Trobeu el vostre curs ideal

9%

Què vols estudiar?

Psicologia: tota la formació està al teu abast

Article d'opinió

  • 23/07/2014

  • Valora

  • Deixa el teu comentari
Redacció d'Educaweb
Et planteges estudiar la carrera de Psicologia? Per accedir a aquest grau universitari tens diverses opcions: el batxillerat i la selectivitat, la formació professional de grau superior i l'accés a la universitat per a majors de 25 i 45 anys.
 
Tingues en compte que la nota de tall sol superar el 7 de mitjana en la majoria de les universitats públiques: per exemple, en la Universitat de Sevilla, aquest curs 2013-2014 es requeria un 8,46; en la Universitat de Cadis, un 8,73, i en la Universitat d'Oviedo, un 9,208. Ja ho saps, treballa molt i esforça't per aconseguir els teus objectius!

Vols combinar educació i psicologia? T'interessa la psicopedagogia

Psicopedagogia inclou continguts de pedagogia i també de psicologia. L'objectiu és formar l'alumne perquè sigui competent en alguna de les àrees de treball següents: l'acció tutorial, l'orientació acadèmica i professional i l'atenció a la diversitat. Algunes de les funcions del psicopedagog són diagnosticar els problemes que dificulten el procés d'aprenentatge i trobar-hi solucions; oferir assessorament especialitzat, tant a alumnes com a pares i docents, en sistemes i tècniques d'estudi, mètodes d'ensenyament i procediments didàctics.
 
Abans de l'aplicació de l'Espai europeu d'educació superior, Psicopedagogia era una titulació de segon cicle i podien accedir-hi els llicenciats en Pedagogia, Psicologia, Magisteri i Educació social. T'interessa? Doncs has de saber que, actualment, s'ha convertit en un màster universitari.

Complementa la teva formació amb cursos específics de psicologia

Per exercir és necessari ser llicenciat en Psicologia. Amb l'arribada del pla Bolonya, les titulacions universitàries tenen una durada de quatre anys i han de complementar-se amb màsters o cursos de formació.
 
Voldries estudiar un màster o un curs de formació continuada? No saps quina especialitat triar? A continuació t'expliquem algunes de les opcions que pots trobar:
  • Psicologia clínica. Aquesta branca de la psicologia s'encarrega d'investigar, avaluar, diagnosticar, tractar i prevenir tots els factors que afecten la salut mental i la conducta adaptativa. Per exercir aquesta especialitat cal posseir el grau en Psicologia i el màster oficial de Psicologia general sanitària o un títol oficial d'especialista en Psicologia clínica.
  • Psicologia educativa. Es focalitza en el centre escolar i es dedica a l'estudi de l'aprenentatge i ensenyament humà. El professional analitza de quina manera aprenen els estudiants, i sovint se centra en nens que tenen necessitats educatives especials. Existeixen cursos específics sobre aquest tema, però també es poden ampliar els coneixements relacionats amb les tècniques d'estudi i les estratègies d'aprenentatge, les metodologies educatives, el constructivisme, etc.
  • Mediació i prevenció de conflictes. La mediació és una manera de resoldre conflictes entre dues o més persones, amb l'ajut d'una tercera persona imparcial: el mediador. Pot utilitzar-se per resoldre conflictes puntuals entre familiars o bé en l'àmbit jurídic. Els psicòlegs que s'especialitzen en aquesta activitat han de ser capaços de no jutjar, d'escoltar activament, de saber pactar, etc.
  • Coaching: L'entrenament està de moda! Consisteix a acompanyar, instruir i entrenar una persona o un grup de persones amb l'objectiu d'aconseguir alguna meta o de desenvolupar habilitats específiques.
  • Psicologia i recursos humans. T'agradaria treballar en l'àmbit laboral? Els recursos humans són una sortida per als professionals de la psicologia. Hi ha molts màsters que et poden formar en les competències necessàries per ser tècnic de recursos humans.
Deixa el teu comentari