Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Les principals fires d'educació, formació i orientació d'aquest 2024 a Catalunya

Reportatge

Vols formar-te, però no tens clar què estudiar? Et presentem una selecció d'esdeveniments per explorar l'oferta educativa i rebre orientació

 • 29/02/2024
 • Temps de lectura 10 mins

 • Valora

 • Deixa el teu comentari
Noelia Carmona. Redacción de Educaweb.

Et trobes en un canvi d'etapa educativa i no tens clar quina és l'opció formativa que més t'interessa? vols reprendre els estudis o formar-te per un canvi professional?
 
Explorar els itineraris formatius i rebre orientació acadèmica i professional d'experts en el camp, pot marcar la diferència a l'hora de decidir el teu futur acadèmic i professional.
 
Les fires especialitzades en educació, formació i orientació són una via clau per informar-te sobre l'oferta existent i els itineraris formatius possibles, que et permetran prendre aquesta important decisió de manera fonamentada, ja que trobaràs, en un sol espai, informació detallada sobre graus universitaris, cicles formatius, ensenyaments artístics, esportius, màsters i postgraus, entre d'altres.
 
També et brinden l'oportunitat d'interactuar amb els centres educatius, institucions i empreses que ofereixen aquests programes, i comptar amb la valuosa perspectiva de professionals de l'orientació acadèmica i professional.
 
A continuació, et presentem les principals fires que se celebraran aquest 2024 a Catalunya.

Saló de l'Ensenyament, informa't i assessora't sobre el teu futur acadèmic

El Saló de l'Ensenyament, organitzat per Fira de Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, torna al Palau 1 i 2 del recinte de Montjuïc (Barcelona) del 13 al 17 de març de 2024 amb una àmplia oferta educativa.
 
En la 33a edició, comptarà amb la participació de 200 expositors on presentaran les novetats pel curs 2023-2024, incloent-hi un notable augment en l'oferta de Formació Professional (FP), ja que pràcticament tot el Palau 2 estarà destinat a presentar aquests estudis.
 
Precisament en aquest espai destacaran la presència de centres que ofereixen estudis d'FP vinculats al sector sanitari, artístic, esportiu, del màrqueting i publicitat, així com en la mecànica, gestió administrativa, estètica i bellesa, informàtica i comunicacions, i turisme, entre d'altres, han detallat els organitzadors en un comunicat.

D'altra banda, al Palau 1, s'ubicaran les opcions formatives relatives als estudis universitaris en el qual participaran totes les universitats catalanes, tant públiques com privades.
 
Saló de l'Ensenyament
El Saló de l'Ensenyament se celebrarà del 13 al 17 de març a la Fira de Barcelona. Imatge: Saló de l'Ensenyament.

Més activitats d'orientació per les famílies i un canal de consultes per Whatsapp

A banda de donar a conèixer l'oferta formativa, el Saló de l'Ensenyament "seguirà incidint en la seva vocació d'acompanyament de l'alumnat i reforçarà la seva vessant orientadora", segons Fira de Barcelona. De fet, per potenciar encara més l'orientació es comptarà amb els serveis d'orientació del D'EP Institut un any més.

A més a més, aquesta edició comptarà amb 3 activitats o serveis nous d'orientació:
 
 • Live: 'Orienta't en família': es tracta de 2 conferències online d'uns 15 minuts, que es realitzaran 2 setmanes abans del saló a través de les xarxes socials. S'hi explicaran els serveis i expositors de l'esdeveniment, i a més hi haurà un torn de preguntes final per aclarir dubtes.
 
 • Tallers 'L'aventura d'escollir': dirigits a famílies perquè ajudin a afrontar i donar suport als seus fills i filles en el procés d'elecció d'estudis.
 
 • Serveis de consultes per Whatsapp: s'activarà un canal de consultes per Whatsapp 10 dies abans de l'esdeveniment que servirà per resoldre dubtes tant de l'alumnat com del professorat. Aquest servei estarà actiu 4 hores al dia amb l'objectiu de proporcionar accés directe als orientadors del Saló de l'Ensenyament, segons Fira de Barcelona.

