La Formació Professional (FP) continua guanyant adeptes amb 1.085.259 estudiants al curs 2022-2023, un 32,6% més que en els 5 períodes anteriors, segons l'informe d'Estadístiques de Formació Professional del Sistema Educatiu (2024), del Ministeri d'Educació, FP i Esports (MEFPD).
No obstant això, són els cicles formatius en modalitat online els que més han crescut en alumnat, representant el 19% de les matriculacions de tota l'FP, la qual cosa suposa un increment del 171% en el nombre d'estudiants en 5 anys.
A més a més, l'FP a distància ja representa el 25,6% de la matrícula dels cicles formatius de grau superior (CFGS) i el 13,5% en els de grau mitjà (CFGM) al curs 2022-2023. Al Grau Bàsic tota la matrícula és presencial.
Com ha evolucionat l'FP online? Quins factors han impulsat el seu creixement en alumnat? Quins són els seus principals avantatges i desafiaments? En aquest reportatge i al monogràfic d'Educaweb sobre aquesta modalitat formativa, et presentem algunes respostes a aquestes qüestions.
L'evolució de l'FP online
L'FP online no ha parat de créixer, tant en alumnat com en centres que l'ofereixen. Al curs 2022-2023 l'ensenyament a distància de l'FP va registrar una pujada del 15,3% d'estudiants als cicles de grau superior respecte al període anterior; mentre que als de grau mitjà l'augment va ser de l'11,3%, segons les últimes estadístiques del MEFPD, publicades al desembre de 2024 i que recullen dades del curs 2022-2023.
A més a més, el nombre de centres que imparteixen FP online també s'ha incrementat: 292 ofertaven FP de grau mitjà a distància, 25 més que al curs anterior (11 públics i 14 privats). En el cas de l'FP superior online, eren 498, 45 més que en el període anterior (15 públics i 30 privats).
Per què l'FP online ha crescut tant?
Algunes de les raons per les quals l'FP a distància atrau cada any més estudiants són:-
Per ser flexible i permetre combinar estudis i feina
"Un dels grans punts a favor de l'FP online és la llibertat d'horaris i ubicació, una cosa clau per als qui busquen conciliar estudis i vida personal", indica Adam Abadías, professor d'FP.
-
Per la necessitat de formar-se contínuament o reciclar-se
En efecte, per al 2027, 6 de cada 10 persones treballadores necessitarà actualitzar els seus coneixements a través de la formació, però, menys de la meitat (44%) no hi podrà accedir, per la qual cosa la modalitat a distància ajudaria a tancar aquesta bretxa, assegura Randstad Research en el seu informe Tendencias de Formación (2023).
"L'FP online és una gran oportunitat per a les persones que volen seguir formant-se i no poden estar estudiant només, sinó que també han de treballar", indica per la seva banda Esperanza García, secretària acadèmica d'FP Jesüites amb la col·laboració de la UOC. De fet, la majoria de l'alumnat a l'FP online són persones que treballen i estudien, segons professorat i directius de centres consultats. Una evidència d'això és que als CFGM i als CFGS d'aquesta modalitat el 63% i el 58% de l'alumnat té més de 30 anys.
-
Per l'avanç tecnològic i els efectes de la pandèmia
El desenvolupament de les noves tecnologies i la pandèmia han impulsat el creixement de l'FP a distància. Això es deu a que cada vegada hi ha més innovacions tecnològiques en la formació online que permeten adquirir habilitats pràctiques a distància.
"L'alta demanda de perfils tècnics i la millora a les plataformes digitals han fet que aquesta opció sigui cada vegada més accessible i atractiva", sosté al respecte Abadías.
Els beneficis de l'FP a distància
La formació online en general té els seus avantatges, però a l'FP a distància aquestes són les que destaquen:1. Major flexibilitat i conciliació
A l'FP a distància l'alumnat concilia la formació amb la seva vida personal i laboral, ja que pot estudiar a l'hora que li vagi bé, quantes vegades vulgui i des d'on desitgi, cosa que aporta més flexibilitat.
"Aquest cicle el faig online perquè al treballar i tenir torns rotatius a la feina, doncs costa compaginar-ho. Estudiar i treballar alhora és una mica complicat i l'única opció és fer-ho online", explica Judit García, estudiant del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Electromecànica de Vehicles, en entrevista per a la revista AhoraFP d'Educaweb, que pots veure completa en aquest vídeo.
I és que "poder organitzar-se al seu propi ritme, accedir als materials en qualsevol moment i comptar amb classes gravades facilita l'aprenentatge i permet repassar els continguts tantes vegades com sigui necessari. Això és una avantatge que l'educació presencial, amb el seu ritme marcat per horaris fixos, no sempre pot oferir", assegura per la seva banda Jordi Giné, CEO i fundador d'iLERNA FP Online.
