Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Gran èxit de participació en els Premis Educaweb 2023!

Notícia

Descobreix els projectes guanyadors de la 16a edició dels guardons i els detalls de la primera cerimònia presencial després de la pandèmia

  • 27/11/2023
  • Temps de lectura 8 mins

  • Deixa el teu comentari
  • Valora


Els projectes d'orientació acadèmica i professional adreçats als joves, especialment als que es troben en situació de vulnerabilitat, han estat guardonats en la 16ª edició dels Premis Educaweb, que ha tornat a la presencialitat al Hub Social de Barcelona aquest 23 de novembre.
 
La festa de l' orientació ha servit per posar en relleu que orientar les persones resulta clau per millorar la seva inserció laboral, reduir l'abandonament escolar primerenc i acompanyar-les en la presa de decisions sobre el seu projecte de vida i professional, tal com ho evidencien també diversos organismes internacionals.
 
A més a més, que l'orientació acadèmica i professional està cobrant més importància ha quedat reflectit en aquesta nova edició dels Premis Educaweb, que ha vist augmentada la seva participació en més d'un 80%. I és que un total de 60 projectes d'orientació de 15 comunitats autònomes han optat als guardons.
 
Els Premis Educaweb han tornat a visibilitzar un any més la feina d'entitats, empreses, centres d'FP i professionals que contribueixen a millorar l'orientació acadèmica i professional de les persones i a posar-la en valor com un bé públic. Montserrat Oliveras i Bagués, cofundadora i directora editorial d'Educaweb, ha volgut recordat durant la cerimònia d'entrega dels premis que "les TIC i les eines d'IA, com ChatGPT, són útils per orientar, però inclús aquesta tecnología reconeix que la tasca dels orientadors sempre será fonamental".
 
A més, en aquesta tornada a la presencialitat dels Premis Educaweb, Josep Lluís Segú, director general d'Educaweb, ha volgut enviar un reconeixement a la tasca que realitzen els membres del jurat, els patrocinadors i els col·laboradors d'aquests guardons i ha destacat l'"especial qualitat dels projectes presentats en aquesta edición, que ajuden a les persones a formar-se per aconseguir un futur millor".
 
A continuació, coneix els projectes guanyadors dels Premis Educaweb 2023. Amb les iniciatives presentades enguany ja són gairebé 600 els projectes valorats durant tota la trajectòria d'aquests guardons, que han premiat més de 78 iniciatives orientadores des de la seva creació el 2008. 


Els guanyadors dels Premis Educaweb 2023

Categoria Institucions

El Premi Educaweb 2023 de la categoria Institucions ha estat per al projecte Orienta-2O, un proceso colaborativo de orientación para la construcción de carreras sostenibles de jóvenes en situación de riesgo social en las Escuelas de Segunda Oportunidad d'Andalucía.

 
Orienta-2O
Laura López, Ester Muñoz i Soledad Romero, representants de l'Associació Arrabal AID, la Fundació Don Bosco i la Universitat de Sevilla, respectivament. Imatge: Educaweb.


Es tracta d'una iniciativa desenvolupada per un equip de recerca de la Universidad de Sevilla, en col·laboració amb personal tècnic de l'Asociación Arrabal AID i Fundación Don Bosco, responsables de les set Escoles de Segona Oportunitat existents a Andalucía.
 
"Compartíem la necessitat de desenvolupar propostes d'actuació orientadores que es vagin acostant al desenvolupament del sistema integrat d'orientació al llarg de la vida", expliquen Soledad Romero-Rodríguez, Laura López Moreno i Ester Muñoz, representants de cadascuna de les entitats, en entrevista a Educaweb.
 
La finalitat d'aquest projecte és la de dissenyar i elaborar plans d'orientació professional per a joves de 15 a 29 anys en situació d'abandonament escolar primerenc i/o amb dificultats d'accés a l'ocupació a causa de la seva situació de vulnerabilitat social.
 
El jurat del certamen ha valorat principalment l'originalitat i innovació del projecte, així com la seva contribució a l'orientació acadèmica i professional de persones en risc d'exclusió social.
 

Premi iFP-Educaweb per a Centres de Formació Professional

El Premi iFP-Educaweb per a Centres de Formació Professional ha estat per a la Jornada de l'Automoció: orientació i especialització dels perfils tècnics. Quines competències valoren les empreses? Els perfils professionals més demandats del sector, del centre Monlau Formació Professional, de Barcelona, a Catalunya.
 

Monlau
Carlos Salazar, director de Monlau Formació Professional - Área d'Automoció, i Montse Barrera, directora del Departament d'Orientació i Promoció Laboral del mencionat centre, reben el premi per la millor iniciativa orientadora en centres d'FP. Imatge: Educaweb.


El projecte guanyador té per objectiu reunir representants d'empreses del sector de l'automoció, alumnat d'FP, i professorat d'aquest àmbit, en un mateix punt de trobada. En la Jornada de l'Automoció participen més de 800 persones i es realitzen diverses activitats com ara tallers, xerrades d'orientació acadèmica i professional, taules rodones, activitats de captació de talent i sessions de networking.
 
En aquest sentit, Carlos Salazar i Montse Barrera, director de Monlau Formació Professional - Àrea d'Automoció, i directora del Departament d'Orientació i Promoció Laboral de l'esmentat centre, respectivament, destaquen, en entrevista a Educawebque l'orientació ha de ser una responsabilitat compartida entre els centres d'ensenyament i les empreses del sector "per promoure la inserció laboral dels joves".
 
