Grau de Biotecnologia

1051 Persones estan visitant aquest curs
Preu 1.648 €
Sol·licita informació
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Grau de Biotecnologia
Sol·licita informació
Grau
Oficial / homologat
Presencial
240 crèdits
Preu 1.648 €

Descripció

Branca Ciències
Durada mínima 4 anys
Crèdits ECTS 240
Formació bàsica 60
Obligatoris 138
Optatius 21
Pràctiques externes 12
Treball de finalització de Grau 9
Centre d'impartició Facultat d'Enologia (Campus Sescelades de Tarragona)
Llengües utilitzades Català
Espanyol
Anglès

Avui dia podem parlar de la Biotecnologia com de la disciplina, o millor encara, del conjunt de disciplines que integren les ciències de la vida i les ciències de l'enginyeria per aconseguir l'aplicació d'organismes, cèl·lules i biomolècules a la producció de béns i serveis.

El grau de Biotecnologia de la URV s'imparteix en la Facultat d'Enologia i és una carrera presencial amb 40 plaus de nou ingrés per curs, i consta de 4 cursos acadèmics durant els quals es realitzen un total de 240 crèdits ECTS tant teòrics com a pràctics.

Pràctiques externes
Permet als alumnes un primer contacte amb l'àmbit laboral amb l'objectiu de potenciar l'empleabilidad i oferir la possibilitat de treballar en empreses i institucions públiques o privades, en el marc d'un conveni específic entre la URV i les empreses i institucions, etc.

En àmbits on l'alumne pot fer pràctiques són els de les indústries d'alimentació, farmacèutiques, centres d'investigació, empreses relacionades amb el medi ambient, i altres relacionades amb la Biotecnologia.

Objectius
En finalitzar els estudis, l'estudiant ha de disposar de les eines conceptuals, manuals i tècniques per millorar els processos industrials, i desenvolupar de nous, a partir del coneixement i millora de les transformacions que duen a terme els éssers vius, i amb aplicacions en diferents àrees: alimentació, sanitat, química, agricultura, etc.

Així:

Tindrà un bon coneixement de com funcionen els éssers vius.
Sabrà aplicar coneixements tecnològics a aquest fonament biològic.
Sabrà aplicar tot això per a l'obtenció i millora de productes i serveis d'origen biològic.
L'anàlisi d'interès científic, social i acadèmic de la Biotecnologia posa de manifest la convivència de formar professionals capaços de respondre a les necessitats de la societat i del mercat laboral en els diferents àmbits d'investigació, desenvolupament, producció, gestió i educació relacionats amb els sistemes biològics, és a dir, un professional amb una formació multidisciplinar en el coneixement dels sistemes biològics i la seva producció industrial, amb nocions de gestió empresarial, així com d'aspectes legals i ètics.

Treball de finalització de Grau
L'alumne ha de demostrar haver aconseguit les habilitats i competències associades al títol mitjançant la realització, presentació i defensa d'un projecte d'aplicació biotecnològic, o d'un treball de recerca o de recopilació, a partir del material original o inèdit en l'àmbit de la Biotecnologia.

La tipologia de projectes poden ser: un projecte biotecnològic susceptible d'aplicació industrial, un projecte d'investigació o desenvolupament experimental, un projecte o desenvolupament bioinformàtica, o un projecte bibliogràfic.

Competències
Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques i física a les biociències moleculars.
Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de la química general i química orgànica a les biociències moleculars.
Tenir un bon coneixement de la bioquímica, cinètica i mecanismes dels enzims, del metabolisme i la seva regulació.
Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel·lular i metabòlic.
Conèixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques de cultiu de microorganismes i de cèl·lules d'organismes pluricel·lulars.
Saber dissenyar i aplicar protocols experimentals de laboratori dels àmbits de la Biotecnologia, especialment químics, bioquímics, microbiològics i de biologia molecular, valorant el seu risc i els seus elements de seguretat.
Saber buscar, obtenir, analitzar i interpretar la informació de les principals bases de dades biològiques: genòmics, transcriptòmics, metabolòmics, taxonòmics, i uns altres, així com de dades bibiliogràfiques, i utilitzar les eines bioinformàtiques bàsiques.
Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques i saber-les interpretar.
Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariòtics com eucariòtics, i els virus, així com la diversitat de metabolismes presents en els procariòtics, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic.
Saber aplicar els coneixements bàsics d'estructura i de funció dels organismes pluricel·lulares en l'obtenció de productes biotecnològics.
Aplicar adequadament la diversitat de tècniques i metodologies de DNA recombinat per dissenyar estratègies d'enginyeria genètica cel·lular per a la producció de proteïnes homòlogues o heteròlogues, o de cèl·lules capaces d'actuar com biocatalitzadors.
Identificar i desenvolupar les operacions unitàries d'enginyeria bioquímica, integrant-les amb els fonaments biològics, i saber aplicar-les al disseny de birreactores i als processos de separació.
Identificar les possibilitats de transferència de biotecnologia a partir de l'experimentació bàsica, i l'escalat de processos tenint en compte els paràmetres econòmics, racionalitzant l'ús de matèria i energia, i minimitzant els impactes ambientals.
Valorar l'impacte soci-econòmic i les implicacions bioètiques dels diferents processos biotecnològics, i assegurar les disposicions legals vigents.
Conèixer la diversitat de processos i productes biotecnològics existents, així com els recents avançaments biotecnològics, i saber explicar-els i comunicar-els a auditors diversos.

Sortides professionals
El biotecnòleg/a exerceix la seva professió aplicant els organismes, cèl·lules o biomolècules a la producció de béns i serveis, en molts dels diversos sectors, com l'alimentós, el farmacèutic, i uns altres.

Pot desenvolupar les seves activitats tant en empreses privades com en organismes públics, així com en la docència. Aquesta titulació capacita per dur a terme les següents activitats professionals:
Desenvolupament de processos de fermentació industrial.
Desenvolupament de biocatalitzadors (microorganismes, cultius cel·lulars, eucariotes o enzims), o organismes pluricel·ulars mitjançant tecnologia DNA recombinant i altres tècniques moleculars.
Control analític dels processos bioquímics industrials.
Disseny de biorreactors.
Desenvolupament d'aplicacions tecnològiques dels processos bioquímics en els sectors alimentosos, químics, cosmètics, farmacèutics i sanitaris.
Desenvolupament d'aplicacions i assessorament en biotecnologia ambiental i bioremediació.
Desenvolupament d'aplicacions i assessorament en bioinformàtica.

Destinataris

Perfil recomanat
En qualsevol dels casos, les característiques que es consideren idònies per a aquelles persones que vagin a iniciar estudis de Biotecnologia són, d'una banda, coneixements de matèries bàsiques de la titulació: química, matemàtiques, física i, especialment, biologia. I, per una altra, es recomana un nivell bàsic d'una llengua estrangera (preferentment anglès) i informàtica.

¿Necesitas información sobre cursos? Llámanos al 900 293 573

Llamada gratuita de lunes a viernes de 9h a 20h

Grau de Biotecnologia
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Sol·licita informació
X