2. Facilita la inclusió
Aquesta modalitat formativa d'FP permet que la formació arribi a persones per a les quals és més difícil desplaçar-se a un centre, com els qui viuen en zones rurals o tenen alguna discapacitat, coincideixen fonts consultades."La modalitat a distància és una fórmula clau per a la inclusió, per temes d'accés físic, mobilitat, flexibilitat, etc.", assegura l'Observatorio de la Formación Profesional de CaixaBank Dualiza al seu informe anual de 2023, que a més a més recomana comptar amb una oferta formativa sense barreres.
3. Fomenta l'aprenentatge autònom i les competències digitals
L'FP a distància contribueix al fet que l'alumnat desenvolupi competències digitals i transversals, sobretot la d'aprendre per aprendre, ja que requereix de major disciplina i compromís. Si t'interessa estudiar una FP online consulta al nostre cercador l'oferta formativa existent en aquesta modalitat. En aquest podràs filtrar segons temàtica, tipus d'estudi i preu.Els inconvenients d'estudiar una FP online
-
La dificultat de fer les pràctiques
"En el nostre cas tenim una cartera d'empreses que col·laboren amb el centre i fins i tot nosaltres mateixos hem tingut estudiants en pràctiques", assenyala Esperanza García, secretària acadèmica d'FP Jesüites amb la col·laboració de la UOC.
Ara bé, "quan un alumne s'informa de l'FP online té la inquietud de les pràctiques, perquè treballa i no sap com fer-les. Ha de ser conscient que quan li toquin haurà de demanar una excedència o una reducció de jornada, tret que demani una exempció perquè ja té una experiència laboral acreditada", explica per la seva banda María Castro, directora d'FP online de Digitech, en declaracions a Educaweb.
De fet, el MEFPD assenyala que si es té experiència professional sobre la branca del cicle formatiu que s'estudia, sigui online o presencial, es pot sol·licitar l'exempció total o parcial del mòdul FCT si s'acredita experiència laboral mínima d'un any relacionada amb el cicle formatiu en el qual s'estigui matriculat.
-
L'FP a distància no és per a totes les famílies professionals
Per exemple, alguns cicles de les famílies professionals com l'Agrària i la d'Activitats Físiques i Esportives, no s'ofereixen a distància per la seva naturalesa pràctica. És el cas de formacions com la de Tècnic Superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal o la de Tècnic en Activitats Eqüestres, que implica l'adquisició d'habilitats pràctiques amb animals.
-
La manca d'interacció propera i immediatesa de resposta
Tanmateix, per resoldre'l, es requereix que el professorat i els tutors es comprometin a estar en contínua comunicació amb l'alumnat, coincideixen les fonts consultades. "És fonamental comptar amb tutories i classes en viu i crear espais per resoldre dubtes en temps real", proposa Giné.
I un altre hàndicap és que quan l'estudiant té algun problema amb la plataforma des d'on rep la formació, o bé se li presenta algun dubte, no rep una resposta ràpida en la majoria dels casos. "No tens aquesta immediatesa que podries tenir a classe o a l'aula", reconeix Garcia.
Et resumim dades claus de l'FP online en aquesta infografia:
Com assegurar l'aprenentatge d'habilitats pràctiques a l'FP online
Per garantir que els estudiants adquireixin les competències pràctiques de l'FP, algunes fonts consultades recomanen:-
Millorar les plataformes digitals
-
Reforçar l'equip de tutors
-
Fomentar la col·laboració amb empreses
A més a més, enfortir aquesta relació permetria ajustar millor els continguts formatius a les necessitats reals del mercat laboral, facilitant així l'ocupabilitat de l'alumnat i una transició més ràpida al món professional.
-
Garantir pràctiques de qualitat en l'FP
Per garantir que tant l'oferta d'FP online com les pràctiques siguin de qualitat, les administracions haurien de fer inspeccions o establir polítiques als centres per assegurar-ho, proposa Luis García, president d'FPEmpresa.
"El repte és no convertir l'FP online en una FP sense recursos amb pràctiques de baixa qualitat: això ens retornaria titulats sense els resultats d'aprenentatge necessaris per transitar al món laboral. Aquest risc l'estem veient en algunes ofertes que sembla apuntar a una FP lowcost. Esperem que aquesta amenaça sigui evitada mitjançant una garantia d'inspecció que preservi la qualitat d'aquests títols i certificacions", afirma Garcia.
Si desitges saber més detalls sobre l'FP online, com quins són els cicles més populars i on cursar-los, consulta aquest reportatge d'Educaweb.