Menció Ciutat Orientadora

 
La Menció Ciutat Orientadora pretén reconèixer i atorgar visibilitat als projectes integrals d'orientació acadèmica i professional que realitzen les administracions públiques de les ciutats del món.

Aquest guardó internacional va néixer el 2016, fruit del projecte Guiding Cities del Programa Erasmus+ de la Unió Europea. Quan el projecte va finalitzar, D'EP Institut, com a líder, i Educaweb, van acordar donar-li continuïtat en el marc dels Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional per  premiar les ciutats del món que destaquen pel seu compromís amb l'orientació acadèmica i professional.

El reconeixement té la voluntat d'identificar i posar en valor pràctiques de referència en orientació vinculades al territori. Per triar la ciutat guanyadora, un jurat format per acadèmics internacionals analitza els indicadors següents:

 

  • La governança i la coordinació dels serveis d'orientació.
  • L'accessibilitat i el coneixement dels serveis d'orientació per part de la ciutadania.
  • Les metodologies mitjançant les quals es presten els serveis d'orientació.
  • Les mesures que es realitzen per a la promoció de l'orientació i l'aprenentatge al llarg de la vida.
  • El foment de l'apoderament en els processos de decisió i desenvolupament personal de la ciutadania.
  • Les competències i habilitats dels professionals d'orientació que brinden assessorament.
  • Un marc comú i normes de qualitat.
  • L'avaluació del projecte d'orientació.
 

El jurat de la Menció Ciutat Orientadora

 

El jurat de la 8a Menció Ciutat Orientadora, que se celebrarà aquest 2023, està format pels membres següents:

Beatriz Malik. Professora d'Orientació Educativa i directora del departament d'Orientació Educativa, Diagnòstic i Intervenció Psicopedagògica (MIDE II-OEDIP) de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED).

Màrius Martínez. Professor titular d'Orientació Professional en el departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i president del Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (European Consortium of Innovative Universities, ECIU). Investigador principal i coordinador del grup de recerca en Diversitat i Orientació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Siobhan Neary. Professora i directora del International Center for Guidance Studies (iCeGS) de la University of Derby (Regne Unit).

Nova York (Estats Units), guanyadora de la Menció Ciutat Orientadora 2023

La 8a Menció Ciutat Orientadora ha estat per a la ciutat de Nova York (Estats Units).

 

La ciutat de Nova York ha estat reconeguda en la 16a edició dels Premis Educaweb amb la Menció Ciutat Orientadora per la seva àmplia varietat de serveis d'orientació i assessorament que ofereixen en conjunt els departaments d'Educació, Joventut i Serveis Socials d'aquesta urbs.

 

Mitjançant aquesta iniciativa, els nevaiorquesos tenen l'oportunitat de rebre acompanyament gratuït per part d'orientadors, assistir a diversos tallers per afrontar la recerca de feina, o bé formar-se per millorar les seves competències digitals, entre altres activitats per augmentar les seves oportunitats de construir el seu projecte acadèmic i professional.

 

 

Altres ciutats guanyadores de la Menció Ciutat Orientadora

 

A continuació pots conèixer altres ciutats guardonades que destaquen per la seva vocació orientadora:

 

Menció Ciutat Orientadora 2022: Bolònia (Itàlia)

En la 15a edició dels Premis Educaweb, la ciutat de Bolonya va ser reconeguda per la tasca orientadora que realitza el Centro Risorse per l'Orientamento Maria Luisa Pombeni della Città metropolitana di Bologna, que promou i coordina les activitats d'orientació d'aquesta ciutat, dirigides principalment a la comunitat educativa, a través d'un repartiment igualitari i equitatiu dels recursos d'orientació.

 

Si vols conèixer en profunditat els serveis que ofereix el centre de recursos d'orientació italià, llegeix l'entrevista a Laura Venturi, directora de l'àrea de desenvolupament social del Centre Risorse per l'Orientament Maria Luisa Pombeni della Città di Bologna.

 

Menció Ciutat Orientadora 2021: Sheffield (Regne Unit)

La Menció Ciutat Orientadora 2021 va correspondre a la ciutat de Sheffield (Regne Unit).

La ciutat anglesa ofereix un conjunt de serveis d'orientació per fomentar el benestar de la ciutadania, especialment dels joves i la població més vulnerable. A més, ha aconseguit la implicació de persones i entitats molt diverses, que han conformat una xarxa extensa al servei d'un objectiu comú.

Si vols conèixer més detalls, pots llegir l'entrevista a Dan White, responsable de Salut i serveis de la ciutat de Sheffield.

 

Menció Ciutat Orientadora 2020: Berna (Suïssa)

 

La ciutat suïssa va obtenir aquest reconeixement per oferir, des de fa més d'un segle, serveis d'orientació visibles i accessibles per a persones de totes les edats, a través d'una xarxa de vuit centres d'orientació professional, coneguts com BIZ Berufsberatungs und informationszentren.

Per a conèixer-ne més detalls, pots llegir l'entrevista a Vera Rentsch, directora regional dels serveis d'orientació de Berna, on explica en què consisteixen i com han aconseguit orientar, durant més d'un segle, la població d'aquesta ciutat.

 

Menció Ciutat Orientadora 2019: Terrassa (Catalunya)

 

El Consell de la Formació Professional de la tercera ciutat més gran de Catalunya en nombre d'habitants agrupa els diferents agents socials, educatius i econòmics locals amb la finalitat de treballar l'orientació acadèmica i professional de manera coordinada. D'aquesta manera, es busca impulsar l'economia i garantir la qualitat de vida, la justícia social i el benestar de tota la ciutadania.

Si vols saber més sobre el projecte Terrassa Orienta, accedeix a l'entrevista a Teresa Ciurana, regidora d'Educació de Terrassa.

 

Menció Ciutat Orientadora 2018: Göteborg (Suècia)

 

La Menció Ciutat Orientadora 2018 va correspondre al projecte Syvonline, que ofereix serveis d'orientació generalitzats. El jurat va valorar l'esforç, la persistència i la xarxa de col·laboració establerta per construir una finestreta municipal única d'accés als serveis d'orientació per al conjunt de la ciutadania: joves, famílies i professionals.

 

Menció Ciutat Orientadora 2017: Sabadell (Catalunya)

 

El projecte orientador de la ciutat de Sabadell va destacar per l'esforç, la persistència i la xarxa de col·laboració establerta, la diversitat d'accions i les fórmules d'orientació dirigides al conjunt de la ciutadania de manera participativa, i el foment de la col·laboració i el treball conjunt entre els àmbits educatiu i municipal.

 

Menció Ciutat Orientadora 2016: Badia del Vallès (Catalunya)

 

El municipi Badia del Vallès va ser reconegut per comptar amb un pla d'acció d'orientació acadèmica i professional per reduir l'abandonament escolar prematur dels joves de secundària, plantejar una metodologia integradora que incorpora tots els membres de la comunitat educativa, i oferir sessions individuals amb l'alumnat, suport a les famílies, assessorament respecte als programes de Garantia Juvenil, tallers pràctics i altres propostes per desenvolupar les competències professionals.

 

Laura Venturi, directora del Centro Risorse per l'Orientamento Maria Luisa Pombeni della Città metropolitana di  Bologna, ciutat guanyadora de la Menció Ciutat Orientadora 2022. 
Amb el patrocini de:
blanquerna
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
  copec
DEP
CaixaBank-Dualiza
Escuela Universitaria Formatic Barcelona
Formación Universitaria
Institució Cultural del CIC
Fundación Bertelsmann
iFP
Joyfe centro profesional
Saló ensenyament
Amb el suport de:
Asociación Aragonesa de Psicopedagogía
Associació Catalana de psicopedagogia i orientació educativa i profesional
AEOP
Copoe
Diputació Barcelona
iaevg
Amb la col·laboració de:
Bagues-Mas Riera
Cuadernos de Pedagogía
El diari de l'Educació
fp empresa
Fundació Bofill
Editorial Graó
Universitat de Barcelona
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador o col·laborador dels Premis Educaweb?