar els llocs de treball en els pròxims anys. De fet, més del 85% de les companyies preveu que les seves plantilles i instal·lacions es modificaran a causa del creixent ús de la IA en l'àmbit laboral, segons l'Informe sobre el Futuro del Empleo (2023), publicat pel Fòrum Econòmic Mundial. 

Algunes ocupacions es veuran reemplaçades per la IA i unes altres es transformaran, però també apareixeran nous perfils professionals, que les empreses demandaran per fer front a les seves necessitats futures. Així ho recull l'informe Digital Talent Overview 2023. Analizando el estado del talento digital, elaborat per Mobile World Capital Barcelona.
 

Els perfils relacionats amb la IA que les empreses demanaran més

Concretament, l'adopció de la IA generativa, és a dir aquella que està enfocada en la generació de contingut original a partir de dades existents, implicarà canvis en el mercat laboral actual, que comportarà el sorgiment de noves professions com la de prompt engineer (Enginyer d'instruccions), on la seva funció principal serà la d'exercir d'enllaç entre el tècnic i la intel·ligència artificial. "La IA generativa anirà millorant el seu coneixement i, per poder treure'n el màxim profit, caldrà conèixer en profunditat el tipus de preguntes i la interacció que cal tenir amb aquestes", detallen els experts consultats en aquest informe. 

Les companyies que integrin la IA en les seves tasques diàries necessitaran d'aquests perfils que ajudin als tècnics a fer consultes a l'eina, així com a elaborar una guia de bones pràctiques que doni suport a la resta de treballadors perquè aconsegueixin desenvolupar-se correctament amb la IA, ja que aquesta "no és la solució a tots els problemes, doncs cal revisar els treballs que realitza", argumenta l'estudi. 

Una altra ocupació que sorgirà lligada a la intel·ligència artificial és la d'auditor d'equitat i de biaixos d'algoritmes, ja que l'estudi alerta que aquest tipus d'eines comporten molts reptes respecte a la transparència, l'ètica, la seva intel·ligibilitat i neutralitat. 

No obstant això, també afloraran noves especialitats en professions més tradicionals com l'advocacia, on emergiran experts en Dret aplicat a la IA generativa, relacionat amb els límits legals que aquesta tecnologia hauria de tenir. Així mateix, es necessitaran auditors d'IA per verificar la informació generada i resguardar la seva privacitat, apunta l'estudi. 

Els experts coincideixen en que creixerà la demanda d'ocupacions relacionades amb
la intel·ligència artificial com ara formadors, analistes de dades, especialistes en governança de dades, dissenyadors d'interfícies i experts en usabilitat de sistemes d'IA i en ciberseguretat, entre d'altres.
Nuevos trabajos ligados a la IA
L'arribada de la IA en l'entorn laboral portarà a l'aparició de nous perfils profesionals. Imatge: Freepik.

Quines feines es veuran beneficiades o perjudicades per l'arribada de la IA?

Els experts consultats en aquest informe indiquen que els llocs de treball que es veuran menys afectats per la irrupció de la IA són els relacionades amb les tasques manuals, com per exemple els fusters. També es veuran menys impactats aquells sectors relacionats amb les cures de les persones, així com les ocupacions lligades a l'àmbit de l' educació. 

Per contra, les professions que es veuran més afectades per la IA són aquelles relacionades amb la programació, el disseny gràfic, l'àmbit legal i el periodisme, així com les professions relacionades amb el llenguatge, com els dobladors, escriptors, traductors i transcriptors

"A diferència d'altres revolucions industrials aquesta afectarà posicions qualificades amb sous més alts perquè incideix en activitats de gestió de la informació i creativitat", indica l'estudi. 

No obstant això, aquests canvis no seran immediats. Els experts indiquen de forma majoritària que hi haurà un reemplaçament poc significatiu a curt termini (3 anys) i que aquest afectarà a pocs àmbits laborals. Tanmateix, en un termini màxim de 10 anys, el 85% d'ells opina que el reemplaçament que comportarà la implantació de la IA serà mitjà o alt.
La IA automatizará las tareas rutinarias
La IA té un impacte positiu en l'eliminació de tasques rutinàries, que comportarà un estalvi de temps en les feines. Imatge: Freepik.

La intel·ligència artificial permetrà eliminar tasques rutinàries

Les eines d'IA generativa poden esdevenir un suport significatiu en una sèrie d'activitats que són necessàries, però que comporten una inversió de temps elevada per part del treballador. La intel·ligència artificial té un impacte positiu en l'eliminació de tasques rutinàries que a la vegada comporta un estalvi del temps, segons l' informe. 

Els experts coincideixen en que la IA permetrà automatitzar més de la meitat de les tasques diàries (55,4%) en la professió d'il·lustrador, seguit dels advocats i els programadors, tots dos amb un 44,6% de tasques automatitzables. 

Per contra, les professions relacionades amb el sector educatiu (31,6%) i sanitari (26,8%) tindran un nombre baix de tasques susceptibles a ser automatitzades. Finalment, només el 16,1% dels treballs exercits pels cuiners o xefs es podran automatitzar. 

"Si la IA generativa confirma les expectatives de funcionament, en uns anys serà impensable treballar sense aquest tipus d'eines, com passa en l'actualitat amb ordinadors, connexió a internet, eines de programari, etc.", conclou l'informe.

Fitxa tècnica

L'informe Digital Talent Overview 2023. Analizando el estado del talento digital, ha estat elaborat per Mobile World Capital Barcelona, una iniciativa que impulsa el desenvolupament digital de la societat i ajuda a millorar la vida de les persones a nivell global. 

L'estudi analitza les tendències del talent digital i l'impacte de la IA generativa en el mercat laboral. 

Per a l'obtenció de les dades, l'estudi es nodreix de fonts d'informació de referència a nivell local i internacional, així com de l'anàlisi de dades de diferents plataformes de treball i de veus expertes d'empresaris rellevants del sector.

 

Sabies què…?

  • La demanda de perfils d'intel·ligència artificial s'ha triplicat respecte l'any 2021, mentre que el volum de professionals ha crescut un 87%.
 
  • Els perfils d'expert en ciberseguretat (56.000€), API (Interfície de Programació d'Aplicacions, en les seves sigles en anglès) (53.800€) i intel·ligència artificial (48.954€) són els més ben remunerats.
 
  • Les ofertes de feina que han mostrat un major increment en l'últim any han estat les vacants en intel·ligència artificial (+312%).
Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari