Menció Ciutat Orientadora

 
La Menció Ciutat Orientadora pretén reconèixer i atorgar visibilitat als projectes integrals d'orientació acadèmica i professional que realitzen les administracions públiques de ciutats del món.

Aquest guardó internacional va néixer el 2016, fruit del projecte Guiding Cities del Programa Erasmus+ de la Unió Europea. Quan el projecte va finalitzar, D'EP Institut, com a líder, i Educaweb, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, van acordar donar-li continuïtat en el marc dels Premis Educaweb d'Orientació Acadèmica i Professional per  premiar les ciutats del món que destaquen pel seu compromís amb l'orientació acadèmica i professional.

El reconeixement té la voluntat d'identificar i posar en valor pràctiques de referència en orientació vinculades al territori. Per triar la ciutat guanyadora, un jurat format per acadèmics internacionals analitza els indicadors següents:
 
  • La governança i la coordinació dels serveis d'orientació.
  • L'accessibilitat i el coneixement dels serveis d'orientació per part de la ciutadania.
  • Les metodologies mitjançant les quals es presten els serveis d'orientació.
  • Les mesures que es realitzen per a la promoció de l'orientació i l'aprenentatge al llarg de la vida.
  • El foment de l'apoderament en els processos de decisió i desenvolupament personal de la ciutadania.
  • Les competències i habilitats dels professionals d'orientació que brinden assessorament.
  • Un marc comú i normes de qualitat.
  • L'avaluació del projecte d'orientació.
 

El jurat de la Menció Ciutat Orientadora

 
El jurat de la 7a Menció Ciutat Orientadora ha estat format pels membres següents:

Inga Andreassen. Professora d'Orientació Professional i directora del Màster d'Educació d'Orientació professional a la Facultat d'Educació, Arts i Esports de la Western Norway University of Applied Sciences (Noruega).

Màrius Martínez. Professor titular d'Orientació Professional en el departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i president del Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (European Consortium of Innovative Universities, ECIU). Investigador principal i coordinador del grup de recerca en Diversitat i Orientació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Siobhan Neary. Professora associada i directora del International Center for Guidance Studies (iCeGS) de la University of Derby (Regne Unit).


Bolonya (Itàlia), guanyadora de la Menció Ciutat Orientadora 2022

La 7a Menció Ciutat Orientadora ha estat per a la ciutat de Bolonya (Itàlia).
 
El centre del sistema d'orientació de la ciutat italiana és el Centro Risorse per l'Orientamento Maria Luisa Pombeni della Città metropolitana di Bologna, un centre que promou i coordina les activitats d'orientació de la comunitat educativa a través d'un repartiment igualitari i equitatiu dels recursos d'orientació.
 
Dirigit principalment al professorat i a altres professionals de l'educació, també té projectes que involucren l'alumnat i les famílies; en particular, els qui es troben en la transició entre diferents nivells educatius o al món laboral.
 
En definitiva, el centre dedicat a la professora Maria Luisa Pombeni duu a terme activitats que promouen una cultura de l'orientació compartida amb el sistema educatiu i formatiu, i ofereix un ampli ventall d'iniciatives encaminades a difondre i millorar les estratègies d'orientació per a tota la ciutadania.
 
Si desitges saber més sobre el centre de recursos d'orientació italià, no et perdis l'entrevista a Laura Venturi, directora del Centro Risorse per l'Orientamento Maria Luisa Pombeni della Città metropolitana di Bologna.
 
 

Altres ciutats guanyadores de la Menció Ciutat Orientadora

 
A continuació pots conèixer altres ciutats guardonades que destaquen per la seva vocació orientadora:
 

Menció Ciutat Orientadora 2021: Sheffield (Regne Unit)


La Menció Ciutat Orientadora 2021 va correspondre a la ciutat de Sheffield (Regne Unit).

La ciutat anglesa ofereix un conjunt de serveis d'orientació per fomentar el benestar de la ciutadania, especialment dels joves i la població més vulnerable. A més, ha aconseguit la implicació de persones i entitats molt diverses, que han conformat una xarxa extensa al servei d'un objectiu comú.

Si vols conèixer més detalls, pots llegir l'entrevista a Dan White, responsable de Salut i serveis de la ciutat de Sheffield.
 

Menció Ciutat Orientadora 2020: Berna (Suïssa)

 
La ciutat suïssa va obtenir aquest reconeixement per oferir, des de fa més d'un segle, serveis d'orientació visibles i accessibles per a persones de totes les edats, a través d'una xarxa de vuit centres d'orientació professional, coneguts com BIZ Berufsberatungs und informationszentren.

Per a conèixer-ne més detalls, pots llegir l'entrevista a Vera Rentsch, directora regional dels serveis d'orientació de Berna, on explica en què consisteixen i com han aconseguit orientar, durant més d'un segle, la població d'aquesta ciutat.
 

Menció Ciutat Orientadora 2019: Terrassa (Catalunya)

 
El Consell de la Formació Professional de la tercera ciutat més gran de Catalunya en nombre d'habitants agrupa els diferents agents socials, educatius i econòmics locals amb la finalitat de treballar l'orientació acadèmica i professional de manera coordinada. D'aquesta manera, es busca impulsar l'economia i garantir la qualitat de vida, la justícia social i el benestar de tota la ciutadania.

Si vols saber més sobre el projecte Terrassa Orienta, accedeix a l'entrevista a Teresa Ciurana, regidora d'Educació de Terrassa.
 

Menció Ciutat Orientadora 2018: Göteborg (Suècia)

 
La Menció Ciutat Orientadora 2018 va correspondre al projecte Syvonline, que ofereix serveis d'orientació generalitzats. El jurat va valorar l'esforç, la persistència i la xarxa de col·laboració establerta per construir una finestreta municipal única d'accés als serveis d'orientació per al conjunt de la ciutadania: joves, famílies i professionals.

 

Menció Ciutat Orientadora 2017: Sabadell (Catalunya)

 
El projecte orientador de la ciutat de Sabadell va destacar per l'esforç, la persistència i la xarxa de col·laboració establerta, la diversitat d'accions i les fórmules d'orientació dirigides al conjunt de la ciutadania de manera participativa, i el foment de la col·laboració i el treball conjunt entre els àmbits educatiu i municipal.
 

Menció Ciutat Orientadora 2016: Badia del Vallès (Catalunya)

 
El municipi Badia del Vallès va ser reconegut per comptar amb un pla d'acció d'orientació acadèmica i professional per reduir l'abandonament escolar prematur dels joves de secundària, plantejar una metodologia integradora que incorpora tots els membres de la comunitat educativa, i oferir sessions individuals amb l'alumnat, suport a les famílies, assessorament respecte als programes de Garantia Juvenil, tallers pràctics i altres propostes per desenvolupar les competències professionals.
 
Laura Venturi, directora del Centro Risorse per l'Orientamento Maria Luisa Pombeni della Città metropolitana di  Bologna, ciutat guanyadora de la Menció Ciutat Orientadora 2022. 
Patrocinadors de la 16.ª edició
Academia Guiu
Aiosp
Asociación Aragonesa de Psicopedagogía
Bagues-Mas Riera
blanquerna
CaixaBank-Dualiza
Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
  copec
Copoe
DEP
Education First - EF
Fundación Bertelsmann
Saló ensenyament
Col·laboradors de la 16.ª edició
Colpis
Cuadernos de Pedagogía
El diari de l'Educació
Editorial Graó
Universitat de Barcelona
  Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
Vols ser patrocinador o col·laborador dels Premis Educaweb?