Tanmateix, com cada any, els visitants comptaran amb diversos punts d'assessorament individualitzat, un espai d'autoconsulta, on podran conèixer tots els estudis disponibles o realitzar una prova d'autoconeixement, així com visites guiades, tallers per a joves i famílies, i xerrades per als docents, entre d'altres.

En aquesta edició també és necessària la inscripció per a algunes de les activitats presents en anys anteriors i que també es duran a terme durant la celebració de l'esdeveniment, com càpsules update, per a professionals del sector; tallers EP per a famílies i alumnat, així com visites guiades pel Saló.

Saló EXPOJOVE, dissenya el teu futur

A nivell local també es duen a terme fires d'educació i orientació que poden resultar-te útils. Un exemple és el Saló EXPOJOVE de Girona, que enguany celebra la seva 17a edició al Palau de Fires d'aquesta ciutat catalana del 20 al 22 de març de 2024. El seu objectiu és donar suport als joves, famílies, professorat, emprenedors i persones aturades que vulguin ampliar o reprendre els seus estudis.

Sota el lema Dissenya el teu futur, el saló ofereix als seus visitants orientació sobre Batxillerat, cicles d'FP, d'Arts Plàstiques i Disseny, ensenyaments esportius, programes de formació i inserció d'adults, entre d'altres, assenyalen des de la pàgina web de l'organització.

In-Forma't, activitats per trobar el teu itinerari acadèmic 

La Fira In-Forma't, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, tindrà lloc entre el 22 de gener i el 7 de març de 2024. Durant aquestes dates s'aniran celebrant activitats arreu dels Espais Joves de Barcelona. 

Es duran a terme un total de 50 activitats centrades en diferents tipus d'estudis, professions i titulacions, que t'ajudaran a triar el teu camí formatiu i laboral.

Hi podràs participar amb inscripció prèvia, i les trobaràs dividides en quatre blocs:
 
 • Què sóc i què m'agrada?
 • Quins camins puc escollir?
 • Quina oferta hi ha?
 • És com m'ho imagino?

Sabadell Fira Pro, fira de formació i treball

La Sabadell Fira Pro celebrarà la 7a edició d'aquesta fira de formació i feina centrada en l'àmbit de l'FP amb l'objectiu "d'acompanyar tant en la tria d'estudis postobligatoris com en la millora de la carrera professional", expliquen els organitzadors en la pàgina web.

L'esdeveniment, que tindrà lloc a Fira Sabadell els dies 2, 3 i 4 de març de 2024, comptarà amb xerrades d'orientació, que tindran com a eix vertebrador la importància d'elaborar el projecte vital, formatiu i professional per fer front als canvis de les ocupacions i qualificacions del mercat de treball, detallen els impulsors de la fira.

Aquestes xerrades estaran centrades en sectors prioritaris com: Comerç i Restauració, Indústria, Serveis a les persones, Serveis a les empreses, i en els sectors emergents com l'entorn digital i la sostenibilitat.

"Hi haurà un espai vivencial amb demostracions de tasques d'oficis i tallers perquè els joves relacionin les professions amb l'oferta de formació professional i amb les oportunitats laborals de la mà dels centres formatius, les empreses i els agents empresarials i socials", afirmen.

Fira Mataró Orienta, decideix el teu camí coneixent-te tu i totes les opcions al teu abast

La Fira Mataró Orienta, que se celebrarà del 13 al 16 de març al Centre Cívic Pla d'en Boet, comptarà amb activitats dirigides a persones de qualsevol edat que vulguin rebre orientació i informació per prendre decisions relacionades amb el futur professional i la formació.

L'objectiu principal d'aquesta fira es "facilitar informació rellevant, realista i necessària per la presa de decisions, així, com donar a conèixer ocupacions, sectors professionals i entorns productius", detalla l'Adjuntament de Mataró, organitzadora de l'esdeveniment.
 
chica indecisa
Acostar-te a les fires d'educació t'ajudarà a conèixer tota l'oferta formativa. Imatge: Freepik.
 