El jurat ha destacat la contribució d'aquest projecte a l'orientació i l'originalitat i innovació en el seu plantejament
 

Premi Dualiza-Educaweb per a Professionals

El Premi Dualiza-Educaweb de la categoria Professionals, patrocinat per CaixaBank Dualiza, ha estat per a Nobel Run, un joc de taula creat per Lorena Fernández Álvarez, directora de comunicació digital de la Universitat de Deusto, en col·laboració amb Pablo Garaizar, autor de diversos jocs, i Íñigo Maestro, artista audiovisual.
 

Nobel Run
Lorena Fernández guanyadora del premi en la categoria Professionals pel joc de taula Nobel Run. Imatge: Educaweb.


Aquesta iniciativa, procedent d'Euskadi promou les vocacions STEM entre els nens i nenes, donant visibilitat a les dones inventores, científiques i creadores de solucions tecnològiques, a través d'un joc basat en la construcció de piles de cartes. "Si volem una societat més justa on no es deixi ningú enrere, necessitem com a mínim que el talent femení estigui present en la ciència i la tecnologia", argumenta Lorena Fernández, en entrevista a Educaweb.
 
Nobel Run té com a finalitat transformar els estereotips de gènere i la desigualtat en la ciència mitjançant un enfocament lúdic i innovador. "Com que el joc forma part de la vida, ens semblava una manera innovadora d'entrar a les llars i les aules", explica Fernández.
 
L'objectiu de Nobel Run és que els participants aconsegueixin i gestionin un equip de recerca que els permeti obtenir el Premi Nobel. "El que busquem és que joves i grans comparteixin temps de qualitat i que sorgeixin preguntes durant el desenvolupament del joc", argumenta Fernández.
 
El jurat ha valorat la seva contribució a l'orientació acadèmica i professional, l'originalitat i innovació de la iniciativa, i també que es tracta d'un projecte molt consolidat.
 

Premi Bertelsmann-Educaweb d'Orientació per a Empreses

El Premi Educaweb de la categoria Empreses, que es lliura en col·laboració amb la Fundación Bertelsmann, ha estat per al programa Creamos Oportunidades en Hostelería y Turismo, de la Fundación Mahou San Miguel, a Madrid.
 

Mahou San Miguel
Isabel Ponce, responsable de projectes a la Fundació Mahou San Miguel rep el guardó pel projecte Creamos Oportunidades. Imatge: Educaweb.


Aquesta iniciativa, en la qual participen 16 centres formatius i més de 230 establiments d'hostaleria de tota Espanya, té per objectiu formar joves amb talent i vocació en els àmbits de l'hostaleria i el turisme facilitant-los formació i orientació acadèmica i professional contínua.
 
Virginia Luca de Tena, directora de la Fundación Mahou San Miguel destaca, en entrevista a Educaweb, que aquest projecte "és més que un programa formatiu, és una xarxa d'educació i ocupació que busca que tots els joves comptin amb orientació i acompanyament per poder assolir les seves metes amb èxit".
 
El jurat ha valorat el treball en xarxa del projecte, la consecució dels objectius, projecció i continuïtat prevista de la iniciativa, així com la coherència entre la justificació teòrica, els objectius, les activitats, els recursos i la metodologia exposada.
 

Nova York guanya la Menció Ciutat Orientadora 2023

La 8ª Menció Ciutat Orientadora ha recaigut en la Ciutat de Nova York (Estats Units), que ha estat reconeguda per l'àmplia varietat de serveis d'orientació i assessorament que ofereixen en conjunt els departaments d'Educació, Joventut i Serveis Socials de l'administració pública de la ciutat. Aquests van acompanyats de polítiques i iniciatives per brindar orientació acadèmica i professional a tota la ciutadania.
 

Sibonha
Siobhan Neary, professora i directora de l'International Centre for Guidance Studies, com a representant del jurat, atorga la Menció Ciutat Orientadora 2023 a la ciutat de Nova York. Imatge: Educaweb.


Aquest guardó internacional, nascut el 2016, que reconeix i visibilitza una ciutat del món que disposa d'un projecte integral i coordinat d'orientació acadèmica i professional, ha premiat Nova York per implicar diferents agents en l'orientació dels seus ciutadans, i donar-los a aquests l'oportunitat de rebre acompanyament gratuït per part d'orientadors, d'assistir a tallers per afrontar la recerca de feina, o bé formar-se per millorar les seves competències digitals, entre altres activitats, perquè construeixin el seu projecte acadèmic i professional.
 
El jurat de la Menció Ciutat Orientadora ha valorat especialment que la ciutat realitzi activitats destinades a empoderar les famílies per implicar-les en l'orientació dels joves, especialment quan es graduen de secundària o es preparen per a la universitat.
 
Vols conèixer a fons els projectes guanyadors dels Premis Educaweb 2023? Recorda que pots descarregar i consultar més informació a la pàgina dels Premis Educaweb. I si t'has perdut la cerimònia podràs veure'n un resum al nostre canal de YouTube pròximament.


Patrocinadores y colaboradores de los Premios Educaweb

Noelia Carmona Núñez Redactora
Sóc periodista, redactora i editora de continguts a Educaweb, on també gestiono les xarxes socials corporatives.

Vaig estudiar el Grau en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona amb Menció en Periodisme Especialitzat en Cultura i Societat. Treballo a Educaweb amb la il·lusió d'informar les persones perquè prenguin decisions sobre el seu futur acadèmic i professional a través de les nostres publicacions sobre formació, educació i treball.
Deixa el teu comentari