Fira Guia't 2024 a Granollers, orientació en la formació professional i el món laboral

La Fira Guia't és una fira d'orientació acadèmica, en la qual es vol donar a conèixer la formació que les persones joves poden trobar a la comarca del Vallès Oriental i en l'entorn proper.

Aquesta XV edició de la Fira Guia't, que es celebrarà del 19 al 21 de març al recinte Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, està adreçada especialment a joves de 4º d'ESO, per ajudar-los a decidir quin itinerari formatiu seguir un cop superada aquesta etapa educativa.

"La informació que posem a l'abast dels joves, els ha de permetre fer una elecció adequada, tant si es decanten per la vessant universitària a través del batxillerat, com per la vessant dels oficis per la via de la formació professional o per una formació continuada", explica la Xarxa TET (Transició Escola-Treball), impulsora de l'esdeveniment en la pàgina web.

Terrassa Tria Futur, fira d'orientació professional

Terrassa Tria Futur es una projecte impulsat per l'Ajuntament de Terrassa que té per objectiu oferir un espai d'orientació acadèmica i professional a tota la ciutadania, però especialment als joves a partir de 16 anys.

Aquesta iniciativa engloba 2 esdeveniments:
 
 • Fira d'Orientació Professional: se celebrarà els dies 6 i 7 de març al Recinte Firal de Terrassa i oferirà orientació sobre qualsevol tipus d'estudi. Així mateix reunirà en un mateix espai centres d'FP, universitats, empreses i escoles d'idiomes, entre d'altres.
 
 • Mostra d'Ensenyament: serà del 13 al 21 de març i se celebrarà en 3 llocs diferents (La Baumann, CC Francisca Redondo y CC President Macià). Aquests seran espais d'orientació i assessorament dirigits a l'alumnat de 4 d'ESO i als docents dels centres de secundària. 

"Terrassa Tria Futur vol ser un lloc de referència per la orientació formativa i professional a Terrassa i la comarca, per a totes aquelles persones que han d'escollir un camí per formar-se i treballar", explica la institució organitzadora.

Taula resum de les fires d'educació del 2024 

En la següent taula resum trobaràs informació de les principals fires d'educació del 2024 exposades en aquest reportatge, ordenades cronològicament.
 
Fires d'Educació Continguts Dates i lloc
In-Forma't Orientació acadèmica i professional Entre el 22 de gener i el 7 de març de 2024
 
Itinerant per Barcelona ciutat
Sabadell Fira Pro Orientació acadèmica y professional en l'FP 2, 3 i 4 de març del 2024
 
Fira Sabadell
Terrassa Tria Futur: Fira d'Orientació Professional Orientació acadèmica 6 i 7 de març del 2024
 
Recinte Firal de Terrassa
Terrassa Tria Futur: Mostra d'Ensenyament Orientació i assessorament especialment per l'alumnat de 4 d'ESO y els docents de secundària 13 al 21 de març del 2024
 
En 3 espais diferents (La Baumann, CC Francisca Redondo y CC President Macià)
Fira Mataró Orienta Orientació i informació acadèmica y professional a la comarca del Maresme Del 13 al 16 de març del 2024
 
Centre Cívic Pla d'en Boet
Saló de l'Ensenyament Graus universitaris, FP i orientació acadèmica i professional Del 13 al 17 de març del 2024
 
Fira de Barcelona
Fira Guia't Orientació acadèmica especialment per a joves de 4º d'ESO Del 19 al 21 de març del 2024
 
Recinte Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers
Saló EXPOJOVE Graus universitaris, FP i orientació acadèmica i professional Del 20 al 22 de març del 2024
 
Palau de Fires, Girona
Elaboración propia basada en información recopilada de cada evento.
Imagen principal: Saló de l'Ensenyament.

També en trobaràs d'altres arreu del territori a través de la web de la Generalitat de Catalunya, que posa a la teva disposició un cercador de fires, en el qual mitjançant filtres podràs ajustar els resultats de la teva recerca per àmbit, mes de celebració de l'esdeveniment, sector o localitat, entre d'altres.

Deixa el teu comentari